Skocz do zawartości

Podwójny reboot z Manjaro aby dostać ekran POST.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taką zagwozdkę na rozruszanie działu z linuxem ;-)

Mam zainstalowane 2 systemy na osobnych dyskach, bootują się OK. Ale linux zachowuje się dziwnie przy reboocie. Po uruchomieniu muszę rebootować go dwa razy żeby wyskoczył ekran POST (możliwość wejścia do biosu) a po nim menu z wyborem systemów. przy WIndows nie ma takiego problemu - tu POST pojawia się po każdym reboocie. Na linuxie wygląda to jak warm reboot na androidzie ale nie ma nigdzie takiej opcji z tego co zdążyłem wyszukać no i dlaczeto za drugim razem zachowuje się ok?

Opublikowano

Przypuszczam, że w obu przypadkach normalnie przechodzi post, tylko za pierwszym razem monitor się nie wybudza poprawnie.

Spróbuj klepać strzałkę w dół, żeby zatrzymać gruba. Jeżeli ekran logowania się nie pokaże, a monitor nie wybudzi, to tutaj trzeba szukać przyczyny. Na początek można go wyłączyć i włączyć i zobaczyć czy ekran gruba się pojawi.

Pierwsze co bym zrobił, to wyłączył logo bootowania.

Drugie, sprawdził priorytet wyjścia karty graficznej, o ile da się cokolwiek w biosie zmienić. No właśnie, masz jedną kartę czy dwie (np. jedna zintegrowana)? Przy dwóch najlepiej w miarę możliwości ustawić w biosie priorytet na tą, gdzie jest podpięty monitor.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Przypuszczam, że w obu przypadkach normalnie przechodzi post, tylko za pierwszym razem monitor się nie wybudza poprawnie.

Spróbuj klepać strzałkę w dół, żeby zatrzymać gruba. Jeżeli ekran logowania się nie pokaże, a monitor nie wybudzi, to tutaj trzeba szukać przyczyny. Na początek można go wyłączyć i włączyć i zobaczyć czy ekran gruba się pojawi.

Pierwsze co bym zrobił, to wyłączył logo bootowania.

Drugie, sprawdził priorytet wyjścia karty graficznej, o ile da się cokolwiek w biosie zmienić. No właśnie, masz jedną kartę czy dwie (np. jedna zintegrowana)? Przy dwóch najlepiej w miarę możliwości ustawić w biosie priorytet na tą, gdzie jest podpięty monitor.

Klepać klawisze klepałem w tym wejścia do biosu, zmieniałem timeout gruba na minutę, nie pomaga...

Grafika jest jedna więc to też nie przyczyna. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem a linuxa używam już wiele lat. i dlaczego na Windows się to nie dzieje? Nie chce mi sie reinstalować tego linucha na czysto żeby sprawdzić na innej dystrybucji. W sumie z pendrive spróbuje.

Wyłączyłem teraz logo i jest dokładnie to samo...

Edytowane przez MajQ
Opublikowano

Do wypróbowania jak się z konsoli da reboot lub shutdown -r now

Podobnie jak najpierw się wylogujesz, a potem dasz restart.

Jeżeli będzie poprawnie, to przypuszczam, że pod przyciskiem restartu nie jest "reboot/shutdown" a "kexec" i zamiast faktycznego resetu jest tylko przeładowanie kernela.

Można spróbować przejrzeć logi systemowe, może będzie coś widać jak przebiega restart.

A odnośnie dlaczego Win robi normalnie. To inny system, inna obsługa resetu itd.

Np. domyślnie Win 10 i 11 nie robią zamknięcia systemu, tylko wylogowują i hibernują. Ma to przyśpieszać uruchamianie, bo zamiast ustawiać wszystko na nowo, startować usługi, jest tylko ładowania pamięć z dysku (w dużym uproszczeniu).

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Do wypróbowania jak się z konsoli da reboot lub shutdown -r now

Podobnie jak najpierw się wylogujesz, a potem dasz restart.

bez zmian. olewam temat bo nei jest to aż tak upierdliwe. też podejrzewałem jakiś inny "reboot" ale raz jest ok a raz nie. w logach też większych różnic nie widzę.

Zrzut ekranu z 2025-01-02 15-27-12.png

Edytowane przez MajQ
Opublikowano

próbując zbootować z pendrive zdażyło mi się teraz robić reboot z menu grub'a przez ctrl+alt+del i jest ten sam objaw. raz jest menu, drugi raz od razu ładuje się system....

Opublikowano

Monitor podpięty przez hdmi, dp?

Spróbowałbym wpiąć w karcie w inne gniazdo. Niby powinny wszystkie działać tak samo, ale bywa że mają inny "priorytet". Kiedyś miałem przypadki, że żeby mieć obraz w biosie, to musiałem przełączyć się na d-sub lub dvi, bo dp był nieaktywny. Tutaj może być coś podobnego tylko między gniazdami tego samego typu. Potem jak system załaduje sterowniki, to jest już normalnie obraz na wszystkich portach (+/- ile karta potrafi monitorów na raz).

Dla EVGA ale być może będzie podobnie w twoim asusie na tym samym chipie: https://www.evga.com/support/faq/FAQdetails.aspx?faqid=59560

Zajrzałbym też jednak do biosu i sprawdził czy domyślnie jest integra, czy karta w pcie. Nawet jak nie masz integry, to być może daje to dodatkowe opóźnienie w wykryciu grafiki i w konsekwencji podania sygnału do karty i monitora.

Nie posądzam, ale w razie co jednak zapytam, czy nie masz przypadkiem monitora podpiętego przez płytę główną.

Niektóry płyty chyba potrafią przesłać obraz z dedykowanej karty, ale jak wyżej to może wprowadzać dodatkowe opóźnienia i problemy.

Opublikowano (edytowane)

po tym jak zauważyłem, że przy resecie jest ten sam objaw próbowałem parę razy alt+ctrl+del jak się wyświetla menu wyboru systemów i za którymś razem nie pokazuje się POST i menu, jak powciskam klawisze to można zauważyć że przerwałem odliczanie menu GRUB i dopiero po enterze idzie dalej. czyli po prostu z jakiegoś powodu grafika albo monitor ma problem przy uruchamianiu. niestety nie ma kabla DP żeby sprawdzić na innym wyjściu z karty graficznej...

czyli już mam prawie pewność że to nie kwestia linuxa.

edit: 

próbowałem resetować Windows kilkanaście razy i przy reboocie bezpośrednio z Win ten problem nie występuje. zauważyłem także że przy resetowaniu lub restarcie z linuxa czasem logo asusa z bios wyświettla się w niższej rozdzielczości i potem menu GRUB też jest w niskiej. przy windows też tego nie ma - zawsze jest hi-res.

Edytowane przez MajQ
Opublikowano

Nie było kabla DP razem z monitorem? Może nie wyrzuciłeś i leży w kartonie.

Może da radę od kogoś pożyczyć i przetestować.

Ciekawe jest, że przy resecie z Win takich problemów nie ma. Linux daje jakieś dziwne komendy na wyłączenie grafiki?

W biosie spróbowałbym:
- w zaawansowanych, NB, priorytet grafiki, jak nie jest na PCIE, to przestaw
- w boot, wyłączyć fast boot, może to da trochę więcej czasu, żeby grafika się wybudziła, ogarnęła w który port podłączony monitor

Opublikowano (edytowane)

Aktualnie kabla DP nie ogarnę, w BIOSie nie znalazłem żadnych opcji dotyczących priorytetu grafiki. Włączenie/wyłączenie Fast Boot nie robi różnicy. Karta  ma jedno złącze HDMI.\

I kwestia linuxa też to raczej nie jest bo wciskając CTRL+ALT+DEL jak pojawia się GRUB dzieje się dokładnie to samo czyli czasem jest czarny ekran, monitor nie dostaje sygnału - nie ma POST ani GRUBa - ale się ładują bo system odpala.

Zostanie mi nauczyć się z tym żyć :)

Edytowane przez MajQ