Misio-Jedi 0 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Czołem koleżanki i koledzy, jest taka historia: mam komputer z 2011 roku z procesorem Sandy Bridge, w którym 6 lat temu wymieniłem kartę na GTX1070, zasilacz OCZ 600W też nie młody już. W komputerze są dwa systemy (Win7 i Linux Mint, każdy na oddzielnym dysku SSD) i na obydwu systemach mam to samo. Modeluję i renderuję w programie Blender i (zarówno przy renderowaniu jak i przy zwykłym obracaniu widoku) wywala mi do pulpitu albo w ogóle się resetuje, bywa że po resecie komputer w już nie wstaje. W Windowsie mam czasem komunikat "sterownik ekranu przestał działać". Co to może być - płyta? Karta? Zasilacz?
Mar_s 220 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Może być cokolwiek, przy obracaniu w viewporcie karta nie jest jakoś super obciążana.
Misio-Jedi 0 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu No właśnie też mi się tak wydaje. Ale wczoraj przy testowaniu OCCT też się komputer wyłączył. Ogólnie jest tak, że jednego dnia wszystko działa (renderuje bez zwiechy) a drugiego wywala od razu - tak na Windowsie jak i na Linuxie.
miro 76 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu jak się resetuje, wyłącza to musza być zapisane błedy w podglądzie zdarzeń, zapewne będą błedy kernel od zasilania, ale może jeszcze jakieś zważywszy że komp ma ile ma, to bym go rozebrał, dokładnie wszystko przeczyścił, wtyczki podociskał, procesor, grafikę przesmarował i wszystko złożył nie pomoże, podmiana zasilacza, potem grafiki. choć problemy wskazują na zasilanie... co wcale nie znaczy że zasilacz od czegoś musisz zacząć.
Misio-Jedi 0 Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu Otworzyłem obudowę, podłożyłem lusterko pod kartę i co się okazało - wiatraki na karcie startują przy uruchamianiu ale zaraz po wyświetleniu pulpitu się zatrzymują. Nie ruszają po odpaleniu Blendera, nie ruszają ani przy obracaniu widoku ani przy renderowaniu. Nie kręcą się też po zresetowaniu. Tylko przy uruchamianiu.
miro 76 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) widocznie nie potrzebują, karta nie osiaga temp 55st, a jest tzw fan stop obciąż ja jakimś furmarkiem czy w occt dla grafiki , grą itd, wzrośnie temperatura a na pewno ruszą, przynajmniej powinny. nawet gpu-z wystarczy i nacisnac znak zapytania dla stres testu, możesz wtedy zobaczyć i temperatury i prędkośc wentylatorów w zakładce sensors raczej zawsze tak było, nie zwracałeś uwagi Edytowane 4 godziny temu przez miro
Cavendish 6 Opublikowano 32 minuty temu Opublikowano 32 minuty temu Jeśli sterownik ekranu przestał działać,to przeinstaluj sterowniki,sprawdź na nowszej wersji czy dany problem występuje.
Send1N 243 Opublikowano 28 minut temu Opublikowano 28 minut temu (edytowane) Zdejmij z 200mhz na rdzeniu i 500 na pamięciach w msi afterburner i zapisz ustawienia testowo, "jeździj i obserwuj" czy coś się zmieni. Edytowane 27 minut temu przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi