Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, zgreg napisał(a):

Kiepskie, wybrałeś sobie wyjątkowo słaby okres na zmianę karty. Nie dość, że mamy przedświąteczne szaleństwo i ceny wtedy zawsze idą do góry, to jeszcze kurs dolara znów trochę wystrzelił do góry. Ja bym się wstrzymał przynajmniej do drugiej połowy stycznia i obserwował rynek. Tym bardziej, że AMD będzie po nowym roku prezentować nowe Radeony wbijające się w budżet do 3k.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.12.2024 o 12:30, zgreg napisał(a):

Przejrzałem dane kart i 7700 brakuje obsługi DLSS 3.0, Rdzenie Tensor - żeby się zaraz po jakimś czasie nie zdziwić, że coś nie działa (?)

idź w Nvidię, i mówię ci to jako sympatyk AMD. Dokąd AMD nie ogarnie RT (a to nie prawda że na takich kartach, w tym budżecie nie można go włączyć. W wielu tytułach będzie spoko) oraz upscaling na poziomie porównywalnym jakościowo do dlss, karty AMD nie są nawet opcją. Chyba że jesteś bardzo zdesperowany za każdym fps kosztem jakości obrazu. Po prostu kup najsilniejszego RTX na jakiego pozwoli Ci budżet. Ale jak wydatek tej kasy boli, weź nową kartę. Żebyś nie miał przygód z nieuczciwym sprzedającym. Masz ochotę i energię na kopanie się z koniem w razie czego bierz używkę.

W dniu 21.12.2024 o 14:25, zgreg napisał(a):

Wiąże się to z wymianą mobo, żeby miało sens? Słyszałem, że nowe gry opierają się głównie na karcie grafiki.

po aktualizacji biosu (a może nie, niech kto inny się wypowie) R7 5700x3d da konkretnego kopa

Edit: procesor jest na liście obsługiwanych, musisz tylko sprawdzić wersje biosu:

https://pl.msi.com/Motherboard/B450-GAMING-PLUS-MAX/support#cpu

Widzę że masz gumowy budżet. Wiec z kompleksowej zmiany będziesz najbardziej zadowolony. O i jeszcze masz 32 GB ramu. Tym lepiej. faktycznie ten 3600 momentami już sie będzie dławił poniżej 60 fps w niektórych grach. Zmienisz kartę i procesor i masz kompa do przejścia na zupełnie nową platformę.

Kurcze tylko zasilacz może być ze 100w za słaby.

Chociaż z tego testu wynika że trzeba tylko dodatkowe 20w względem 3600.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/amd_ryzen_7_5800x3d_test_recenzja_opinia-21933-17.html

@zgreg Eh dobra. Musiałem sie trochę spocić aby to dla ciebie znaleźć, ale mam. Zestaw z R7 5800x3d z RTX 4090 łyka podczas gry 375w (cyberpunk). Twój zasilacz ma na lini 12v 456W. Dodatkowo nic powyżej RTX 4070s nie kupisz raczej, a ona łyka dużo mniej wat niż 4090. Wniosek, twój zasilacz musi dać radę.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

Ja bym o tą dopytał, Inno3d Karta graficzna RTX 4070 Ti iChill X3 za 2799 zł

https://allegrolokalnie.pl/oferta/inno-3d-karta-graficzna-rtx-4070ti-ichill-x3-12gb-dlss3-geforce?rep=1080711981

i o tą, ZOTAC GAMING GeForce RTX 4070 Twin Edge OC Spider-Man za 1999 zł

https://allegrolokalnie.pl/oferta/zotac-gaming-geforce-rtx-4070-twin-edge-oc-spiderman

Obie używane i obie w dobrej relacji ceny do wydajności.

Opublikowano

@Mar_s masz rację, ogłoszenia się nawet nie ogląda. Bo raz, na bank sprzedaż poza allegro, dwa: jakby miało być na allegro, to byłaby cena kup teraz. Moim zdaniem takie ogłoszenia mają tylko zwiększyć atrakcyjność oferty, nic więcej. Na allegro jest jeszcze 4060ti 16GB za 1199zł:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-geforce-rtx-4060-ti-gaming-x-8g-dlss-3?navCategoryId=260019

Które wisi od chyba listopada jakoś i co, chcesz powiedzieć, że w tej kwocie, ta karta się nie sprzedała? :E

Jeśli allegro i używka to tylko kup teraz z ochroną kupującego. Sorry, ale sami górnicy i inny tego typu element doprowadził do takiej sytuacji, że mimo, iż potencjalny sprzedający będzie miał dobre zamiary i będzie uczciwy - każdego takiego trzeba dzisiaj traktować jak potencjalnego złodzieja i ja tak robię. Niestety, przykre, ale inaczej się nie da.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Ten 4070 Ti ma ok cenę jak na dziś, tak mówi przynajmniej @Send1N :E , ale został jej w sumie tylko rok gwarancji.

Nigdzie o tym nie wspomniałem ;D:witojcie2:może gdyby to była 4070Ti[S] 16gb to jeszcze by była oferta ale wolałbym od ciebie tygodniową 4070S za 2.5K niż 8% wydajniejszą 4070Ti za 2.8 z połową gwarancji ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, CryptTM napisał(a):

@Mar_s masz rację, ogłoszenia się nawet nie ogląda. Bo raz, na bank sprzedaż poza allegro, dwa: jakby miało być na allegro, to byłaby cena kup teraz. Moim zdaniem takie ogłoszenia mają tylko zwiększyć atrakcyjność oferty, nic więcej. Na allegro jest jeszcze 4060ti 16GB za 1199zł:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/msi-geforce-rtx-4060-ti-gaming-x-8g-dlss-3?navCategoryId=260019

Które wisi od chyba listopada jakoś i co, chcesz powiedzieć, że w tej kwocie, ta karta się nie sprzedała? :E

Jeśli allegro i używka to tylko kup teraz z ochroną kupującego. 

Jakbym miał kilka sztuk to też bym wystawił jedno ogłoszenie i by wisiało aż sprzedam wszystko. 

Protect na lokalnie nic nie pomoże jak sprzęt padnie po tygodniu czy dwóch a w ogłoszeniu było, że rękojmia wyłączona. Ja zawsze pytam czy sprzęt działa gdy widzę, że odebrany i jak działa po odbiorze i padnie po okresie gw rozruchowej to już nie mój problem dlatego lepsza gwarancja producenta z kwitem lub zakup od firmy. Zakup poza allegro to żadne ryzyko gdy widzisz na żywo co kupujesz albo nawet widzisz jak ten sprzęt działa jak ktoś ma to jeszcze w kompie i jeszcze dostajesz oryginalne papiery zakupu do tego. 

Opublikowano

Dokładnie, nawet miałem okazję ostation korzystać. Działa i jest OK. Bez tego, zakup karty u mnie to max 400zł - wszystko powyżej - AP. I nie chodzi tu o to, jak pisałem wcześniej @Pentium D, że możesz trafić na uczciwego sprzedawcę, ale o to, że cała masa cwaniaczków-oszustów wykluta w krypto-szale oszukała masę ludzi (bardziej lub mniej) a teraz, uczciwi sprzewdawcy za to płacą. Na to nic nie poradzisz. Ludzie zwyczajnie zaczęli się zabezpieczać i nie ma się im co dziwić.

Swoją drogą - ostatnio kilka razy trafiłem na nową "gadkę" januszy-handlarzy-górniczych, gdy wiadomo, że gość sprzedaje dużo kart (czy to po kometarzach czy opiniach na olx), gdy pytasz skąd pochodzą karty - piszą: z firmy zajmującej się projektowaniem ... (wstaw odpowiednie słowo), firma zmienia i wyprzedaje stany magazynowe - a sprzedaje osoba prywatna, bez kwitów i jeszcze oburzona, że pytasz wprost - dlaczego nie napisze, że po-górniczy sprzęt :E Normalnie by sprzedał, ale nie - przecież cena musiałaby być niższa, więc wymyślamy nowe triki, normalnie jak u handlarzy samochodami :D

Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Allegro Protect działa 2 lata, i jest niezależne od sprzedawcy bo to gwarancja Allegro.  :) 

To jest uznaniowe jak każda gwarancja. Nie widzę powodu aby allegro miało coś wypłacać gdy np taki gtx 1070 nagle padnie kilka miesięcy po zakupie a prywatny sprzedawca wykluczył rękojmię. To jest dobre jak przyjdzie cegła albo 

comment_1639514290JZXzi9oL7lID1ydBd4ksPnw400.jpg.454f257564579b40547ab48354b54504.jpg

15 minut temu, CryptTM napisał(a):

Dokładnie, nawet miałem okazję ostation korzystać. :D

Jaki przypadek?