Skocz do zawartości

Drugie życie dla starego PeCeta na Mini-ITX - proszę o poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co oznacza taniej?

Na ProLine cały czas ta sama cena 499 zł.

PS. co tam będziesz wkładał?

5 minut temu, Yedi napisał(a):

Było polować na budę jak była taniej :)

image.thumb.png.0eb82810a101eb934e500d2b2de04621.png

Edytowane przez sirlukas
Opublikowano (edytowane)

Pewnie AIO EKWB D-RGB 240. Opcji mam kilka (AIO). Mogę wrzucic SI-100 albo PA 120 SE ..

Wentyle na dole srednio pomagały przy tym GPU.

Edytowane przez Yedi
Opublikowano

Mnie kusi przyczaić się na 9800X3D, no i zobaczyć czy jakiś AIO 360 wtedy wcisnę, musze to dobrze przeliczyć, ale nie wiem jak.
Nie chcę za bardzo błędów popełniać, już kupiłem RAM w 4 kościach, zamiast w 2 :)

Opublikowano (edytowane)

Zaglądam i co tu się stało, że z przełożenia i3 4330 do nowej, małej budy, stanęło na podkręcaniu ryzena 9800X3D na AIO 360 :E 
A przy okazji, procesorów z 3D cache nie ma sensu podkręcać, ponieważ właśnie ta piętrowana pamięć się grzeje, bo ciężko z niej odprowadzić ciepło. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

UV = under voltage?

Dla mniejszych temperatur i stabilności?

Ja na bank nie będę kręcił.

Chcę na stocku jechać, ale ciesząc się ciszą i estetyką. Tak wiem odpłynąłem od OP, cóż człowiekowi na starość odbija 🫣

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zaczynam pomału panikować, bo nowe RTX-y 50XX nie wyglądają tak dobrze jak miały wyglądać, a ceny odfrunęły w kosmos i pociągnęły za sobą serię 40XX.

Karty na razie nie potrzebowałem, ale powoli się rozglądam za jakąś 2.5-slot, no i tu pojawia się tez problem, bo 40XX coraz mniej, ceny coraz wyższe, a 50XX ani widu, ani słychu, no i te ceny...

Także znalazłem w miarę OK kartę na 2.5-slot (4070 Ti Super), ale nie wiem czy pcprojekt.pl to dobry sklep, ktoś tam może kupował?

Oceny na Ceneo niby mają OK, no i cena tej karty jeszcze jakby przed podwyżkami.

Opublikowano

Na razie B850 mają podatek od nowości, ale z drugiej strony płyta jest lepiej wyposażona niż B650 Riptide która lata koło 650-700 zł. W B850 masz lepszy kodek audio + WiFi i Bluetooth, a do tego dwa radiatory na SSD a nie jeden. Więc sumując cena aż taka fatalna nie jest, pewnie jak sie trochę poprawi dostępność to i tak koło 8 stówek ta płyta będzie latać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Na razie B850 mają podatek od nowości, ale z drugiej strony płyta jest lepiej wyposażona niż B650 Riptide która lata koło 650-700 zł.

B650 Riptide była płytą ze średnio-niższej półki, B850 Riptide jest topem Asrocka na B850, nic dziwnego że jest droższa i ma lepsze wyposażenie. Biorąc pod uwagę jej wyposażenie i to jak inni wycenili swoje płyty B850 (a nawet B650E) to nawet obecna cena Riptide'a jest niezła (choć szkoda że Asrock tak mocno wykastrował warianty mATX z portów USB). Asrock B850M Steel Legend za 795zł jest niezłą opcją jeśli biały kolor nie jest problemem.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano
4 godziny temu, sirlukas napisał(a):

A Net-S jako sklep? Nigdy nic u nich nie brałem.

EDIT:

OK, poczytałem opinię o sklepie -- poczekam na inne żeby kupić.

No warto zaczekać na dostępność gdzie indziej, bo dostępność w net-s to jest często fikcyjna. 

Jeszcze kiedyś mieli sklep w Gdyni to kupowalem tam pare razy stacjonarnie i było ok, ale odkąd przerzucili się na sprzedaż tylko online no to działa to pewnie na zasadzie bardziej pośrednika niż sklepu, tzn. masz u nich ofertę na stronie, ale w praktyce towar leci do ciebie z jakiegoś zewnętrznego magazynu.

Opublikowano

Znowu ja, nie ma dnia bez poszukiwań dealów i zmiany zdania u mnie...

A może by tak jednak pójść w ITX i wsadzić to wszystko w piękną Fractalową Erę 2, skoro już mam zasilacz SFX? Podoba mi się ta buda.

Opublikowano

Hej @Dirian, w innym wątku napisałeś, że "Pamiętaj też, że przy obsadzeniu 4 slotów jest z reguły problem z ustawieniem sensownych taktowań."

Czy to jest regułą i powinienem posprzedawać ten mój RAM 64GB w 4 kościach i kupić dual set?