Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

przymierzam się do zmiany PC.

Obecnie działam na pierwszej generacji i7 930 + R9 Fury Nitro.

Do codziennych zastosowań sprzęt spisuje się nieźle (jak na swoje lata). Używany jest on głównie do pracy (webdev) + rozrywki (netflix/yt)

Niemniej jednak - pora na zmiany.

Budżet to +/-15k. Sama jednostka - bez monitora.

Przeznaczenie pozostaje to samo. Praca - ale chciałbym jednak móc możliwość pogrania w jakieś nowe tytuły.

Posiadam Odyssey G9 więc obowiązkowo 5120x1440 @144Hz musi śmigać (max monitora to @240Hz)

Jako, że temat nie jest na "wczoraj" mam kilka dylematów

a) poczekać jeszcze na coś? Tylko na co? Nowe procesory? Premierę nowych GPU?

b) czy różnica budżetu na poziomie 5k PLN ma znaczący wpływ na wydajność? Jeśli tak to mniej więcej o jakim % mówimy? Oczywiście 5k w obie strony

Bo jeśli za 10k jestem w stanie złożyć PC, który jest tylko o 15% mniej wydajny od tego za 15k, to po co przepłacać?

Za każdą propozycję będę wdzięczny!

PS

Moja przygoda ze składaniem PC zatrzymała się, gdy wchodziły customowe radiatory zamiast tych boxowych (lata 2010+). Teraz widzę musthave to chłodzenie wodne.

Jak kształtują się ceny za customowe chłodzenie wodnye?

Ile trzeba przeznaczyć na ten element? Mówimy o chłodzeniu z blokiem wodnym na GPU + CPU + rezerwuar + pompa i chłodnica + osprzęt

Edytowane przez rookie0
  • rookie0 zmienił(a) tytuł na Nowy zestaw komputerowy [15k]
Opublikowano

W styczniu premiera RTX 5080 i RTX 5090, na pewno warto zaczekać i zobaczyć jak będzie prezentować się wydajność i ceny.

Za custom loop na CPU i GPU to tak pewnie z 3-4k trzeba liczyć zależnie od użytych komponentów.

Chłodzenie wodne to nie must have, ofc na topowy CPU warto wziąć jakieś AIO, ale GPU, te z wyższej półki, mają z reguły świetne chłodzenia powietrzne więc wodowanie to zabawa dla entuzjastów.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy ten Core 9 285k ma sens pod twoje zastosowania. Znacznie taniej złożysz to na Ryzen 9 9900X, który w programach wiele nie odstaje (przy webdeveloperce zupełnie nie zauważysz różnicy), a w grach jest ciut wydajniejszy. 

Coś takiego, bez przepłacania za płytę bo wydawanie ponad 2k na płytę to sensu wg mnie nie ma żadnego:

https://www.x-kom.pl/p/1268710-procesor-amd-ryzen-9-amd-ryzen-9-9900x.html

https://www.x-kom.pl/p/1282691-plyta-glowna-socket-am5-gigabyte-x870-aorus-elite-wifi7-ice.html

Chłodzenie AIO mocno przepłacone. Szukałeś po prostu białego czy mocno zależy ci na tym wyświetlaczu na pompce? Jak nie jest to mus to szukałbym czegoś tańszego, taki Freezer III 360 kosztuje mniej niż połowę tego Korsarza, a żeby było jeszcze śmieszniej - jest wydajniejszy. https://www.x-kom.pl/p/1224983-chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-iii-argb-white-360-3x120mm.html - kwestia tylko czy podejdzie wizualnie...

Ciekawą opcją jest też nowy Light Loop od BQ:

https://www.x-kom.pl/p/1279159-chlodzenie-wodne-be-quiet-light-loop-360mm-white-3x120mm.html

Albo Galahad od Lian Li ale tu już się robi drożej:

https://www.x-kom.pl/p/1182004-chlodzenie-wodne-lian-li-galahad-ii-360-trinity-sl-inf-argb-white-3x120mm.html

Do obudowy trzeba jeszcze przynajmniej z 3 wentyle dokupić. Żeby to fajnie zgrać wizualnie to wziąłbym pewnie od tego samego producenta co AIO.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Dirian napisał(a):

Nie wiem czy ten Core 9 285k ma sens pod twoje zastosowania. Znacznie taniej złożysz to na Ryzen 9 9900X, który w programach wiele nie odstaje (przy webdeveloperce zupełnie nie zauważysz różnicy), a w grach jest ciut wydajniejszy. 

Webdev nie siedzi specjalnie na procesorze, tu nawet 7800X3D wystarczy (9800X3D lepszy ale niedostępny) a w grach odleci.

Świetny dysk stówkę taniej:
https://www.x-kom.pl/p/1275355-dysk-ssd-sk-hynix-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-platinum-p41.html

Bo za ~500zł to już trzeba patrzeć na nośniki 2TB.

• Upvote 1
Opublikowano

Pamiętajcie, że oprócz "notatnika" będę też z innych programów korzystał xD

Photoshop, Illustrator, czasem 3ds max. No i tutaj zależy mi właśnie na niezawodności. Czasem komp po 12h+ dziennie chodzi. Nie jest "dociskany" ale jednak roboczogodziny rosną w szybkim tempie.

Ogólnie dość luźno podchodzę do podzespołów, ale każdy chyba ma jakieś doświadczenia z daną firmą, które rzutują na dalsze preferencje

Jak wspomniałem, mam i7 930 i Rampage II Extreme od Asusa -> od wielu lat (prawie 14?) sprzęt ten działa bez jakiejkolwiek awarii. Stąd wybór MOBO od Asusa i procka od Intela.

Jeśli chodzi o kartę, to też bardziej mi w stronę czerwonych, bo miałem kiedyś nvidie (wielki temu) i źle wspominam

Zdaję sobie sprawę, że sporo się zmieniło ale niesmak pozostał.

Troszkę zmieniłem ten zestaw. Jeszcze oczywiście będę rozważał wasze propozycje dlatego jeśli ktoś chciałby coś dodać od siebie, to będzie mi miło.

Opublikowano

No okej, ale Intel ostatnio nie błyszczy. Poczytaj o degradacji procków 13 gen i 14 gen, niby temat mocno rozdmuchany przez media, ale coś tam na rzeczy było i afera nie jest znikąd. 

Na dzisiaj Intel daleki jest od niezawodności (czy to w kwestii CPU czy GPU z niedopracowanymi sterownikami - ale tu jest coraz lepiej), niby ta nowa seria Ultra eliminuje błędy ale czy tak jest faktycznie? Mało kto te procki kupuje bo są kiepskie pod względem opłacalności, więc opinii praktycznie brak. Weź pod uwagę, że bardzo dużo różnych wielkich firm IT firm szukających niezawodności przerzuciło się w ostatnim czasie na AMD.

Photoshop, Ilustrator, te programy ogarnie ci Core i5 / Ryzen 5 za 700 zł. 3DS Max jak nie tworzysz jakichś potężnych projektów też nie wymaga demona wydajności.

Zresztą - Ryzen 9 9900X to bardzo wydajny procek i niespecjalnie odstaje od Core Ultra którego wybrałeś. A kosztuje sporo mniej... 

Opublikowano

Z wymienionych programów tylko Illustrator jako tako wykorzystuje wielordzeniowość, reszta nie potrzebuje -nastu jajek.

17 minut temu, rookie0 napisał(a):

Stąd wybór MOBO od Asusa i procka od Intela.

Przez 14 lat bardzo wiele się zmieniło, teraz Asus ma normalne, ale mocno przepłacone płyty główne które się niczym nie wyróżniają. Wpadki też się im zdarzały i to kończące się zgonami (kompów, nie ludzi).

18 minut temu, rookie0 napisał(a):

No i tutaj zależy mi właśnie na niezawodności. Czasem komp po 12h+ dziennie chodzi. Nie jest "dociskany" ale jednak roboczogodziny rosną w szybkim tempie.

AM5 to niezawodna i stabilna platforma, a procki zużywają mniej prądu niż Intele co wróży im dłuższą żywotność.