Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kolego @duniek - zęby zjadłeś na zasilaczach. Byłbyś w stanie napisać co Twoim zdaniem generuje ten dźwięk zasilacza?
Powyżej w poprzednim poscie jest mój filmik z wczoraj. Parę dni temu wleciał nowy Arctic P12 więc to nie kwestia wentylatora. 

Na moje ucho jako najniższy wymiar kary cewki chociaż trochę dziwnie by brzmiały. 

Przy fanswapie rozbierałem go i elektronika wygląda igła, a specjalnie go szczegółowo oglądałem.

EDIT: @Send1N pomyliło mi się, z fortisa 3 został mi mało używany SilentiumPC Sigma PRO 140 PWM 140mm. Akurat wentylator odpowiadający za wwiew do obudowy (jakiś Corsair 14) zaczyna terkotać, pewnie łożysko. Zastanawiam się czy sigmy nie wsadzić na jego miejsce (bo darmo leży) czy jednak lepiej wziąć np. nowego Arctica P14?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Jak twoja sigma jakimś cudem nie terkocze (moje wszystkie terkotały 120 z obudowy, 140 z obudowy i 140 z fortisów jakie miałem w rękach :E) to możesz zostawić, ciśnienie statycznie nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia liczy się tylko ilość pompowanego powietrza jeżeli oczywiscie nie masz jakiś grubych gąbczastych filtrów na froncie ;) Przy gęstych filtrach lepiej już kupić do mieszania powietrza coś co ma dobrą wydajność na ssaniu czyli wtedy taka sigma by się nie nadawała.

Opublikowano

@Send1N Zaraz dziadka podłączę. W sumie ten corsair w obudowie już terkocze, jak sigma nie będzie to na plus, jak będzie to zamówię coś nowego w ludzkim pieniądzu.
Co polecasz? Arctic P14 czy coś lepszego jest teraz sensownie wycenione? Na CPU mam Noctua NF-P14r Redux, a dwa "wywiewowe" z budy Be Quiet! PURE WINGS 2 120mm.
No i plus to co siedzi w nowym zasilaczu MSI, ale jest cichy. Jedynie ten Corsair na tą chwilę się wyróżnia na tle reszty.

Opublikowano
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

P14, ostatnio miałem w rękach dla porównania pierwszy raz BQ pure wings 3 i jest głośniejszy na tych samych obrotach + pompuje mniej powietrza od arctica w dodatku arctic jest tańszy :E 

Szkoda że wcześniej nie trafiłem na Ciebie, jak wymieniałem wentylację obudowy...

Opublikowano

@Send1N Hmm w sumie mam miejsce na 2 wentyl z przodu obudowy, mam też rozdzielacz w kablu z 4PIN(PWM) na 4PIN(PWM) + 3PIN(DC), pewnie dałoby się spiąć aby obroty regulowało w obu napięciem i byłoby z głowy.
Weź mi powiedz czy w idle są tak samo ciche? Rozumiem, że różnią się tylko max RPM od wersji podstawowej i to wszystko.

Opublikowano (edytowane)

Są tak samo ciche to nawet ulepszona wersja bo nie trafisz na to słynne elektryczne buczenie na danym zakresie obrotów z tego względu że mają połączone łopatki jak wersja ARGB, jedyna różnica jest taka na minus że przy rozkręcaniu gdy są całkowicie wyłączone słychać takie chrupnięcie sekundowe i każda sztuka to ma ale jak ktoś nie wyłącza całkowicie wentyli (0rpm) w idle tak jak ja to tego nigdy nie usłyszy. Podsumowując różnią się rpm, jakością wykonania która w maxach jest znacznie lepsza, połączonymi łopatkami jak w wersji argb czy slim v2 i mają gumowe ranty antywibracyjne.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

No tak się składa że mój blok stoi 5km od drugiego co do wielkości poligonu w PL :E Nowa Dęba (podkarpackie) ;D we wsi 4km od mojego miasteczka kilka lat temu jak były solidniejsze ćwiczenia powybijało szyby w oknach xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

@Send1N Tak mi się skojarzyło gdy zobaczyłem miejscowość ;) Jutro klepnę bo dzisiaj pewnie nie zdążę. Może nikt mi ich nie podkupi ;)

EDIT: Kupione, jakbyś wysłał jutro o jakiejś porze, żeby doszły na środę byłbym wdzięczny ;)

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 1