Adikon 140 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia https://allegro.pl/oferta/g-skill-trident-z5-neo-rgb-f5-6000j2836g16gx2-tr5ns-modul-pamieci-32-g-17117738185?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=high-asp&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery-top_pla_pmax&ev_campaign_id=18869915682&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAy8K8BhCZARIsAKJ8sfTaQYL-C_7GvJjF2EtngWwrHRKd1wx1Zu16TLkIjAo5TlaftvK6-V8aAhfYEALw_wcB# Te kości są ok? Pomijam aspekty wizualne, bo paskudne, ale są na liście QVL, a podobno te flare mają niezbyt dobrą opinię. Przynajmniej na reedit i znalazłem też post, gdzie gość miał identyczne problemy z 7800, kości były z listy, a ścinało. Tyle, że on zmienił na jakieś TFORCE, ale tego nie widzę na asrock.
Adikon 140 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia @boban666 jak będziesz miał chęć to poczytaj. Jest tam też link do innego wątku o uszkodzonym amd, który też nie wstawał po jakimś czasie.
boban666 101 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia U mnie już też są nowe sterowniki Chipsetu , ale kurde boje się ich instalować
Adikon 140 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Ja wrzuciłem nowe. Bios już też mam pobrany, ale jeszcze się wstrzymam, bo gość po aktualizacji nie może uruchomić kompa. Niby tylko on, ale... Po instalacji sterowników bez zmian, a po resecie kompa Gajrowskie ideolo wykres, ale przywykłem do tego, że jutro będzie znów gorzej 😅. Po przeczytaniu tego co się stało z 9800 po dwóch dniach, a ja też miałem na samym początku problem z uruchomieniem po resecie bardzo często, stwierdzam, że jeśli sytuacja się nie poprawi to za jakiś czas wyślę go na gwarancję. Teraz to tak średnio to widzę ze względu na czas oczekiwania. Ewentualnie w międzyczasie przetestuję jeszcze inną pamięć RAM. Thermal throttling raczej nie występuje, bo temperatury w normie, a jeśli ma ściąć to zetnie nawet na samym początku oesu. Edytowane 22 Stycznia przez Adikon
Send1N 4 189 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) 16 godzin temu, boban666 napisał(a): W10 zainstaluj , ja się też broniłem. Wiem że konczu się support , ale do tego czasu może warto. Nie koniecznie bo w10 loT LTSC 21H2 ma wsparcie do 2031r dodatkowo jest na starcie okrojony z wszelkiego zbędnego syfu, jedyny minus że nie ma wersji PL standardowo ale dograć sobie język samemu to nie problem https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_10_iot_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_257ad90f.iso Edytowane 23 Stycznia przez Send1N 1
Adikon 140 Opublikowano 23 Stycznia Autor Opublikowano 23 Stycznia Skąd w ogóle można ogarnąć win10, który będzie działał bez problemu?😉
bourne2008 1 207 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 ---> Tworzenie nośnika instalacyjnego z systemem Windows 10 Potem wrzucasz ISO Rufusem na pendriva i tyle. Edytowane 23 Stycznia przez bourne2008 1
Adikon 140 Opublikowano 23 Stycznia Autor Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) @NoviAMG kojarzysz te kostki? Teoretycznie powinny być adie i są na liście QVL asrocka. Najwyżej zrób zrobię zwrot jeśli nie będzie zmiany, ale może warto jeszcze spróbować? Ten problem z uruchomieniem po złożeniu być może wynikał z niekompatybilności patriotów 🤔 Nie zależy mi na RGB, ale znów te flary podobno mają problem z odprowadzaniem ciepła. Przynajmniej takie info znalazłem i mają średnie opinie na reedit, a trident neo już ponoć lepiej. Edytowane 23 Stycznia przez Adikon
Send1N 4 189 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia 2 godziny temu, Adikon napisał(a): Skąd w ogóle można ogarnąć win10, który będzie działał bez problemu?😉 Do opisu wyżej w wersji loT dodałem link do jego pobrania jak nie chcesz aby ci się wspracie skończyło przy zwykłym 22h2 jesienią tego roku to możesz zainstalować tamten.
Adikon 140 Opublikowano 23 Stycznia Autor Opublikowano 23 Stycznia Powiedzcie mi jeszcze czy system może być na dysku znajdującym się w 2 slocie? Ma to jakieś znaczenie, bo w sumie nie zauważyłem różnicy w uruchamianiu komputera po zamianie dysków? Wcześniej na poprzednich kompach w sumie nie zwracałem na to uwagi, więc pytam tylko z czystej ciekawości, bo rozum podpowiada, żeby dysk systemowy był jak najbliżej CPU i tak zrobiłem na początku.
Send1N 4 189 Opublikowano 23 Stycznia Opublikowano 23 Stycznia Nie ma to kompletnie żadnego znaczenia oprócz tego że w pierwszym slocie przeważnie ludzie instalują ten najszybszy dysk i na najszybszym system (chociaż nie zawsze) system możesz mieć nawet na klasycznych SSD sata itp. 1
Adikon 140 Opublikowano 23 Stycznia Autor Opublikowano 23 Stycznia (edytowane) Zauważyłem ostatnio, że wtedy kiedy ścina to obraz jest taki jakby ziarnisty i miga ekran podczas ładowania oesu. Po resecie już nie miga, obraz ładniejszy i wykresy lepsze. Monitor pomijam, bo on wpływu na wykresy capframex raczej nie ma, więc pozostają sterowniki karty graficznej lub po prostu karta. Dobrze myślę? Znalazłem jeszcze kilka postów na reedit, że ludziom wszystko działało dobrze dopóki nie zainstalowali sterowników 566.36. Od tamtej pory nawet ponowna instalacja windy nie pomaga. Dziwne, ale uj wie... Edytowane 23 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia Skusiłeś się na te nowe sterowniki od chipsetu , różnicy za bardzo nie ma
Adikon 140 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) Wrzuciłem nowe sterowniki, a jakieś 15 minut temu bios 3.18 beta z tą nową agesą, ale różnicy też nie zauważyłem niestety. Znalazłem za to kolejne tematy z 9800x3d. Zamówiłem też ram gskill z listy QVL asrocka na testy jeszcze. Chcę już całkiem wykluczyć problem z kompatybilnością RAMu i będę działał dalej. https://www.reddit.com/r/buildapc/comments/1i6xt1z/ryzen_7_9800x3d_high_frames_but_feels_choppy/ Ten wykres nie wygląda źle chociaż jestem pewien, że zauważyłeś ten skok w grze😅 Dodam jeszcze, że na nowym biosie czas startu zmniejszył się o jakieś 2,5 sekundy, ale to tylko taka ciekawostka. Edytowane 24 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia No pewnie że widziałem . Kurde ci powiem że sprawdziłem dokładnie moje ramy i się okazało że jednak nie ma ich na liście , różnia się 3 literkami od tych z listy , nie wiem jak ja to zamawiałem
Adikon 140 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia Sprawdzę te z listy, a jak nie to znowu odeślę. Całe szczęście, że można teraz odesłać bez problemu chociaż szczerze mówiąc nie lubię tego robić, ale jeśli jest taka możliwość to czemu nie 😛 30 stycznia NVIDIA ma wypuścić też nowe sterowniki do karty graficznej. 1
Art385 339 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia Ogniem i Mieczem - iTHardware Edition. Myślałem, że jak wrócę z delegacji to coś się wydarzy pozytywnego ale widzę, że niekoniecznie. Ja zaraz instaluje drivery 25.1.1 co dodały support dla FF7Rebirth ale w znanych problemach jest, że gra i tak crashuje Na pocieszenie wrzucam doskonały kawałek ATB 1
Adikon 140 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) Lubię te stare kawałki 😇 Może sprawdź sobie też jakieś inne kostki RAM. Najwyżej odeślesz 😉 Edytowane 24 Stycznia przez Adikon
Art385 339 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia Nie muszę mam wszystkie rodzaje prawilnych kości co robią zegar powyżej 3400 MHz na DDR4 a przy okazji są to moduły znajdujące się na w sumie pewnie obecnie wszystkich QVL. Resztę modułów na jakichś hynixach AFR czy innych z tego okresu już dawno pogoniłem albo komuś oddałem.
Adikon 140 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia Zapomniałem dodać, że to do @boban666pisałem o tych kościach 😉. U mnie ogólnie temat wygląda tak, że jest lepiej niż było nawet po aktualizacji do 24h2. Tyle, że to nie jest stabilne patrząc na capframex, bo czasem git, a bywa też gorzej. Mimo wszystko nie ścina tak często jak na początku i skoro producenci płyt co chwila pakują nowe biosy plus stery chipsetu to może jednak mają świadomość problemów. Dziwna ta sprawa co wrzuciłem wcześniej, że gość spalił procesor po wrzuceniu 64GB ramu. Wiem jak te napięcia się przekładają na CPU, ale i tak dziwne.
Art385 339 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia Pamiętaj ten problem co widzisz nie istnieje. Żurnale go nie widzą. Problemu zwyczajnie nie ma. Te biosy co, co chwila wychodzą, to tylko koincydencja.
Adikon 140 Opublikowano 24 Stycznia Autor Opublikowano 24 Stycznia No potwierdza się to co pisałeś wcześniej właśnie 😅
Art385 339 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) Jeszcze będziesz Pan zadowolony Ps. Zainstalowałem 25.1.1 i oprogramowanie od karty dostało takiej responsywności jakbym do obsługi dołożył drugi procesor w porównaniu do 24.12.1. Edytowane 24 Stycznia przez Art385 1 1
Send1N 4 189 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia O prosze Art już na 25.1.1 a jeszcze niedawno było pisane że powyżej 24.5.1 nie ma co wychodzić bo jest "fuck fest" obadam jutro czy ta responsywność na nowej becie to kolejna twoja teoria czy jednak prawda
Rekomendowane odpowiedzi