Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przytrafiła mi się dzisiaj dziwna sytuacja, podczas przeglądania internetu, monitor nagle się wyłączyl, grafa weszła na maks obroty a diody od podświetlania wentylatorów i obudowy zgasły natomiast wentyle się kręciły nadal, zrobiłem reset komp wstał normalnie i puściłem test gpu OCCT i po chwili znow to samo. Komp ponownie wstał i jeszcze 3 raz puściłem test OCCT i gpu przez godzinę na 265W leciało i nie było żadnych resetów, wszystko ok. I nie wiem czy to zasilacz, czy może gpu czy jeszcze coś innego? 

Grafika 4070ti

Zasilacz Corsair RMx Shift 1200W

Mobo Asusa x670e 

Opublikowano

@Send1Nnie wiem czy to pamiętasz ale miałem podobna sytuację jeszcze na labie. U mnie bylo podobnie jsk nie to samo pół roku męki bo czasami z tydzień było ok a później były jajca. U mnie wszystkie te czary minęły po wymianie zasilacza. Wiem że pewnie jego nie jest jakiś stary ale wiem ze swojego doświadczenia ze tego typu sprzęt komputerowy się też dość często siada po zakupie. Jak wiesz że miałeś wszystko stabilnie to bym na Twoim miejscu podmienił zasilacz 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

UV/OC cpu robiłeś? taki restart zdarza się jak proc zaboostuje zbyt wysoko i braknie mu napięcia np podczas bezczynności lub w przeglądarce a podczas testów obciążeniowych wszystko jest ok.

No ustawiałem Co (jakieś pół temu i przez ten czas było wszystko ok) aczkolwiek aktualnie od jakiegoś już czasu (2 tyg) mam ustawione w Bios włączony, Eco Mode opcja temperatura do 70 stopni bo na 7950X3D Far Cry 5 tak obciążal proca, że miałem po 92 stopnie w peaku. I przez te dwa tygodnie też było ok czy jak grałem czy jak robiłem cokolwiek aż do tych jaj wczoraj, dzisiaj wrócę do pierwotnych ustawień PBO i Co przed przejściem na Eco Mode i zobaczę, jak się powtórzy to podmienię zasilacz. Aczkolwiek włączenie tylko Eco Mode powinno stabilnie wpływać na procka w końcu to są ustawienia przygotowane fabrycznie i to ma działać prawda? 

@DarkeVo zasilacz nie ma nawet roku.

Opublikowano
4 godziny temu, Godlike napisał(a):

przez te dwa tygodnie też było ok czy jak grałem czy jak robiłem cokolwiek aż do tych jaj wczoraj

Przy zabawie z UV,PBO, ujemną curvą itp możesz mieć i miesiąc spokój a nagle wywali restart pc tak o w najmniej oczekiwanym momencie :P przerabiałem to.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

No ok dzięki za info będę testował dalej :)

Edit:

Zmieniłem ustawienia CO i wczoraj wieczorem było ok, a dzisiaj po jakichś 20 min używania  podczas przeglądania neta, dup znów reset, zrobiłem podmiankę na starego BQ 1000w i będę dalej testowal. 

@Send1n

A jest jakiś program do testo który posprawdza czy wszystko ok? Bo podczas CB r. 23 wszystko jest ok.

Edytowane przez Godlike
Opublikowano (edytowane)

Cbr to często przechodzi na niestabilnych ustawieniach, nic nowego ;) tam przez wysoki pobór prądu masz inne taktowanie + inne napięcia a twój problem może objawiać się właśnie tym że brakuje "papu" dla boosta na jednym rdzeniu, wskoczy ci wysoko nawet na sekundę i przy dużej niestabilności zaliczasz restart pc, ciężko w takim wypadku wyłapać to w jakimś programie, niby jest malutki sofcik działający z pod cmd "boost tester" ale on też nie zawsze działa, mi potrafił lecieć 3 godziny i wrzucać max boosta na każdym rdzeniu po kolei na zmianę i myślałem że jest ok po czym na drugi dzień zaliczyłem restart pc przy otwieraniu przeglądarki :E W systemowym podglądzie zdarzeń > widoki niestandardowe > zdarzenia administracyjne nie masz w historii randomowych błędów whea?

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Jak to od zasilacza to może miałeś gdzieś delikatne luzy na stykach które ciężko zauważyć na pierwszy rzut oka, kiedyś sam coś takiego odwaliłem w SS focus gold od strony zasilacza w piwnicy miałem niedopiętą do końca jedną wiązkę i komp się randomowo restartował tydzień mi zajęło dojście od czego to bo wszystko wydawało się ok :E jak ci się chce to odpal sobie jeszcze ten program do testowania boosta o którym mówiłem wcześniej https://github.com/jedi95/BoostTester/releases/tag/1.1 zostaw na 2-3godziny

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

@Godlike Miałem takie coś - objawy identyczne (patrz wątki na reddicie, multum tego). Powodem był kabel 12vhpwr od cablemod do zasilacza. Zamieniłem na przejściówkę dołączona do GPU i jak ręką odjął. Teraz mam dedykowany kabel od Seasonic i też spokój.

Moja rada - sprawdź inny kabel 12vhpwr. Jeśli używasz kabla 12vhpwr od zasilacza to wróć do przejściówki 2x8pin-12vhpwr dołączonej do GPU (uważaj z dociskiem).

Edytowane przez DR3GGO
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak to od zasilacza to może miałeś gdzieś delikatne luzy na stykach które ciężko zauważyć na pierwszy rzut oka, kiedyś sam coś takiego odwaliłem w SS focus gold od strony zasilacza w piwnicy miałem niedopiętą do końca jedną wiązkę i komp się randomowo restartował tydzień mi zajęło dojście od czego to bo wszystko wydawało się ok :E jak ci się chce to odpal sobie jeszcze ten program do testowania boosta o którym mówiłem wcześniej https://github.com/jedi95/BoostTester/releases/tag/1.1 zostaw na 2-3godziny

Już przełożyłem stary zasilacz, a Corsair leci na reklamację i tak mam ograniczone możliwości sprawdzenia go bo nie mam nawet miernika a bawić się znów w jego montaż żeby znów było to samo to pierdziele, niech się przyda na coś ta 10 letnia gwarancja w najgorszym wypadku stwierdza ze nic mu nie dolega i wraca taki jak był, w najlepszym wymienia na nowy, co innego jakbym nie miał awaryjnego zasilacza to bym się bawił z tym. Może też być tak jak pisze @DR3GGO że kabel od gpu trafiony to niech sprawdza i wymienia. Aktualnie BQ mam podpięty do tego adaptera co był z gpu. 

A kable raczej dobrze były po dociskane od strony zasilacza i mobo bo nawet latarka przyświecalem czy dobrze wszystko styka. Co prawda GPU ruszałem z ponad miesiąc temu ale to wtedy objawy niedocisnietej wtyczki chyba byłyby inne? Tym bardziej, że od tego czasu grałem w rozne gierki to by raczej szybciej się wysypywalo. 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

To bardziej zasilacz do wymiany niż przewód od gpu, sprawdzałem To i siebie i było tak na przewodzie od seasonica jak i na przejściówce od nVidia. Także jak go wysłałeś to nie długo się dowiesz

Opublikowano (edytowane)

Wysłać nie wysłałem, będę składał dzisiaj reklamację przez Media Expert bo tam go kupowałem niechce mi się bawić w RMA Corsaira. 

Edytowane przez Godlike
  • Upvote 1
Opublikowano

@Godlike Jeżeli będą Cię pytać to mów, że realizujesz uprawnienie z rękojmi a nie gwarancji (można korzystać tylko z jednego reżimu w tym samym czasie).

Przy rękojmi zastosowanie ma  art. 556(2) kodeksu cywilnego, zgodnie z którym: "Jeżeli kupującym jest konsument, a wada została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego". Sprzedawcy bardzo ciężko jest podważyć takie domniemanie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@DR3GGOTylko jeśli mowa o "przed upływem roku" to rok minął w niedzielę 24 listopada, także chyba się już na rękojmie nie załapie? Ale może się mylę już nie pamiętam kiedy coś musiałem oddać na gwarancji. 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

Przytroluje trochę nie miejscie mi za złe. Jak ci się coś z grafą dzieje to rób jak userzy AMD. Włączaj i wyłączaj komputer, przeinstaluj parę razy drivery - powtarzaj przez miesiąc. Powiedz, że AMD to gówno. Wyślij w końcu na gwarę, wraca z adnotacją sprawna. Upchnij na OLX/Allegro ze stratą. Czekasz aż się kupujący spruje ale nic takie nie ma miejsca. Po kupnie Nvidii ogarnij, że niestabilny był proc/ram/płyta/zasilacz bo Nvidia też się sypie. Brak profitu xD 

Kolego a masz TPM włączone? Mi nie dalej jak trochę tydzień temu Defender uznał, że driver AMD to nie dobra jest i mi go blokował, co objawiało się najczęściej na pulpicie/przeglądarce zieloną szachownicą na ekranie ale nie pod obciążeniem. Tam sobie luknij historię blokowania. Dopiero na 24H2 Defender stwierdził, że driver AMD to dobra jest i wszystko bangla. Trochę nadarłem włosy z głowy ale ostatecznie zaopatrzyłem się w nową zasiłkę szybciej niż planowałem.   

Opublikowano
48 minut temu, Send1N napisał(a):

Może poczekaj jeszcze do końca tygodnia jak to mówią :D czy na 200% nic się nie stanie po przełożeniu zasilacza (losowy restart) za nim odeślesz ;) 

W moim przypadku to i czasem dwa tygodnie było git i potem szajba😂 dobrze ze ms chociaż drugi na podmianę to wrazie czego będzie wiadomo czy to napewno zasilacz czy nie. Jak pc nie bangla to aż serce boli😅

• Like 1