werek 3 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu !!!!! to co zrobisz z informacjami robisz na własną odpowiedzialność, nie biorę żadnej odpowiedzialności za modyfikacje jakie dokonasz w swojej płycie !!!!! to jak już formalności związanych z kwalifikacjami do przeprowadzenia tej operacji mam z głowy to zacznijmy od początku: Po co to robić? Podobnie jak inni z forum wybrałem tą płytę jako że przedstawia najlepsze (dla mnie) cechy których poszukuje i to co obiecuje spełnia w 100%, ale.... .... nigdzie przed zakupem nie jest wspomniane (nawet w instrukcji) że sekcja chłodzenia VRM i osłona I/O ma wbudowany (niewymienialny) wiatrak!!!! "to chyba dobrze, nie? aktywnie chłodzona sekcja zasilania to wrecz super aby miec stabilne napiecia itd." Odpowiem, tak, to ekstra pomysł i w codziennym użytkowaniu nic się nie przebija ponad prace (supercichych) wentylatorów noctua obudowie itd. Normalnie po uruchomieniu kompletnie się wyłącza i dopiero kiedy temperatura VRM przekroczy ok 55 stopni wtedy wskakuje na ok 1krpm. Jest tylko jedno ale...... powiedziałbym nawet głośne ALE... ten wiatrak kończy się n prawie 9 TYSIĄCACH OBROTÓW NA MINUTE!!! teraz plot twist, podczas startu kompa (nie restart) przez 3s dostaje 100% tej prędkości.... co nawet w tak wyciszonej obudowie jaką jest Define R5 przebija się jak prawie start odrzutowca (albo kto słyszał VTEC Hondy w akcji przy tych samych obrotach). co samo w sobie ni jak nie pasuje (mi szczególnie) do cichego kompa jakiego oczekuje stąd chciałem się podzielić z kimś kto na to trafił i też go uwiera, więc spiesze z opisem tego co sam zrobiłem aby uzyskać błogą ciszę Co i jak? Najpierw zlokalizujmy, wtyczkę od tego felernego wentylatora, znajduje się ona (patrzac od góry płyty), po lewej stronie pod sekcja z gniazdami I/O: jedyne co musimy zrobić to ją wypiąć.... koniec zmian, trzeba jednak uważać bo wtyczka ma dwie wypustki obok prowadnicy (które wpadają w dwa zagłębienia na zdjęciu bliżej podstawy gniazda), więc trzeba wtyczkę wyjmować tak jakby pod kątem ją odginając (to wiem po fakcie, a jakim to o tym zaraz). U mnie wtyczka była bardzo mocno osadzona w gnieździe i .... użyłem trochę za dużo siły.... duży plus dla ASRock'a za luty, minus za jakość komponentów. Udało mi się je rozdzielić i z powrotem nałożyć gniazdo na piny i włożyć kabel z powrotem do wtyczki. więc jak zajdzie potrzeba będę w stanie z powrotem go podłączyć. Jak to wpłyneło na działanie? Na tyle co testowałem w stresie w kilku przypadkach, to różnica jest może 3 stopnie na korzyść wersji z wiatrakiem. To może nie mówi wiele więc trochę pomiarów: Sprzęt to: Ryzne 7 9800X3D (stock żadnych CO/PBO itp.) Noctua NH-D15 G2 (pasta NT-H2) 64GB Kingston Fury Beast EXPO 6000MT CL30 MSI RTX 4080 Gaming X Trio Sound Blaster Z 3 nvme plus dwa SATA Corsair HX1000i Fractal Design Define R5 (3 wentylatory NF-A14x25 2 przednie skręcone do 300rpm, 1 z tyłu skręcony do 500rpm robią wentylacje) drzwiczki zamknięte, wentylatory miały stałą prędkość Generalnie ten build jest nastawiony na maksymalna ciszę kosztem ew. wydajności ale spadku wydajności nie obserwowałem CB23 standardowo 23,5k więc cel osiągnięty, nawet mimo takiego piekarnika Logi HWInfo64 załączyłem do posta jakby ktoś chciał zobaczyć jak cały system się zachowywał, temperatura VRM jest w kolumnie o nazwie "MOS" Na pierwszy ogień poszedł 1 godzinny stres Prime95 SmallFFT do wygrzania proca po bandzie, tj. brał 145W, chłodzenie trzymało obroty na 1150rpm (specjalnie aby było ciche), tutaj temperatura po ok 30-40 minutach zatrzymała się na poziomie 55 stopni (w mieszkaniu 21 stopni) Sumarycznie system wciągał ok 250W, Drugi to już pełne obciążenie symulujące bardzo wymagającą grę, czy OCCT + FurMark stress. Tutaj wyszło że procek był tak zajęty przez OCCT że furmarkowi brakowało cykli żeby dostarczyć dane do karty, obciążenie karty fluktuowało ciągnąc średnio 250W, widać to po skaczących temperaturach, zegarach itp. na karcie graficznej. Całość skutkowała temperaturą ustabilowaną na poziomie ok 65 stopni na VRM. Po zakończonym stresie OCCT FurMark dostał wiatru w skrzydła i zaczął dogrzewać obudowe już pełnymi 320W ciągniętymi z zasilacza.... tylko że to nie przeszkodziło temperaturze VRM'ów spaść do niższego poziomu ok 58-59 stopni. Podsumowanie Ten ostatni fakt spatdku temperatury mimo zwiekszenia grzania obudowy, dał mi potwierdzenie że nie posiadanie tego wiatraka przy chłodzeniu powietrzem, jest kompletnie akceptowalne pod kątem stabilności i komfortu. Czy będzie to akceptowalne przy chłodzeniu wodnym(przy powietrznym procek odbijał mi się o temperatury 90 stopni)? tutaj pewnie przy braku ruchu powietrza ze strony chłodzenia, może być potrzebny jakiś wentylatorem. Ja na zapas zamówiłem ciche 40mm noctua, których ostatecznie nie będę montował. Liczę że komuś kto się spotkał z tą dolegliwością, ten post da kierunek jaki moga obrać w celu podwyższenia komfortu korzystania bez kompromisu ze stabilnością, mi pomógł stad chciałem się z wami tym doświadczeniem podzielić. hwinfo-stress-log.zip 1 2
ibizpl 9 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Werek, szacun że się podzieliłeś, też myślę o tej płycie i nie miałem pojęcia że tam wentyl wcisnęli, zaczynam myśleć o Taichi, tylko to eatx, więc zmiana budy i koszty do góry...
werek 3 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Nadal uważam że płyta jest super, mnóstwo portów, złącz i na przyszłość też powinna być ekstra nawet jak zapakuje do mojego piekarnika takiego powiedzmy 9900X3D/9950X3D, tylko pewnie wtedy wstawie te wentylatory 40mm. ale ta płyta ma masywne radiatory, jak wyjmowałem ją z pudełka to zastanawiałem ale ona ciężka, potem sprawdzam w specyfikacji a tam "waga netto" 2kg.... PCB na pewno tyle nie waży EDIT: Konstrukcja (architektura komponentów?) Taichi jest prawie identyczna, na zdjęciach widze te same wycięcia pod wentylator na pokrywie więc radzę uważać, może taichi nie rozkręca wentyla na maksa przy starcie ale definitywnie go posiada, Asusy wyglądają jakby nie miały, ale MSI i Gigabyte już tak Edytowane 2 godziny temu przez werek
Rekomendowane odpowiedzi