Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Szukam zestawu do pracy w Photoshopie i grania w PUBG. Obecnie mam kartę graficzną 3060 ti i monitor 24 cale ( gram w rozdzielczości 1728 x 1080 ) i nie mam potrzeby tego zmieniać. 

Jak rozumiem z Adobe lepiej współpracuje Intel. Komp będzie składany w morele / proline /xkom w zależności, gdzie wyjdzie taniej, windowsa dokupię osobno z allegro.

Trochę poczytałem wątków i spróbowałem sklecić coś sensownego, co do poprawki ? https://proline.pl/koszyk/2610bf34

Opublikowano
29 minut temu, s1nn3r napisał(a):

Jak rozumiem z Adobe lepiej współpracuje Intel

W PS wszystko jedno czy Intel czy Ryzen. Ogólnie nawet przy wideo wszystko jedno, quicksync Intela już tam praktycznie i tak nic nie zmienia. 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Caps napisał(a):

W PS wszystko jedno czy Intel czy Ryzen. Ogólnie nawet przy wideo wszystko jedno, quicksync Intela już tam praktycznie i tak nic nie zmienia. 

Dobrze wiedzieć. Ale jest coś co zmusza mnie w kierunku Intelu - moja stara karta graficzna RTX 3060 ti.

19 godzin temu, Dirian napisał(a):

14600K jest ogólnie trochę wydajniejszy od 7700 i wyciągniesz więcej fps w niskich rozdziałkach, ale tracisz możliwość sensownej rozbudowy (wymiany CPU w przyszłości).

Dziękuję za cenną uwagę. Nie zamierzam tego zestawu rozbudowywać w przyszłości tylko kupić nowy ( mam komu oddać ).

18 godzin temu, wamak napisał(a):

Wybrałeś procesor LGA1700 z płytą AM5. To nie będzie pasować. Albo zmień płytę na LGA1700, albo zmień procesor na AM5.

Dziękuję za wykazanie mojego braku świadomości :). Także jaką płytę polecacie pod 14600K ? Czy reszta jest ok ? Części sprzętu nie ma w proline, więc muszę sprawdzić też inne sklepy.
Chciałbym pod to podpiąć też dwa dyski talerzowe z danymi, także czy obudowa / chłodzenie jest ok ?

Edytowane przez s1nn3r
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, s1nn3r napisał(a):

Dobrze wiedzieć. Ale jest coś co zmusza mnie w kierunku Intelu - moja stara karta graficzna RTX 3060 ti.

Nie ma znaczenia czy połączysz RTX 3060 Ti z Intelem czy z AMD. Kompletnie żadnej różnicy.

Zostając przy Intelu zrobiłbym to tak:

https://www.morele.net/inventory/info/91e98233/

Zestaw z chłodzeniem AIO, solidna buda w fajnej cenie, porządny zasilacz z ATX 3.0 pod ewentualną wymianę GPU w przyszłości.

Wrzuć do swojego koszyka to wlecą zniżki black friday. 

Gdybyś wolał jednak na AMD to:

https://www.morele.net/inventory/info/041cf5f3/

Generalnie obie opcje są ok w przypadku braku rozbudowy. Patrząc pod kątem wydajności, to i5 14600KF będzie szybszy szczególnie w grach - bo w PS to różnic i tak nie odczujesz, oba procesory pod Photoshopa starczą z ogromnym zapasem.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
6 godzin temu, Dirian napisał(a):

Nie ma znaczenia czy połączysz RTX 3060 Ti z Intelem czy z AMD. Kompletnie żadnej różnicy.

Zostając przy Intelu zrobiłbym to tak:

https://www.morele.net/inventory/info/91e98233/

Zestaw z chłodzeniem AIO, solidna buda w fajnej cenie, porządny zasilacz z ATX 3.0 pod ewentualną wymianę GPU w przyszłości.

Wrzuć do swojego koszyka to wlecą zniżki black friday. 

Gdybyś wolał jednak na AMD to:

https://www.morele.net/inventory/info/041cf5f3/

Generalnie obie opcje są ok w przypadku braku rozbudowy. Patrząc pod kątem wydajności, to i5 14600KF będzie szybszy szczególnie w grach - bo w PS to różnic i tak nie odczujesz, oba procesory pod Photoshopa starczą z ogromnym zapasem.

Dzięki śliczne. Zdecydowałem się pójść w kierunku Intela.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Tak, bawiłem się BCLK. Teraz wróciłem do CO na -30 wszystkie rdzenie, ale raz na jakiś czas (w sumie tylko w CSie) komp mi się restartuje, bez żadnych dźwięków, zacinania czy artefaktów na ekranie. To pewnie wina procesora, co? Karta dała by jakieś artefakty raczej. RAMu nie mam wyżyłowanego, więc to raczej nie RAM. Zmieniłem na -25 na dwóch najszybszych rdzeniach (według Ryzen Master to odpowiednio 1 i 2 rdzeń), a resztę na -30 zostawiłem i będę testował. 
    • @WebCM, wielka szkoda, że nie wykorzystałeś mojej instrukcji. Zdążyłbyś bez problemu skopiować znacznie więcej.   @Michaelred wysyłałem proste ustawienia, na których miałbyś wszystko bez problemu - musisz tylko sam wygenerować linki. To było 27 listopada w środę. Poniżej PW wysłane do niego - wyciąłem prywatne fragmenty jak coś. Odpisałem mu lakonicznie, bo po prostu nie miałem czasu tego wszystkiego opisywać. Do tego jeszcze ustawienia nazewnictwa plików, a nie miałem już nawet siły przygotowywać całego presetu, niestety... Sam nie tworzyłem nic pod PCLab, ponieważ po prostu użyłem Monolitha.     Czasem programy nie pomagają, a bardziej zwykły spryt   Te ustawienia, które zapodałeś trochę nijak mają się do realiów kopiowania forum na IPB i niestety, ale są niepoprawne - niezbyt by się komukolwiek przydały. Nikt o zdrowym rozsądku nie będzie w tak krótkim czasie używał autocrawlera, bo to strata tego czasu... Ponadto HTTrack musi być ustawiony w tryb pojedynczego HTMLa, by stworzyć cokolwiek podobnego do Monolith.   Ręcznie się po prostu generuje listę linków, w Notepad++ dopracowuje i jazda z tematem w Monolith CLI   Gdybym miał więcej czasu i sił, to tak naprawdę skopiowałbym wszystkie najważniejsze wątki sam z @Camis i @Dermi. Zanim zabrałem się za kopiowanie właściwe to przyszedł 28... Sam tylko się mogę winić i swój organizm, no ale co poradzę.   Jednak nic straconego, bo mamy chyba wszystkie kluczowe wątki z ostatnich lat, które naprawdę miały w sobie cokolwiek interesującego. Przynajmniej te "gorące". Jestem zadowolony z całego procesu. W miesiąc i tak nie ma szans skopiować całego forum.   Pytajcie czegokolwiek potrzebujecie, to się znajdzie... już user zapytał o jeden program użytkownika Atak Snajpera i jest bez problemu do osiągnięcia. Cały wątek z tym programem też mamy - na luzie.   Na koniec przypominam, że jako jedyny podzieliłeś się tak po prostu bez pytania swoim archiwum i to chciałem podkreślić. Dzięki wielkie za cegiełkę, którą dołożyłeś. Innym userom również dziękuję za chęć podzielenia się. Na razie nic nie mówiłem dokładnie w jakiej formie to się udostępni, bo sam na razie chciałbym zrobić to tak, by było dobrze i nikt za to nie poszedł do sztumu
    • O Jezusie Nazarejski.   Jedyna gorsza opcja to jakby tam jeszcze było @crush.
    • U mnie cutsceny wyglądają jak poniżej:     FPS dropi i jakieś glitche graficzne na dodatek wyskakują. Nie bardzo chce się to oglądać.
    • To casuale i kupują PS5 jak Odin by grać 20 godzin rocznie.   Przy premierze była afera - testy, że te pady wytrzymają 470h, nie wiem na ile to się sprawdza, ale dla mnie to 3 miesiące, a dla casuala wiele lat. Pad do N64 to awaryjność kosmiczna, choć tylko analoga (reszta bezawaryjna), niemal 100% padów używanych zepsutych (gałka wychylona w bok bardziej lub mniej), od biedy da się grać i na takich grali (a nowego nie sposób było kupić, jeśli już to w kosmicznej cenie bliskiej konsoli).
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...