Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w marcu tego roku zakupiłem używanego laptopa ASUS x556uqk.

Chodzi bardzo dobrze, szybko, natomiast mam pytanie odnośnie grania na nim.

Ostatnimi czasy gry zaczęły klatkować przez dłuższą chwilę , w tym momencie odgłos wentylatora zwalnia, po chwili gra działa płynnie i tak w kółko, zrobiłem formata, problem zniknął natomiast wiem z doświadczenia tego modelu że za jakiś czas gry znów zaczną klatkować. Czy to może być wina słabego chłodzenia tego modelu, przegrzewania się laptopa? W League of Legends przykładowo mam 73 stopni na GPU i 75 na CPU , w bardziej wymagających grach te wartości dochodzą do ponad 80 stopni (używam programu HW monitor. Wcześniej tego problemu w graniu nie było , cały czas gry chodziły płynnie, natomiast mimo wszystko laptop podczas grania się mocno grzeje a wentylator dość głośno chodzi. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Komponenty laptopa :

Intel Core i5 7200U 2.50 GHz.

8GB ram

NVIDIA GEFORCE 940MX

Windows 10 Home.

Opublikowano (edytowane)

Rozebrać wyczyścić radiator i zmienić pastę i będzie lepiej, druga sprawa że to nie są zbyt wysokie temperatury jak na laptopa. Posiadasz w tej wersji 2 dyski jeden SSD drugi HDD? jeżeli tak to gry które "klatkują" zainstalowane są na ssd?

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

W maju tego roku wymieniali mi pasty i czyścili z kurzu w środku w serwisie, plus zmieniłem dysk na ssd , jest tylko jeden dysk w laptopie.A jaka może być przyczyna tego co opisałem?

Opublikowano

Jesteś świadomy tego że gry multi z update na update mają coraz większe wymagania co do sprzętu? lol, cs, cod itd a ten lapek demonem prędkości nie jest, pare lat temu znajomy grał w lola na słabszym lapku niż twój bez problemu a z biegiem czasu było coraz gorzej aż rok temu kupił nowy sprzęt bo miał spadki do 15 fps w lolu ;) 

Opublikowano

Możesz jeżeli osiągnie temperaturę "krytyczną" to się wyłączy nic nie spalisz jeżeli o to pytasz... okolice 80stopni to nie są jeszcze zbyt wysokie temperatury jak cpu/gpu w laptopie. Włącz hwinfo opcja tylko czujniki zostaw niech działa podczas gry i jak wystąpi to "klatkowanie" zrób screena na rozciągniętym na maxa oknie tak aby było widać wszystkie parametry/temperatury jakie były podczas grania, to samo zrób w tym programie https://www.resplendence.com/latencymon uruchom zielonym trójkątem w lewym górnym rogu przed graniem niech działa i po wystąpieniu tego efektu tak samo wrzuć fotę.