Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Musze stwierdzić, że Helios V2 jest jednak najłatwiejszy w aplikowaniu. Ma przezroczyste sztywne folie jak PTM od Thermal Grizzly. Jak z jednej strony zejdzie to już idzie dalej elegancko. Gelid i Upsiren to takie cieniutkie te folie mają i przykleja się to strasznie do PTMa. Nie mogłem w ogóle zrobić przez tą folie odcięcia PTM na krawędzi rdzenia ;/ 

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

W idle ja siedzę na 400RPM :skacze:

depeche-mode-enjoy-the-silence.gif

Kto da mniej ? %-)

Ja mam 500rpm w idle tylko na chłodnicy cpu ale są to slimy od arctica v2 z połączonymi łopatkami więc kompletnie niesłyszalne + reszta wentylatorów z całej skrzynki stoi wyłączona całkowicie ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Send1N napisał(a):

Ja mam 500rpm w idle tylko na chłodnicy cpu ale są to slimy od arctica v2 z połączonymi łopatkami więc kompletnie niesłyszalne + reszta wentylatorów z całej skrzynki stoi wyłączona całkowicie ;) 

Uuu Arctic... to sprzęt klasy ekonomicznej. Pewnie wentylatory Noctua na 1000 RPM chodzą ciszej jak Twoje na 500 RPM.
Tutaj nikt nie wzorował się skrzydłami sów projektując wentylatory... nawet nazwa Arctic może sugerować, iż pracownicy na linii produkcyjnej pracują w niedogrzewanych halach.
Pójdę o krok dalej - Gdyby podłączyć Arctica obok Noctua i na obu wentylatorach ustawić tryb 0 RPM, to Arctic byłby głośniejszy.

Opublikowano
5 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Ja nie wiem na ile obrotów ale na słuch ustawiam mam arctici na AIO i generalnie że mam też aio od GPU to ciszę mam bo komp pod biurkiem z bq802.

Ja nie mam AiO i najgłośniejsze co słyszę obecnie siedząc przed kompem to pompka.... od centralnego ogrzewania xD 

6 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Tego Thermalate TF7 założyłem na 9950x wydaje się że git.

Gdzie i za ile kupiłeś tą pastę? 
Na Ali da się często bardzo tanio wyrwać no i na Amazonie 9zł/2g. 
Na igorslab wypadła przyzwoicie (tak tak... niektórzy mają pewne zarzuty bo nie umieją czytać, że została porównana z topowymi, dużo droższymi modelami).
Obecnie to mój nr 1 jeżeli chodzi o tanią pastę na CPU. Fajnie, że ją dają w części chłodzeń Thermalrighta.

Opublikowano
37 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Uuu Arctic... to sprzęt klasy ekonomicznej. Pewnie wentylatory Noctua na 1000 RPM chodzą ciszej jak Twoje na 500 RPM.

Wiesz że pół żartem pół serio to piszesz ale tak naprawdę to te slimy mogą być cichsze na 500 niż jego noctua standardowej grubości na 400 :ExD 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

Wiesz że pół żartem pół serio to piszesz ale tak naprawdę to te slimy mogą być cichsze na 500 niż jego noctua standardowej grubości na 400 :ExD 

Nawet jeżeli to prawda, myślę, że znajdzie się jedna osoba, która temu kategorycznie zaprzeczy xD 

Opublikowano

Te slimy V2 są fajne od arctica cichutkie tylko że niestety nie ma ich w wersjach 120mm na na chłodnicy to jest sztos jak na cieniasy wydajność jest elegancka z dobra kultura pracy ;) jest tak samo jak z fluctusem 140 tylko 2x ciszej :E 

• Upvote 1
Opublikowano

A jak tam łożyska, pewnie ładnie terkoczą później 500 rpm ;)

Tak was czytam i widzę ze nawet panowie nie zdają sobie sprawy, że poniżej pewnych prędkości przepychane powietrze jako źródło hałasu przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie a zaczyna jakość łożyska.

Tak że nabijajcie się dalej i udawajcie ze macie super wentylatory za 30 zł :rotfl2:

Co ma sens, bo jak się pewnych rzeczy nie słyszy to i wentylator za 15zl jest mega cichy :hihot:

Opublikowano
52 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A jak tam łożyska, pewnie ładnie terkoczą później 500 rpm ;)

Tak was czytam i widzę ze nawet panowie nie zdają sobie sprawy, że poniżej pewnych prędkości przepychane powietrze jako źródło hałasu przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie a zaczyna jakość łożyska.

Tak że nabijajcie się dalej i udawajcie ze macie super wentylatory za 30 zł :rotfl2:

Co ma sens, bo jak się pewnych rzeczy nie słyszy to i wentylator za 15zl jest mega cichy :hihot:

A może masz jakiś słuch nadwrażliwy albo miałeś styczność z jakimiś bardzo kiepskimi wentylatorami, że wszystkie oprócz noctua oceniasz przez ich pryzmat?
Mam budę na biurku, RPM jak Ci wysyłałem na screenach. Jak wsadzę ucho przez otwór po nagrywarce DVD do obudowy to może coś tam słyszę ale na tym etapie nie jestem stwierdzić czy to:
a) jedna z dwóch sztuk be quiet! PURE WINGS 2 (wywiewających z budy powietrze)
b) jeden z dwóch wentylatorów Thermalrighta od chłodzenia CPU
c) jeden z dwóch wentylatorów Arctic P14 Max (wwieających do budy powietrze)

Musiałbym trochę czasu nad tym spędzić aby dokładnie namierzyć przyczynę.
Ale to jest już takie naprawdę czepianie się :) Jak coś mi nie będzie grało, rezonowało, pierdziało, to wleci/wlecą jakieś Arctic'i bo uważam za naprawdę dobre produkty.

Opublikowano

@Kadajo Może podświadomie stawiam Noctuę na równi z Thermal Grizzly. Nevermind.
Jak już rozmawialiśmy - niech każdy kupuje co uważa, produktów jest masa i świat się nie kończy na jednej czy dwóch markach.
Uważam i zapewne kolega @Send1N się zgodzi, że da się skompletować fajny zestaw wentylatorów w dobrych pieniądzach i jest parę różnych ciekawych alternatyw.

• Upvote 1
Opublikowano

Na pewno się da. Nawet o tym pisałem. A co do Notua jak mi któraś padnie to chętnie wypróbuję jakieś nowe rozwiązania premium konkurencji. Ale szczerze wątpię że to kiedykolwiek nastąpi. Pierwszy wentylator Noctua kupiłem w 2009 roku i nadal działa jak nowy.