Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raceroom, wcześniej AC (czekam na Evo), WRC 24, RBR, a czasem ETS2 na chillu 😝. Może jakoś ogarniemy ten temat wreszcie choć przekopałem chyba cały internet. Zamiast upalać to wiecznie szukam rozwiązania i kombinuję. W raceroom tego aż tak nie widać, ale WRC słabo.... Zresztą już zacząłem to widzieć w dircie nawet 😅. Ogólnie bardzo długo grałem na monitorze 34", a teraz mam 40 i może na większym więcej widać 🤔

Opublikowano

Momentami mam chęć zwrócić tego ryzena i wrócić do Intela, bo sporo wątków w necie z podobnymi problemami po zmianie CPU... Mam nadzieję, że coś z tym zrobią, bo na pewno sobie tego nie wymyśliliśmy.

Opublikowano
3 godziny temu, boban666 napisał(a):

Napisze z dużej litery :D  JA MAM TO SAMO :D. Większość osób tego nie widzi , a ja widzę i mocno mnie to irytuje. Wrzucałem filmiki w moim wątku i ludzie mi pisali , że nic nie widzą :D Ja dla odmiany nie mam takich akcji w Trepnag 2. A w jakie simy upalasz ? JA to mam w każdym ACC , AMS2  , Raceroom.

AAAAA gdzieś jeszcze pisałem z kolesiem i mi napisał że też go mocno to irytowało i zdecydował się zmienić karte z 4080s na 7900XTX i ponoć na Radeonie  nie ma teraz tego problemu

Grasz na kierownicy? Podczas włączania EA WRC masz ścięcie na "cyny gejm"? Dziś odkryłem, że po podłączeniu kiery właśnie się zawsze ścina, a bez niej jest luks. Dodatkowo zrobiłem kilka oesów na klawie (męczarnia) i wszystko śmiga elegancko.

Opublikowano (edytowane)

No też się zastanawiałem nad kierownicą. Ja mam Moze i ten ich Pithouse też dojść szaleje w manadzerze , ale można grać bez niego , najpierw odepne całkiem kierownice i zobacze u siebie.

PS. Trochę jednak drąże temat 😁 , wyczytałem że za microstutter może być odpowiedzialny dysk SSD/M2 , który nie posiada bufora Dram. U siebie mam 2 dyski SSD i jeden M2 , żaden z nich nie posiada Dram 🤔

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

Tu jeszcze odpowiedź AMD.

Muszę spróbować zejść z taktowaniem RAM do 5600. Mojego zestawu patriot nie ma na liście QVL, więc może to też robi jakiś problem na Expo, a ręcznie jeszcze nie bawiłem się nigdy w biosie jeśli chodzi o pamięci. 

Screenshot_2024-12-20-13-40-11-001_com.google.android.gm-edit.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Za to mój ram jest na liście 😆 specjalnie sprawdzałem przed wyborem płyty głównej. Ale ja ustawialem też manualnie w BIOS z jakiś poradników na YT , niestety bez rezlutatu. Ja też coraz bardziej się zastanawiam czy nie pociś tego 9800x3d i kupić jakiś 14700. Co mi po tym wystrzale maksymalnych kl/s , jak gry co jakis czas tracą płynność. Najgorsze jest to że nie idzie tego namierzyć w czasie rzeczywistym , czy to jakiś program , jakiś proces itp.

Edytowane przez boban666
Opublikowano

No właśnie ciężko to namierzyć. W panelu nvidia "filtrowanie tekstur optymalizacja anizotropowa" dałem na wyłącz, bo miałem włączone i jakby lepiej. Zmiany taktowania ram faktycznie nic nie zmieniają. 

Co do zmiany CPU to wtedy i płyta co robi spore koszta, a nie wiadomo co będzie tak naprawdę. Chyba nie wypuścili procka z takimi problemami i to oleją, ale sam już nie wiem co o tym myśleć. 

Opublikowano (edytowane)

Pewnie , ja też co jakiś czas siadam do kompa i szukam rozwiązania. 

Przypomniało mi się jeszcze , że jak odpalam Raceroom na Vulcanie , to nie ma żadnego stutteringu , za to na DX jest , więc może to jednak coś na linii sterowniki , w11 , sam już nie wiem. 

Edytowane przez boban666
Opublikowano

Powiedz mi jeszcze czy próbowałeś czyścić CMOS za pomocą zworki (czy tam wyjęcie baterii)? Ja szczerze mówiąc zwlekałem z tym trochę, ale dziś to zrobiłem. Zostawiłem bios totalnie na ustawieniach fabrycznych (ddr5 chodzi na 4800). PBO też miałem wcześniej na -20 85jtmax co dawało fajne temperatury, ale teraz w grach maks dobija 85-90 co na ryzena luz. Co najważniejsze stutter praktycznie zniknał w tej grze w której najbardziej był widoczny (coś tam może delikatnie czasem pyknie, ale to też na silniku UNREAL, więc wybaczam). Moja teoria jest taka, że to świeży procek i tak naprawdę jesteśmy po części testerami, więc żyję nadzieją iż to naprawią w przyszłości. Bez expo w sumie grając na 2k i tak różnice są marginalne, więc zostawiam default i testuję.