Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.10.2025 o 16:36, Send1N napisał(a):

Coś mi tu nie pasuje ;) przy otwartej budzie karta wcale nie ma gorszych warunków niż zamkniętym bokiem i działającymi wentylatorami, zmieniłeś tą pastę i po problemie rozumiem?

Finalnie pastę oczywiście zmieniłem;), termopady jeszcze były ok, więc ich nie ruszałem. Temperatura spadła o 2 albo 3 stopnie.

Natomiast screeny odnośnie tej dziwnej sytuacji, kiedy spadało do 30fps były jeszcze z przed wymiany pasty. Testy obciążeniowe wykonałem później ponownie i uważnie obserwowałem, bo mnie to mocno nurtowało co się tam zadziało. Wynik był taki, że w momencie kiedy temperatura hotspotu na karcie dochodziła do pewnego poziomu (o ile dobrze pamiętam to powyżej 100°C) wtedy następował zjazd wydajności na te 30 fps. Następnie ponownie 3 razy czekałem do momentu, aż proces spadku wydajności się powtórzy, żeby zaobserwować co się zadziało. Za każdym razem było to samo, jak hotspot osiągał pewną wartość karta zwalniała. Producenci ustawiają coś takiego jak gpu hot spot limit i w tym wypadku był on przekraczany co skutkowało obniżeniem taktowania zegarów. 

Co do obudowy też byłem zaskoczony, bo jak mówiłem temp. gpu na otwartej była mniejsza, ale hot spot gpu za to był większy, dziwna sytuacja. Dla porównania przed chwilą zrobiłem testy po 10 min każdy na karcie której teraz używam Asrock Challenger 9060 xt i wychodzą mi na otwartej obudowie teperatury gpu, hot spot i vram każda po 2 stopnie mniejsza. Poprzednio czyli na tej problematycznej karcie to był biostar 6600xt było jak napisałem wyżej  na otwartej budzie temp gpu miejsza, hot spot większy.

Biostar co by nie mówić to jednak trochę chłam, kijowe chłodzenie i cała reszta też, może ona po prostu ze względu na niskiej jakości system chłodzenia, potrzebuje odpowiedniego przepływu powietrza dla utrzymania bezpiecznej temperatury pracy hot spotu, a w otwartej obudowie jednak zmienia się rozprowadzanie ciepła, upór powietrza ulega zmianie, oraz występują inne ciśnienia powietrza względem zamkniętej. Natomiast to już są tylko moje domysły.

Opublikowano

Ostatnio miałem w rękach pc w który restartował się całkowicie po godzinie znalazłem przyczynę mianowicie jak na rtx 2060 HS osiągał 97c to następował właśnie restart :E chociaż realnie to tam było pewnie znacznie więcej tylko softowy pomiar się nie zgadzał, po starciu starej i nałożeniu na początek zwykłej pasty nie było już problemu, następnie po kilku godzinach testów rozebrałem jeszcze raz, starłem gluta i nałożyłem PTM'a, problemu nie ma do dzisiaj po 7 miesiącach ;) 

Opublikowano

Tu u mnie w przypadku tego biostara 6600 xt 101°C było punktem, w którym występował chwilowy zjazd wydajności (thermal throttling). Karta się wtedy nieco wystudzała i wszystko wracało do z powrotem do normy, po chwili wchodziła na swoje pełne obroty, by po około 10 min pełnego obciążenia znowu dobić HS do 101°C i kolejny zjazd wydajności i tak w koło. Po zmianie pasty karta nieco zeszła z temperatur i już więcej nie robiłem kolejnych testów, więc nie mam porównania jak to było z zamkniętą i otwartą obudową na nowej paście. Zamknąłem obudowę i już więcej jej nie otwierałem, karty używałem od początku lutego do końcówki sierpnia i też się z nią już nic nie działo przez ten czas.

19 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ostatnio miałem w rękach pc w który restartował się całkowicie po godzinie znalazłem przyczynę mianowicie jak na rtx 2060 HS osiągał 97c to następował właśnie restart :E chociaż realnie to tam było pewnie znacznie więcej tylko softowy pomiar się nie zgadzał, po starciu starej i nałożeniu na początek zwykłej pasty nie było już problemu, następnie po kilku godzinach testów rozebrałem jeszcze raz, starłem gluta i nałożyłem PTM'a, problemu nie ma do dzisiaj po 7 miesiącach ;) 

Kiedyś dawno temu miałem identyczną sytuację tylko na cpu, ktoś nie wpiął dobrze boxowego chłodzenia, cooler nie przylegał do w pełni do ihsu i też restartowało kompa.

• Upvote 1
Opublikowano

Widzę że kolega ma Challengera i jakie tam masz temperatury? 

Ja posiadam też Challengera ale 7800xt i jak różnica między rdzeniem a HS była ok. 12-15 stopni w "normalnych" grach, to taki SKATE. w early accessie potrafi mi kartę rozgrzać tak że między rdzeniem a HS jest ponad 20 stopni różnicy :) karta co prawda ma dwa lata i teraz się zastanawiam czy sobie PTMa nie założyć czy olać, ponieważ w SKATA, raczej nie będę grał, a w innych grach jak ER ta różnica jest jak wyżej napisałem. Mógłbyś wrzucić SS-a z GPU-z z tej gry? Ona jest za free na steamie i jakieś 7gb do pobrania także jakbyś był tak miły i miał chęci i czas to byłbym wdzięczny ;) 

Opublikowano (edytowane)

Szczerze to raczej jestem jakimś wielkim gamerem i nie gram zbyt wiele, bo też nie zawsze mi czas na to pozwala i nie monitoruje raczej parametrów, bo gram rzadko, przy zmianie kart to zawsze robię testy. Z grami to bardziej się to odbywa u mnie etapami jak mnie łapie i czasami po prostu i mam dość to ograniczam pracę do minimum, albo całkiem ją odstawiam wchodzę w tryb offline dla świata i się przyklejam do pc na kilka dni xD. Nową kartę kupiłem tylko dlatego, że była zaje promka i skusiłem się pod wpływem chwili. Gierka nie waży dużo jakoś na dniach jak będę miał chwilę mogę Ci ogarnąć temat ;).

Na tą chwilę mogę Ci wrzucić SS z tego Furmarka co robiłem wczoraj testy o których wspominałem wyżej  

Zamknięta.png

Tu jest też spora różnica miedzy rdzeniem a HS, bo aż 25 stopni.

Zrzutekranu2025-10-17051805.png.e9a99f4169c7603d24c6051fc7b1a836.png

O tą gierkę Ci chodzi ?

Edytowane przez keeg81
  • Thanks 1
Opublikowano

Widzę że też duży rozrzut między rdzeniem a HS, więc domyślam się że w SKATE. będzie podobnie, ale chciałem się tylko utwierdzić, więc jak tam będziesz miał chwilę to przetestuj tą gierkę, ale uważam że będzie podobne do furmarka. Jak się okaże to samo, to olewam wymianę na PTM, ponieważ w normalnych grach gdzie kartę ciśnie w 100% nie ma takiego rozrzutu.  

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, keeg81 napisał(a):

Kiedyś dawno temu miałem identyczną sytuację tylko na cpu, ktoś nie wpiął dobrze boxowego chłodzenia, cooler nie przylegał do w pełni do ihsu i też restartowało kompa.

A to z boxem intela miałem 2 razy takiego pc'ta do roboty ;) te pushpiny potrafiły robić takie jajca, raz nawet musiałem wymienić jeden na nowy bo nie dało się go wpiąć ponieważ był połamany ;) 

2 godziny temu, keeg81 napisał(a):

Na tą chwilę mogę Ci wrzucić SS z tego Furmarka co robiłem wczoraj testy o których wspominałem wyżej  

Zamknięta.png

Tu jest też spora różnica miedzy rdzeniem a HS, bo aż 25 stopni.

W tej serii kart to akurat jest normalne że vram i HS są znacznie wyższe niż temp rdzenia i nie jest to kwestia 10-15c ;) 

Edytowane przez Send1N