Skocz do zawartości

Brak sterownika do WD MY PASSPORT ULTRA 1TB WDBZFP0010BBL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Od jakiegoś czasu mam problem z bezpiecznym odłączaniem dysku WD MY PASSPORT ULTRA 1TB WDBZFP0010BBL.  Dziś postanowiłem się sprawie przyjrzeć i ją naprawić. Okazało się, że Western digital nie publikuje sterowników - są one tylko dostępne przez kanał aktualizacji Windows... Znalazłszy jakieś instrukcje w necie wszedłem do ustawień i na liście urządzeń znalazłem podłączony dysk. Chciałem go odłączyć przez ustawienia ale jak kliknąłem pojawił się napis błąd sterownika. Wyłączyłem komputer by odłączyć dysk i przy następnej próbie chciałem z podłączonym dyskiem zewnętrznym poszukać aktualizacji. System nic od WD nie znalazł więc znów zajrzałem do "urządzenia" w  ustawieniach a tam pod moim dyskiem podpis o treści "Sterownik jest niedostępny".  Jeśli dobrze rozumiem nie ma sterownika. Dysk leciwy ale rzadko używany, mógłby jeszcze długo posłużyć. Da się jakoś skontaktować z producentem bądź Microsoft i poinformować ich o potrzebie nowego sterownika? Jak sobie z tym problemem ogólnie poradzić?

sterownik2.png

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)

Mam ten sam dysk przenośny od lat i nigdy nie było problemu z bezpiecznym odłączaniem a mam obecnie win11 24h2 bez dedykowanych sterowników od wd

c41bdf45e9b9f.jpg

Jeżeli jednak chcesz spróbować wgrać sterownik producenta to https://megawrzuta.pl/vyeimwio instalator może sprawiać wrażenie że się zawiesił ale po 2-3 minutach powinien ruszyć i zakończyć działanie (wgrałem testowo przed chwilą u siebie).

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Send1N napisał(a):

Pisał wyżej że przy próbie "wysuń prawym na pasku urządzenie" wyskakuje błąd sterownika, nawet bez sterów producenta na tym windowsowym z 2006r nie powinno być napisu "brak sterownika" w urządzeniach systemowych.

ses.png

Przez menadżera próbowałem aktualizować i taka odpowiedź:

ses2.png

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)

U mnie po instalacji tego co ci wrzuciłem wyżej wygląda tak:

A jak usunę sterownik wygląda tak samo jak u ciebie w menedżerze urządzeń mimo to nie ma problemu z bezpiecznym usuwaniem sprzętu.

0d1a7d00dafed.jpg

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

U mnie po instalacji tego co ci wrzuciłem wyżej wygląda tak:

Zaraz spróbuję zainstalować sterownik do którego link mi podałeś. Jesteś pewien jego źródła? Najpierw spróbowałem zrobić to oficjalną ścieżką...

Edytowane przez Toni
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Tak bo nie dość że zainstalowałem go testowo u siebie to jeszcze wrzuciłem go od siebie z dysku.

Takie pytanie... Głupie może.. Ale chciałem wiedzieć. Instalować ten sterownik przy podłączonym dysku czy to obojętne?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Send1N napisał(a):

Przy podłączonym

Zainstalowałem. System widzi sterownik, próbowałem odłączyć i znów wyskoczyło okienko, uruchomiłem ponownie komputer, znów spróbowałem i odłączył.  Ale przy ponownym podłączeniu znów nie chciał odłączyć. Z tym że system już widzi stery i można nacisnąć przycisk usuń w /ustawienia/ urządzenia.

Czy naciśnięcie go ma na celu wymuszenie odłączenia dysku czy usunięcie sterowników? Klikać nie klikać?

piup.png

piup2.png

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Send1N napisał(a):

Ten "przycisk" robi to samo co prawym wysuń na pasku (nie usuwa sterownika)

Na czacie piszą troszkę inaczej cytuję:

Cytat

tomcug

15 minut(y) temu 

w każdym razie nie jest to odpowiednik bezpiecznego usunięcia pendrive'a czy innej pamięci USB

tomcug

16 minut(y) temu 

nawet, jak się w menedżerze weźmie wyszukiwanie urządzeń

tomcug

16 minut(y) temu 

ale z tą różnicą, że do odłączenia i ponownego podłączenia tego urządzenia do komputera nie zadziała wcale

tomcug

16 minut(y) temu 

to usuwa urządzenie, tak samo jak analogiczna opcja w menedżerze urządzeń

Fakt że na koncie standardowym (nie admin) nie ma przycisku usuń (wyżej - zrzut z admina) w ustawienia/ urządzenia każe mi sądzić że nie jest to odpowiednik wysuń na pasku. W innym wypadku czemu byłoby ukrywać przycisk usuń dla użytkownika standardowego jeśli robi dokładnie to samo co wysuń? 

Edytowane przez Toni
Opublikowano
22 godziny temu, Toni napisał(a):

Ale przy ponownym podłączeniu znów nie chciał odłączyć.

Bo jakiś program ciągle z tego dysku korzysta. Być może nie skończyło się kopiowanie lub jakieś systemowe usługi skanują dysk.

Niestety ale system potrafi przytrzymać dysk, mimo że w zasadzie nic na nim się nie dzieje.

Jak nie próbowałeś, to warto spróbować jeszcze raz. U mnie pod Win10 przeważnie jak za pierwszym razem się nie uda, to za drugim razem już jest ok.

Jeżeli odłączenie z paska ma problem, to możesz spróbować z poziomu "Mój komputer".

Prawym na odpowiednim dysku i "wysuń". Może być konieczne potwierdzenie wymuszenia (warto się upewnić, że kopiowanie faktycznie się skończyło). Niestety nie dla wszystkich dysków jest ta opcja dostępna.

Kolejna sprawa, to można jeszcze spróbować wyłączyć buforowanie dla tego dysku. Może to zmniejszyć wydajność ale powinno ułatwić odłączanie.

Menedżer urządzeń, prawym na tym dysku, właściwości. W zakładce "zasady" (chyba tak się nazywa) wybrać szybkie usuwanie.

obraz.png.9f3cd1add9aedf32561f635d29856667.png

Bardziej hardkorowe sposoby, to przełączenie dysku w tryb "offline" z poziomu zarządzania dyskami lub wyłącznie w menedżerze urządzeń.

Inne pomysły, to wypróbowanie innych sterowników kontrolera usb (zobacz co będzie jak wsadzisz w inny port, np. usb2), pozbycie się Intel Rapid Storage.

23 godziny temu, Send1N napisał(a):

Pisał wyżej że przy próbie "wysuń prawym na pasku urządzenie" wyskakuje błąd sterownika, nawet bez sterów producenta na tym windowsowym z 2006r nie powinno być napisu "brak sterownika" w urządzeniach systemowych.

Nie doczytałem.

No ja jadę na standardowych MS, chyba że Win10 jakoś bez mojej wiedzy i zgody coś zaciąga z sieci (nie sądzę). Problemów zasadniczo nie mam.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bono_UG napisał(a):

Bo jakiś program ciągle z tego dysku korzysta. Być może nie skończyło się kopiowanie lub jakieś systemowe usługi skanują dysk.

Niestety ale system potrafi przytrzymać dysk, mimo że w zasadzie nic na nim się nie dzieje.

Jak nie próbowałeś, to warto spróbować jeszcze raz. U mnie pod Win10 przeważnie jak za pierwszym razem się nie uda, to za drugim razem już jest ok.

Jeżeli odłączenie z paska ma problem, to możesz spróbować z poziomu "Mój komputer".

Prawym na odpowiednim dysku i "wysuń". Może być konieczne potwierdzenie wymuszenia (warto się upewnić, że kopiowanie faktycznie się skończyło). Niestety nie dla wszystkich dysków jest ta opcja dostępna.

Kolejna sprawa, to można jeszcze spróbować wyłączyć buforowanie dla tego dysku. Może to zmniejszyć wydajność ale powinno ułatwić odłączanie.

Menedżer urządzeń, prawym na tym dysku, właściwości. W zakładce "zasady" (chyba tak się nazywa) wybrać szybkie usuwanie.

Bardziej hardkorowe sposoby, to przełączenie dysku w tryb "offline" z poziomu zarządzania dyskami lub wyłącznie w menedżerze urządzeń.

Inne pomysły, to wypróbowanie innych sterowników kontrolera usb (zobacz co będzie jak wsadzisz w inny port, np. usb2), pozbycie się Intel Rapid Storage.

Nie doczytałem.

No ja jadę na standardowych MS, chyba że Win10 jakoś bez mojej wiedzy i zgody coś zaciąga z sieci (nie sądzę). Problemów zasadniczo nie mam.

Przepraszam, że nie napisałem tutaj w wątku - na czacie podpowiedzieli mi co zrobić, wejść do Podglądu zdarzeń - tam okazało się, że to Bitdefender jest winny.

put.png

Edytowane przez Toni
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pomogło wyłączenie w Bitdefender IS opcji "Skanuj dyski flash" w ustawieniach w module antywirus. Teraz to odłącza nawet za pierwszą próbą.

Edytowane przez Toni
Opublikowano

Niestety w takich przypadkach trzeba iść na kompromis, albo lepsza ochrona, albo lepsza wydajność.

W miarę możliwości, jak da się ustawić, dobrze zachować skanowanie sektora rozruchowego, autoodtwarzania i na bieżąco przy dostępie do plików. Skan całego nośnika jest zazwyczaj bezcelowy.