kosiarz66 0 Opublikowano Środa o 18:42 Opublikowano Środa o 18:42 Witam, Planuje zakupić chyba z owocowego sklepu 2x Seagate Exos X16 do obudowy dysku ICY BOX IB-RD3621U3. Jako przenośny magazyn danych domyślnie usb w raid. Głównie zwłaszcza w magazynowaniu filmów których mam tyle że nie wiem gdzie to magazynować już. Ktoś posiada ten model dysku i tą obudowę mógłby napisać o nich coś wiecej ?
Filip454 72 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Obudowa bardzo dobra, sam bym przytulił. RAID 1 i masz życie ustawione do końca życia Jeśli chodzi o dysk, tutaj podaję dane Backblaze odnośnie tego modelu. 8. pozycja od końca listy 👍 Średnia awarii prezentuje się całkiem nieźle. Ten model naprawdę daje radę. Switch na hel wyszedł chyba na dobre. Źródło: https://www.backblaze.com/blog/backblaze-drive-stats-for-q3-2024/
Bono_UG 14 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 41 minut temu, Filip454 napisał(a): RAID 1 i masz życie ustawione do końca życia Kłóciłbym się 1
Filip454 72 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu No jak masz kasę, to się kłócić możesz do woli Jak kasy nie masz to danych też
Bono_UG 14 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Problem w tym, że raid 1, 5, 6 zabezpieczy tylko przed awarią sprzętową. Wszelkie błędy użytkownika, systemu operacyjnego, systemu plików, złośliwe oprogramowanie, będzie się pięknie replikowało na wszystkie dyski w macierzy.
Filip454 72 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Czynnik ludzki jest w sumie wszędzie. Myśląc stricte hardware'owo to jest całkiem dobre rozwiązanie, ale i tak nie najlepsze dla domowego usera. Szczerze? Nie wiem jak u Ciebie, ale pomijając moje własne błędy, to te programowe wystąpiły u mnie chyba z kilka razy w całym życiu. Może mam szczęście albo jestem wyjątkowo przezorny. Rok 2004 i początki szerokopasmowego internetu chyba najbardziej mnie na to wszystko uczuliły. Internet ma jeszcze jednak jakieś zalety
Bono_UG 14 Opublikowano 57 minut temu Opublikowano 57 minut temu Czytając co się czasem wyprawia przy aktualizacjach windowsa Szyfrowanie danych ostatnio mniej medialne lub faktycznie rzadsze, ale nadal się trafia. Osobiście nie miałem lub nie pamiętam takich błędów (nie licząc źle odmontowanych penów). Ale przykład gdzie zapchana macierz i błąd w systemie zaorał dane znam. Sam też kiedyś uwaliłem raid 10, jak się spieszyłem z analizą co jest nie tak i wymianą dysków. Coś tam bios krzyczał, ale override, override, override i poszło dalej, potem się zorientowałem, że macierz się zaczęła odbudowywać z nowych pustych dysków Także podchodzę ostrożnie do tematu macierzy i bardziej jako zachowanie ciągłości pracy niż zabezpieczenie danych.
Rekomendowane odpowiedzi