Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem koleżanki i koledzy, jest taka historia: mam komputer z 2011 roku z procesorem Sandy Bridge, w którym 6 lat temu wymieniłem kartę na GTX1070, zasilacz OCZ 600W też nie młody już. W komputerze są dwa systemy (Win7 i Linux Mint, każdy na oddzielnym dysku SSD) i na obydwu systemach mam to samo. Modeluję i renderuję w programie Blender i (zarówno przy renderowaniu jak i przy zwykłym obracaniu widoku) wywala mi do pulpitu albo w ogóle się resetuje, bywa że po resecie komputer w już nie wstaje. W Windowsie mam czasem komunikat "sterownik ekranu przestał działać".

Co to może być - płyta? Karta? Zasilacz?

Opublikowano

No właśnie też mi się tak wydaje. Ale wczoraj przy testowaniu OCCT też się komputer wyłączył. Ogólnie jest tak, że jednego dnia wszystko działa (renderuje bez zwiechy) a drugiego wywala od razu - tak na Windowsie jak i na Linuxie.

Opublikowano

jak się resetuje, wyłącza to musza być zapisane błedy w podglądzie zdarzeń, zapewne będą błedy kernel od zasilania, ale może jeszcze jakieś

zważywszy że komp ma ile ma, to bym go rozebrał, dokładnie wszystko przeczyścił, wtyczki podociskał, procesor, grafikę przesmarował i wszystko złożył

nie pomoże, podmiana zasilacza, potem grafiki.

choć problemy wskazują na zasilanie... co wcale nie znaczy że zasilacz

od czegoś musisz zacząć.   

Opublikowano

Otworzyłem obudowę, podłożyłem lusterko pod kartę i co się okazało - wiatraki na karcie startują przy uruchamianiu ale zaraz po wyświetleniu pulpitu się zatrzymują. Nie ruszają po odpaleniu Blendera, nie ruszają ani przy obracaniu widoku ani przy renderowaniu. Nie kręcą się też po zresetowaniu. Tylko przy uruchamianiu.

Opublikowano (edytowane)

widocznie nie potrzebują, karta nie osiaga temp 55st, a jest tzw fan stop

obciąż ja jakimś furmarkiem czy w occt dla grafiki , grą itd, wzrośnie temperatura a na pewno ruszą, przynajmniej powinny.

nawet gpu-z wystarczy i nacisnac znak zapytania dla stres testu, możesz wtedy zobaczyć i temperatury i prędkośc wentylatorów  w zakładce sensors

raczej zawsze tak było, nie zwracałeś uwagi

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

Zdejmij z 200mhz na rdzeniu i 500 na pamięciach  w msi afterburner  i zapisz ustawienia testowo, "jeździj i obserwuj" czy coś się zmieni. 

Edytowane przez Send1N

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Najnowsze posty

• Jednak przymierzam się do tego VR, ale przy szybkim przeszukaniu googla nie mogę łatwo znaleźć paru informacji.... Który sprzęt obsługuje śledzenie oczu, w celu regulacji rozdzielczości, aby ją zmniejszać na skrajach pola widzenia? Czy to gry muszą obsługiwać tą funkcję? Zgaduję że są mody na obsługę tej sztuczki? Kiedyś słyszałem że PSVR2 traci jakąś funkcjonalność przy użyciu przejściówki z PC. Nadal jest to aktualne? Dalej pogoogluję, ale wyszukiwarka jest beznadziejna w pokazywaniu konkretów.   Co polecacie do czyszczenia, przy kupnie używanych googli? Coś sam wymyślę, ale może ktoś już sobie czyści regularnie i wie o co chodzi  
    • U mnie znowu inaczej - jak jedzie kurier InPost to jest dramat. Paczki do paczkomatu - OK, ale dostawa do domu to masakra. Ostatnim razem, jak w X-Komie nie dało się zmienić dostawy na DPD (które u nas akurat działa bardzo dobrze), przyszła karciocha (4070S) a gość normalnie dzwonek - cyk - i paczka leci.... ok 5m, nad ogrodzeniem (jakieś 2,2m) prosto na beton po drugiej stronie. I to nie pierwszy raz, inne paczki brandowane logiem X-Kom też latały, ale tym razem miarka się przebrała i poszła sroga jazda do X-Kom (który też swoje zrobił względem mojego oddziału InPost), do InPostu również. Efekt jest taki, że teraz przyjeżdzają, normalnie poczekają tą minutę a nawet potrafią zadzwonić, jak zbyt długo nikogo nie widać. Ale to, jak mi podnieśli cićnienie po tej karcie to moje. Swoją drogą X-Kom stanął na wysykości zadania i swoje w tym temacie zrobili - bo kto jak kto, ale małym klientem to oni nie są - i tym razem bardzo dobrze, że na nich trafiło, bo bardzo podnieśli przez to jakość obsługi kurierów InPost u mnie w regionie  
    • Obecnie najlepiej sprzedające się procesory na Amazon, 1sza dziesiątka, zero niebieskich. Kolego RTX 5090 nie smuć się    AMD Ryzen 7 9800X3D AMD Ryzen 7 7800X3D AMD Ryzen 9 5900X AMD Ryzen 5 7600X AMD Ryzen 5 5600X AMD Ryzen 7 5700X3D AMD Ryzen 7 5700X AMD Ryzen7 7700X AMD Ryzen 7 5800X AMD Ryzen 5 5500
    • Jaka sztuka dla sztuki jak możesz zdjąć łatwo 10stopni, już na pierwszych prockach z 3dcache am4 praktycznie każdy po zakupie pierwsze co robił to UV  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...