Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Adikonlepiej bys kase władowal w Intela a nie w jakis tam motur 🤪. I swoja droga chyba w "puklate aniolki" wierzysz ze cos poprawia 🤪 to już tak zostanie do następnej serii CPU od AMD 😁.

A odpusc sobie instalacje W10 szkoda czasu..

@NoviAMGu nas nie ma takiej opcji w NV przynajmniej w tym podstawowym panelu , bo ja i @Adikonnie instalujemy tego nowego ....... od NV 😁

Edytowane przez boban666
  • Like 1
Opublikowano

Nie, problemem według mnie nie jest bezpośrednio procesor AMD,wymienisz na Intela będzie gorzej :E. 

Problem leży po środku.  

Nie mam stutteringu, nawet nie dotykając biosu. Sporo zawyżone napięcia do ramu, i nie ma. 

Opublikowano (edytowane)

Moja sztuka mimo wszystko potrafi dość nisko zejść z CO -27/33 z zapasem i działa na +200 także poniekąd się cieszę, że 7800 nic nie wniósł. Może się przyzwyczaję 😅 

@boban666 zamiast Intela już wolę zainwestować w nowe kombi tylko coś mi się przytyło ostatnio 😂.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

No żebyś wiedział 😅.  Oliwa zmieniona, posłuchałem dźwięku silnika i już mi lepiej 😂

@boban666 nie wiem tylko czemu raz mi ekran nie miga i są o wiele lepsze kolory wtedy i co któreś włączenie znów zaczyna migać, a kolory jakieś takie bardziej szarobure się robią. 

Opublikowano

Ja mam teraz takie cyrki jak ty z tym że u mnie tak jest w LMU. Odpalam grę przycina , czasami wypluwa zabójcze 28kl/s , robie reset i dalej dupa blada , robie następny reset i dalej to samo , dopiero za którymś tam resetem gra działa normalnie. Co to ma być :boink:

• Upvote 1
Opublikowano

W raceroom przycina tylko przy wyjeździe z pita i czasem jeszcze na początku, a jak się wszystko wczyta to lata elegancko. Zrobiłem debloat Titusa czy jakoś tak, procesów jest około 90-130 niby teraz, ale szału nie ma. Pozostała mi jeszcze zmiana dysków, czyli instalacja windy na tym drugim, bo gry instalowałem na 3 różnych i to samo. @boban666 co do zasilacza to wczoraj miałem świetną sytuację testową. Nastąpiło zwarcie na linii i cała okolica migała światłem, a napięcie skakało od 170V do 230V. Komputer jakiś czas tak działał, bo nie widziałem nic niepokojącego, więc zasilacz sobie radził bardzo dobrze. Gdybym nie włączył światła to pewnie bym nie zauważył. 

Opublikowano

Aaaaaaa naprawde :czapeczka:. Ja tak pisze o tym linuksie , ale ja go nie zainstaluje z powodu braku wsparcie dla kierownic DD. Tzn. są jakieś repozytoria , ale dłubania przy nich jest na pare dni co i tak nie gwarantuje że zadziałają. Co to samych gier może i gorzej działają , mniej kl/s , ale może nie będzie tego stutteru i  mikro stutteru.

Opublikowano (edytowane)

Oglądam teraz stream goscia co gra w LMU i pare innych simow , ogolnie znany w simracingu (Jardier) , pare dni temu zmienił sprzęt na AMD i nie zgadniecie , sam to widzialem podczas streamu , dostal takiego stutteru ze chcial juz przerwac stream. I tak zmienil sprzęt z intela 12700 na 9800x3d 😁.Więc @Dudzioo97 trzeba jeszcze trochę poczekac , bo jak widac , coraz więcej osób zmaga sie z stutterem na 9800x3d , a im wiecej ludzi bedzie o tym gadało , tym szybciej moze AMD cos z tym zrobi. Choć ja w to wątpie 😁.

PS. W kometarzach tego streamu pare osob tez pisze o stutterze na 9800x3d 😁.

Edytowane przez boban666
Opublikowano
3 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

To jest taki stutter jak na tym filmie?

Zazwyczaj to chrupnięcie nie jest takie długie a jak mrugnięcie okiem, ale dostrzegalne jeśli często się zdarza. 

Opublikowano
W dniu 13.02.2025 o 16:35, Adikon napisał(a):

U mnie bez zmian, czyli raz jest idealnie i przez większość czasu ok, a czasem zatnie lub przy słabszym humorze kompa ścina częściej. Zazwyczaj na tak krótko, że da się z tym żyć choć wkur.. denerwuje, ale bywa też na dłużej. Ścigając się online uwierzcie, że takie ścięcia mogą rozwalić cały wyścig. 

@NoviAMG mam włączony ten C-states, nawet tryb Eco TDP na 105W, UV zrobione, PBO+200, ram na stock, Expo bez różnicy. Może Ci przywiozę swój komputer za jakiś czas i ogarniesz?😛 

Może faktycznie ta moja płyta coś lipa. Do tego to narzekanie na ASRock x870 ostatnio w połączeniu z 9800x3d🤔

Na forum i tak większość nas uważa za dziwaków oraz twierdzi, że to nasza wina, a ja wciąż będę powtarzał, że to powinno działać praktycznie od strzała. Do tej pory w mojej karierze komputerowej każda ingerencja w OC czy bios była tylko po to, by jeszcze bardziej dokręcić możliwości, a nie je naprawiać.

Ostatnio jest coś o jarających się X3D na Asrockach ;) 

W dniu 14.02.2025 o 16:27, wrobel_krk napisał(a):

@AdikonCzyli co? hwinfo powoduje stutter?

Pewnie zależy od ustawień jak ciągnie dane z czujników. Pod AMD jest trochę ustawień poza def ale może jak najbardziej jeszcze jak :E 

Opublikowano
W dniu 19.02.2025 o 14:25, nozownikzberlina napisał(a):

czy u was stutter jest powiązany bezpośrednio z nagłym spadkiem GPU Load?

3Wreckfest_x64-12th Gen Intel Core i5-12400F-AMD Radeon RX 6600 XT-16GB (2x8GB) 3600MTs-fps.png

Mam to samo, gpu load spada i frametime podskakuje