Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam zasilacz z sygnatury czyli SeaSonic SS-620GB 620W
Posiada 2 linie 12V o łącznej obciążalności 576W. Reszta zestawu jak w sygnie.
Z kabli PCI-E zasilających posiada dwa 6+2 PIN na "złodziejce" czyli +2 to zmostkowane masy, coś jak na zdjęciu poniżej:
H2d8763994aad432ea834ccea9ea3981ee.png_7

Z faktów wiemy, że slot PCI-E na płycie głównej jest w stanie dostarczyć do GPU max 75W, każdy kabel zasilający z zasilacza 6PIN max 75W, a każdy 8pin lub 6+2pin teoretycznie 150W.
Tutaj zaczynają się schody, bo tak naprawdę 6+2 PIN jak na zdjęciu powyżej nie różni się praktycznie od 6PIN 75W więc na chłopski rozum nie powinno się go bardziej obciążać.
Wychodzi na to, że zasilacz może wykarmić kartę graficzną:
75W (slot PCI-E) + 75W (PCI-E 6+2 PIN) + 75W (PCI-E 6+2 PIN) = 225W co jest takim bezpiecznym minimum.
Jeżeli jednak producent zasilacza stosuje przewody z zapasem, 6+2PIN teoretycznie mogłyby być zamierzone, co za tym idzie bezpiecznie jest obciążyć to książkowymi 150W czyli mielibyśmy tutaj 75W + 150W + 150W = 375W

Planuję powoli upgrade GPU a nie chcę zmieniać zasilacza bo jest dobry. W scenariuszu nr 1 celowałbym w RX 9070 lub RTX 4070, w scenariuszu nr 2 bardziej w RX 9070XT lub RTX 4070ti.
Sam już nie wiem ;) UV też jak najbardziej wchodzi w grę.

Opublikowano
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Cześć,

Mam zasilacz z sygnatury czyli SeaSonic SS-620GB 620W
Posiada 2 linie 12V o łącznej obciążalności 576W. Reszta zestawu jak w sygnie.
Z kabli PCI-E zasilających posiada dwa 6+2 PIN na "złodziejce" czyli +2 to zmostkowane masy, coś jak na zdjęciu poniżej:

Z faktów wiemy, że slot PCI-E na płycie głównej jest w stanie dostarczyć do GPU max 75W, każdy kabel zasilający z zasilacza 6PIN max 75W, a każdy 8pin lub 6+2pin teoretycznie 150W.
Tutaj zaczynają się schody, bo tak naprawdę 6+2 PIN jak na zdjęciu powyżej nie różni się praktycznie od 6PIN 75W więc na chłopski rozum nie powinno się go bardziej obciążać.
Wychodzi na to, że zasilacz może wykarmić kartę graficzną:
75W (slot PCI-E) + 75W (PCI-E 6+2 PIN) + 75W (PCI-E 6+2 PIN) = 225W co jest takim bezpiecznym minimum.
Jeżeli jednak producent zasilacza stosuje przewody z zapasem, 6+2PIN teoretycznie mogłyby być zamierzone, co za tym idzie bezpiecznie jest obciążyć to książkowymi 150W czyli mielibyśmy tutaj 75W + 150W + 150W = 375W

Planuję powoli upgrade GPU a nie chcę zmieniać zasilacza bo jest dobry. W scenariuszu nr 1 celowałbym w RX 9070 lub RTX 4070, w scenariuszu nr 2 bardziej w RX 9070XT lub RTX 4070ti.
Sam już nie wiem ;) UV też jak najbardziej wchodzi w grę.

te wartosci mocy sa tylko wg specyfikacji, elektrycznie 6 i 8 pin to to samo, JEDNAK w 6pin masz jedna mase sygnałową wiec prad "wraca" tylko dwoma przewodami, w 8pin juz wraca 3-ma (dwie masy sygnalowe) wiec 8pin jest 33% mocniejsze niz 6pin (biorąc pod uwage karty spelniajace standard pci-e)

elektycznie 6pin czy 8 pin wytrzyma 300W jesli jest na dobrych przewodach zrobione (przyklad to np koparki krypto antminer gdzie jest 9x 6pin a mocy maja kolo 2400W nawet (wiec okolo 270W na jedno 6pin) dlatego chinskie kable sie paliły w tym

standardowa wiazka pci-e w zasilaczach dobrych typu corsair/evga itp lekko wytrzymaja 250W, w jakichs modecomach czy silentium kable są cienszei tam przy 150W juz potrafia byc cieple, wiec wystarczy luz na jednym pinie i mamy upalona wtyczke/gniazdo w karcie

jesli masz dwie osobne wiazki to wytrzyma wszystko, jesli te 2x pci-e sa na jednej wiace to max podlaczalbym 200W, do tego kwestia zasilacza, jesli sa dwie linie to moga byc nie polaczone, jesli nie sa to zwykle 1 jest na CPU i MOBO (czyli pci-e ze slotu) a druga na samo pci-e i np dyski - ale moze tez byc inaczej, zalezy od psu

• Upvote 3
Opublikowano

@duniek Z tego co patrzę, zasilacz w wersji F3 ale co ciekawe miał fabrycznie 6PIN i 6+2PIN gdzie w manualach bywały wersje z 2x 6+2PIN. Ten jeden 6PIN przerabiałem na 6+2 PIN. Skoro mówisz, że 6pin czy 8pin elektrycznie wytrzyma 300W to jeszcze dochodzi 75W z slotu PCI-E czyli w sumie powinien dać radę GPU o TDP 375W na spokojności. Wiązki do zasilacza są oddzielne a jeżeli chodzi o grubość kabli wątpię aby SeaSonic przydziadował, widzę, że są grubsze jak takie typowe z gotowych przelotek. Na tym zasilaczu nie miałem nigdy GPU o TDP wyższym jak 225W stąd zacząłem to analizować, bo przy nadchodzących premierach myślę o upgrade, znowu zasilacz działa jak powinien i szkoda byłoby mi go wymieniać.

Opublikowano

@Send1N Ale jakby te "dwie masy" szły bezpośrednio od zasilacza byłoby jeszcze lepiej. Ale nie będę próbował być mądrzejszy od inżynierów seasonica.
Skoro stworzyli zasilacz 620W, który ma obciążalność linii 12V na poziomie 576W to na pewno przewidzieli żeby ok. 2/3 tej mocy mogło pójść na kartę i to jeszcze z jakimiś bezpiecznymi zapasami.
Kable są grubsze niż takie zwykłe z przelotek jak już wspomniałem.

• Upvote 1
Opublikowano

stare chiefteci 600 czy 650W przykladowo mialy 4 linie 12V
z czego tylko jedna linia odpowiada za pci-e (mimo zebyło np 2x8pin)
druga za cpu
trzecia za atx a czwarta za dyski

kazda jest podzielona na równo po 180W z tego co pamietam

w wiekszosci przypadkow dzialalo bo malo jakie gpu pobieralo wtedy 180W z gniazd pci-e , tylko flagowce 980ti/1080ti, nawet 780ti chyba brało mniej

a jak ktos dawał gpu 8+8 pin gdzie leciało 200W łącznie to zasilacz sie wyłaczał bez ostrzezenia, ludzie wymieinali i kupowali nowe 

a rozwiazaniem bylo poprostu zrobienie kabla modu z wyjsc na dyski (3x 6pin po stronie psu) na jedno 8pin pci-e i mogles podpinac 3090 

• Like 1
Opublikowano

@duniek Tak, pamiętam czasy 4 linii PCI-E i chyba sam chiefteca takiego miałem swojego czasu. Kiedyś pojawił się trend "więcej niezależnych liniów" I producenci się prześcigali. Potem więcej z tego problemów jak cokolwiek wyszło.

A co do zasilaczy ogólnie to przez brak wiedzy polecane są dzisiaj elektrownie z 4 cyfrową ilością watt, a tak naprawdę niepotrzebnie. Pod dobre 650-750W można podpiąć praktycznie wszystko (jako jeden PC).

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@duniek Tak, pamiętam czasy 4 linii PCI-E i chyba sam chiefteca takiego miałem swojego czasu. Kiedyś pojawił się trend "więcej niezależnych liniów" I producenci się prześcigali. Potem więcej z tego problemów jak cokolwiek wyszło.

A co do zasilaczy ogólnie to przez brak wiedzy polecane są dzisiaj elektrownie z 4 cyfrową ilością watt, a tak naprawdę niepotrzebnie. Pod dobre 650-750W można podpiąć praktycznie wszystko (jako jeden PC).

ja pamietam ze co wychodzilo nowe GPU to rekomendowane moce z kosmosu - wyszedl gtx780 - MINIMUM moc 600-700W
po 3-4-5 latach jak 780 spadly w cenach to juz puszczali na 450-500W

to samo bylo z seria 9xx - tez do 970 polecali 600W, a przeciez ta karta brala 160W, w polaczeniu wtedy z 3-4 gen cpu nawet z OC na 4,5ghz to caly komp w peaku pobieral 300W 

ja na premierze rtx3xxx podpialem 3080 do 550W golda z 14rzeniowym xeonem 140W tdp to mowili ze pozar /wymiana psu za 2 tygodnie itp rzeczy, gdzie w peaku mialem 450-480W max z tego co pamietam

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@duniek A patrzenie na te rekomendowane/sugerowane to chyba od zawsze była jakaś cicha zmowa z producentami zasilaczy, bo każdy kto ma podstawowe pojęcie o elektryce/elektronice i zna matematykę złapie się za głowę.
Raz nawet na pepperze poszedłem w polemikę z gościem co wymienił zasilacz bodajże 1000W na 1400W bo jego zdaniem nie dawał rady, a jak mu rzuciłem, że w skrajnych konfiguracjach intel + 4090 wystarczy z solidnym zapasem dobre 750W to mało co mnie nie zjadł :)
No a na marginesie gościa temat był podpięty i w tamtym środowisku zgrywał eksperta.
Ludzie potem kupują elektrownie i się sprzęt nudzi. A kto komu zabroni z drugiej strony. Śmieszą też te różnej maści kalkulatory PSU - bzdura totalna.
Wiem, że przerzuciłeś masę sprzętu i należysz do grona zasilaczo-realistów jak ja. Zasilacz mam przyzwoity, nie widzę sensu wymiany i tej wersji się będę trzymał.

Zastanawiało mnie tylko to mostkowanie mas, bo tak szczerze najlepiej jakby były oddzielnymi kablami do samego PSU ale tak jak mówię - skoro producent daje grubsze kable, obciążalność 12V jest 576W to raczej przewidział, że karta weźmie z tego 2/3.

Jedynie czytałem o moim zasilaczu: Seasonic S12II Bronze and related units have or had UVP issues.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

zobacz sobie na pinout 8 pin i zobacz ktora masa jest sygnalowa zebys wiedzial o czym mowie ponizej

gorna masa dodatkowa (od strony zaczepu jest zwykla) wiec powinna byc zmostkowana ze srodkowa masą z gniazda/wtyczki 6pin
a dolna masa w 8pin czyli syngalowa juz moze byc zmostkowana z dowolna

jesli jest inaczej to jest zle zrobione

tak czy inaczej nawet jakby zrobione bylo zle to dzialac bedzie bo masa wraca tez slotem pci-e oraz np po obudowie

najwazniejsze są zwykle piny napieciowe - zauwaz ze zwykle upalaja sie piny 12V, praktycznie nigdy GND

w rtx3090 np 2x8pin przez 12V lecialo 280W (czyli ok 24A) a na GND mierzylem to lecialo 10A, bo reszta wracala slotem pci-e i masa ATX, ale to tez zalezy od oporow bo powinno sie rozkladac rownomiernie

Opublikowano

@duniek Jedną wtyczkę 6+2 pin miałem fabryczną. Tą drugą co przerobiłem 6pin dodając 2pin zrobiłem mostkując dokładnie te kable co w fabrycznej wtyczce więc powinno być ok. Skoro po kablach mniej wraca tak jak pisałeś, to pewnie producenci to przewidzieli i postanowili nie ciągnąć 2 dodatkowych kabli do samego PSU i zdecydowali się na mostek. Nie ma chyba bardziej logicznego wytłumaczenia.

Opublikowano
21 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@duniek Jedną wtyczkę 6+2 pin miałem fabryczną. Tą drugą co przerobiłem 6pin dodając 2pin zrobiłem mostkując dokładnie te kable co w fabrycznej wtyczce więc powinno być ok. Skoro po kablach mniej wraca tak jak pisałeś, to pewnie producenci to przewidzieli i postanowili nie ciągnąć 2 dodatkowych kabli do samego PSU i zdecydowali się na mostek. Nie ma chyba bardziej logicznego wytłumaczenia.

niektorzy nie mostkują, a kable wychodza bezposrednio z zasilacza gdzie nie ma pinow sygnałowych

do tego nie kazdy ma metalową obudowe wiec musiseli przewidziec dla wszystkich ewentualnosci

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Podepnę się. Mam ten zasilacz w tej starej wersji - nie EVO. To chyba ten: https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-620w-m12ii-620-317910/ Napięcia cały czas trzyma stabilne przy obciążeniu. Jutro sprawdzę w śrosku jeszcze, czy kondki są ok. Pytanie, czy on da radę z RTX 5070 TI + 5700X3D + 32GB RAM + 1HDD + 1NVME + 5 wentyli + 1 karta dzwiekowa PCI? I czy w ogóle ma odpowiednie wtyczki by tą grafe podpiąć? W zestawie będę miał ponizszą przejsciówkę - w karcie zasilanie 16pin. Zalecany zasilacza 750W. Biorąc pod uwagę, że będzie UV, ale i bez niego ta 620 to wydaje mi się i tak nadto. Da radę, czy zamawiać jakąś 850 ?

GRZTB50710D10P-7.jpg

edit: https://www.x-kom.pl/p/1278797-zasilacz-do-komputera-deepcool-pn850m-850w-80-plus-gold-atx-31.html

to jest dobry zasilacza? Nie jestem w temacie. Marka Deepcool nic mi nie mówi.

Edytowane przez Sidr
Opublikowano (edytowane)

@Sidr Spróbuj na swoim zasilaczu, po co kupować nowy. Te 750W co podają to mocno na wyrost.
Karta ma 300W TDP, procesor 105W TDP, reszta się nie liczy. Zasilacz ma tam 576W @ 12W i stosunkowo grube kable oraz oddzielne wiązki.

Jedyny problem jaki napotkasz to, że posiadasz 2x8PIN (popraw mnie czy w Twojej wersji tak jest), a do przelotki GPU potrzebujesz jeszcze 1x8PIN. Najbezpieczniej jak kupisz przelotkę SATA -> 8PIN PCI-E lub MOLEX -> 8PIN PCI-E bo wtedy Ci to pójdzie tj. z trzeciej wiązki kabli.

Jak dojdziesz do wniosku, że zasilacz za głośno Ci pracuje zawsze go możesz zmienić.
Mój egzemplarz działał na podkręconym procku i 4070 SUPER (TDP 220W) więc jak Ty planujesz jeszcze UV to naprawdę nie masz co się martwić i nie daj sobie wmówić, że potrzebujesz mocniejszego.

PS. Twój zasilacz może mieć 6+2PIN i 6PIN (jak mój) wtedy potrzebna będzie jeszcze przelotka 6PIN -> 8PIN.

Ja prawdopodobnie w sobotę będę miał 5070ti od Inno3d i tam jest przelotka z 2x8PIN (Ty masz z 3x8PIN). Teoretycznie mógłbyś zastosować przelotkę z 2x8PIN.

Nie wiem jak to jest w przypadku tych przelotek. Jak w przelotce 3x8PIN jak podepniesz tylko 2x8PIN czy będzie normalnie działać.
Tu jakiegoś majstra od zasilaczy trzeba byłoby zawezwać. @duniek jesteś może w "okolicy"?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Do tego zestawu co podałeś to mocowo by i zasilacz 550W starczył, twój obecny jest już leciwy i to jednostka na grupowej regulacji napięć w bronzie, na BuyIT wisi kyber 750w w goldzie w mega dobrej cenie w zupełności wystarczy https://buy-it.pl/zasilacze-komputerowe/254881-xpg-kyber-750w-modul-zasilaczy-204-pin-atx-atx-czarny-4711085942463.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=03f55cf7-94fa-04d4-b1ea-ce19c7a92314

Opublikowano
16 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Sidr 
PS. Twój zasilacz może mieć 6+2PIN i 6PIN (jak mój) wtedy potrzebna będzie jeszcze przelotka 6PIN -> 8PIN.

Ja prawdopodobnie w sobotę będę miał 5070ti od Inno3d i tam jest przelotka z 2x8PIN (Ty masz z 3x8PIN). Teoretycznie mógłbyś zastosować przelotkę z 2x8PIN.

Tak, mam 6+2 i 6 w zasilaczu. Kabel dostałem 2x8pin. Pewnie zdjęcie było do wersji Solid OC albo z 5080. Chyba trzeba będzie kupić zasilacz. Chętnie wziąłbym znowu jakiegoś Seasonica..

Opublikowano
33 minuty temu, Send1N napisał(a):

Miałem go w koszyku. Ten teżwygląda ok. https://www.pepper.pl/promocje/zasilacz-nzxt-c1000-gold-atx-31-1000w-80gold-12v-2x6-bialy-1008290

Nie mam teraz czasu, żeby nawet grafe podpiąć, ale później potestuje jeszcze jak to działa na starym zasilaczu. Muszę tylko zobaczyć jak w środku wygląda.