Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z dwiema tym bardziej musi wystartować. Ja mam zaś jedną wtyczkę podpiętą, z lenistwa bo i procek też nie je jakoś dużo papu. 

Zaraz montuję 2x16 i zobaczę capframeX i latency na win11, bo aktualnie używam 2x32gb. 

Opublikowano

Ja od razu 2 podłączyłem, bo uznałem to za słuszne. Tak na chłopski rozum wziąłem i stwierdziłem, że jak nie będzie potrzebne 2 złącze to nie będzie z niego korzystał, ale ciul wie. Ja to mogę o motocyklach więcej pogadać niż o komputerach 😅. Znalazłem też post na reedit, że gość musiał wrócić do 7 7800x3d i problem zniknął, ale Ty miałeś inne CPU i to samo, więc w moim przypadku ciągle liczę na poprawki BIOSu, które tak zachwalają n reedicie. Niestety są 3.17 nieoficjalnie przesłane na maile ludzi, ale tylko do x870e, a ja mam bez "e".

Opublikowano (edytowane)

Kaj tam sylwester 🤪.Kurde zaintrygowało mnie to z tym drugim przewodem , ciekawe czemu komp mi z tym nie startuje 🤔. To wyglada jak by zasilacz coś blokował , bo te cyknięcie dochodzi własnie od strony zasilacza 🤔

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

Hmm, na 7800mhz sporo niżej dxkrnl.sys niż na 2x32 6400mhz. Po jednej grze w apexa (łapałem 3000 na dualrank). Ten duży skok na początku od naciśnięcia esc i wejścia do menu. 

IMG20241230192646.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
Godzinę temu, boban666 napisał(a):

Pisałem , jest tylko ten z 26 grudnia , który nic nie wnosi.

Wrzucałeś zrzut ekranu i ten ostatni bios miał już latency killer dla twojej płyty. Tam powinna być chyba możliwość przełączenia się na tryb legacy.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Adikon napisał(a):

Co to oznacza dla kogoś takiego ja? Poza tym, że na 7800 jest lepiej oczywiście. 

Badam dalej temat. Może źle dopasowane napięcia od ramu, jakiś timing itp, i niby jest stabilnie, ale gdzieś gubi minimalnie fps. 

Sprawdzę jeszcze 6400mhz na 2x16 , jak będzie lepiej to jakoś zamontuje nawiew nad 2x32gb , demontując ten ram nie podoba mi się to, że wyraźnie gorący był przy karcie graficznej. Zdecydowanie więcej niż 34* co w hwinfo pokazywało. 

6400cl30 na 2x16. Zauważalnie gorzej niż na 7800mhz. Chociaż przeanalizowałem fps, i wychodzi na to, że w tych momentach co tak frametime zachwiało fps spadł o 1... Więc też to nie jest jakieś mocne zawahanie. Ale znów w latencymon jest oki. 

IMG20241230195717.jpg

IMG20241230195923.jpg

Edytowane przez NoviAMG
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG jak coś to dawaj znać ;). Ogólnie większość podobnych problemów do mojego albo została rozwiązana odpowiednim ramem i timingami (o dziwo nawet producent ma znaczenie, bo taki Gskill nie działał na mobo MSI). Ja to nawet bym kupił kości za tysiaka jeśli by to miało coś dać. Na reedit jest post, gdzie zmiana biosu na 3.17 (opcja nieoficjalna, wysyłana na maila po prośbie i tylko dla x870e póki co) powodowała zmniejszenie latencji w aida64 o 7-10ns na takich samych nastawach i podobno 1 i 0,1 fps (czyli stuttering) został poprawiony, ale nadzieja matką głupich jak to mówią ;p

Zauważyłem też, że jak odpalę test pamięci aida 64 to ścina mi trochę dźwięk i kompa ciutkę. To normalne podczas testu?

Bardziej liczę na jakieś wsparcie tutaj :D

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Do ramu 6000mhz fclk ręcznie na 2000mhz ustawić, do 6200 2066, do 6400 2133, pobawcie się vsoc, niekoniecznie więcej znaczy lepiej. W latencymon na win11 zbiłem opóźnienie dxkrnl do 784 podnosząc tylko vsoc. Zaczyna mi się kleić, czemu na 2x32 mam po 4000 opóźnienia na tym procesie. Dziwne, że tylko pod win11 :). Vsoc bawcie się o 0.01v, tyle to jest dużo dość dla reakcji. 

Vsoc i zabawa fclk to powrót z 4lata w tył ...

Edytowane przez NoviAMG
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, senac napisał(a):

Wrzucałeś zrzut ekranu i ten ostatni bios miał już latency killer dla twojej płyty. Tam powinna być chyba możliwość przełączenia się na tryb legacy.

W listopadzie była już wersja Beta z tym Killerem. Tego legacy nigdzie nie widze , jutro jeszcze raz poszukam 😃