Skocz do zawartości

Perypetie pamięciowe AM4 - Czy 128GB jest aż tak wymagające?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem zadowolonym posiadaczem Ryzena 9 5950X razem z płytą na chipsecie X570. Do tej pory używałem go w konfiguracji 64GB DDR4 3866MHz CL16. jednak ta ilość pamięci przestała wystarczać do moich zastosowań. Postanowiłem więc wykonać upgrade do 128GB. Kupiłem dwie pary po 64GB i zadowolony zamontowałem je do komputera. Niestety, ku mojemu zaskoczeniu, bardzo niemiłemu - taka konfiguracja nie chciała działać na moim komputerze w żaden sposób znośnie. Po wielu, wielu godzinach udało mi się znaleźć stabilne ustawienia - 3600MHz, CL18, GDM ON, CR 1T. Cokolwiek wyżej skutkowało bardzo niestabilną pracą systemu i problemy z uruchamianiem komputera. Niestety, nie mogłem sobie pozwolić na tak znaczący spadek przepustowości pamięci, tym bardziej, iż komputera używałem nie tylko do pracy, ale i do gier - spadek wydajności był niestety odczuwalny.

Stąd też podjąłem decyzję o odesłaniu jednej pary pamięci i w jej miejsce zakupiłem parę 32GB. W ten sposób skończyłem z konfiguracją 2x32GB+2x16GB. Łącznie, jak można łatwo policzyć - 96GB. I o dziwo - w takiej konfiguracji komputer z buta, bez żadnych zabaw w konfiguracje wystartował z pamięciami ustawionymi na 3866MHz, CL16 przy FCLK 1:1. I jest stabilny niczym skała. Został przetestowany w boju twardo i śmiga perfekcyjnie.

Dlatego też zacząłem się zastanawiać - skoro przy 64GB oraz 96GB jest w stanie pracować na 3866/CL16, to dlaczego przy 128GB takie parametry, ani nawet bliskie im są nieosiągalne? Różnica w obciążeniu kontrolera pamięci między 96GB a 128GB może być aż tak skrajnie duża? Czy po prostu trafiłem na jakiś wadliwy zestaw pamięci? 

Opublikowano (edytowane)

W moim przypadku 4x 32GB ruszyły od pierwszego włączenia. Jeżeli nie ma problemów z wymieszanymi 32 i 16 GB to obstawiam że problem był z nowymi 2x32GB , może nowe pamięci były w nowszej/starszej rewizji (single/dual rank) i stąd problem.

EDIT: zapomniałem że oficjalnie max to 3200 , powyżej to OC i wszystko zależy od kontrolera czy będzie stabilnie przy obsadzeniu 4 slotów. 

Edytowane przez Yahoo86
Opublikowano

Tzn u mnie technicznie też ruszyły od pierwszego uruchomienia, na 2666MHz 8:E. Tyle tylko, że dla mnie takie akceptowalne MINIMUM, poniżej którego ani mi się śni schodzić, to 3733/CL16. Wszystko poniżej nie wchodzi w grę. No i przy 128GB nie udało mi się przy takich ustawieniach nawet komputera włączyć, a co dopiero mowa o stabilności. Przy 96GB z kolei jak już wspomniałem, śmiga 3866/CL16 jak skała.

A co do samych pamięci - obie pary 64GB które kupiłem były dual rank. Z tego co się orientuję, to nie ma pojedynczych kości pamięci 32GB single rank, przynajmniej nie DDR4. Natomiast para 32GB (2x16) jest już single rank. Więc w chwili obecnej mam wymieszane pamięci. 2x32GB dual rank oraz 2x16GB single rank. I działa to perfekcyjnie.

• Upvote 1