Skocz do zawartości

Problem z uruchomieniem komputera po instalacji mocniejszej grafiki (Asus RTX 2060 12GB EVO)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Po zakupie karty graficznej (Asus DUAL EVO GeForce RTX 2060 12GB) do poniższego zestawu jednostka się nie uruchamia w waki sposób, iż po włączeniu kilkanaście sekund wentylatory się kręcą (na grafice też) a następnie jest sygnalizacja dźwiękowa i brak obrazu na monitorze.  Kartę graficzną sprawdzałem na innym komputerze i działa bez zarzutów. Myślę też że podzespoły, które posiadam powinny bez problemu współpracować. Zasilacz też ma wtyk 8-pin do PCI-E, Co może być powodem tego stanu rzeczy? Może być powodem to, iż przewód  modularny jest z jednej strony 6PIN męski a z drugiej 6+2 PIN męski a powinny być na przykład przewody 8-PIN męski - 8 PIN męski?

Podzespoły:

Pamięć RAM: GOODRAM IRDM X 16 GB (1 x 16 GB) DDR4-3200 CL16

Procesor: Ryzen 5 1600 (12nm) 3.2 GHz 6-rdzeniowy + stokowe chlodzenie

Karta graficzna dotychczasowa: GTX 960 2GB DDR5

Zasilacz: Thermaltake Smart SE 630W Pół-Modularny zasilacz ATX

Płyta główna: MSI B350M GAMING PRO Micro ATX AM4

Obudowa: Genesis ATX

System operacyjny: Windows 10

Opublikowano

@WKNOM, na twojej płycie są 4 LED informujące co powoduje problem przy uruchamianiu. Czy po włożeniu nowej karty graficznej pokazuje, że jest problem z VGA?

Masz jeszcze starą kartę graficzną żeby uruchomić komputer? Powinieneś sprawdzić czy masz aktualną wersję BIOS na płycie głównej i ewentualnie zaaktualizować.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, WKNOM napisał(a):

Może być powodem to, iż przewód  modularny jest z jednej strony 6PIN męski a z drugiej 6+2 PIN męski a powinny być na przykład przewody 8-PIN męski - 8 PIN męski?

Nie, nie doszukuj się winy w okablowaniu bo w fabrycznych przewodach 8pin jest zawsze rozdzielane na 6+2 lepiej sprawdź czy są dobrze wpięte jak wyżej wspomniano nie tylko od strony karty ale też zasilacza z racji tego że jest modularny. Nie wiem jaką masz wersję biosu ale jest jeden do twojej płyty z 2018r z notką:

5722e2e48f93e.jpg

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, raul_ole napisał(a):

Ja miałem to samo teraz z 4070, musiałem bardziej docisnąć kabel do karty. Wszystko się odpalało karta się świeciła a obrazu nie podawało 

Spróbuję podociskać kable, jasne 👍

2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

@WKNOM, na twojej płycie są 4 LED informujące co powoduje problem przy uruchamianiu. Czy po włożeniu nowej karty graficznej pokazuje, że jest problem z VGA?

Masz jeszcze starą kartę graficzną żeby uruchomić komputer? Powinieneś sprawdzić czy masz aktualną wersję BIOS na płycie głównej i ewentualnie zaaktualizować.

Ok sprawdzę, czy BIOS jest zaktualizowany do najnowszej wersji. Sprawdzę też jaką dioda się zapala na płycie przy uruchamianiu nowej karty. Co do starej karty to tak, aktualnie jest ona używana.

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nie, nie doszukuj się winy w okablowaniu bo w fabrycznych przewodach 8pin jest zawsze rozdzielane na 6+2 lepiej sprawdź czy są dobrze wpięte jak wyżej wspomniano nie tylko od strony karty ale też zasilacza z racji tego że jest modularny. Nie wiem jaką masz wersję biosu ale jest jeden do twojej płyty z 2018r z notką:

5722e2e48f93e.jpg

Ok, sprawdzę czy BIOS jest zaktualizowany, podociskam wtyczki i wrócę z odpowiedzią 🙂

Edytowane przez WKNOM
  • Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.01.2025 o 22:50, Daryzda67 napisał(a):

Stawiam na bios.

Bios zaktualizowano M-Flashem do najnowszej wersji dostępnej z tej strony: https://pl.msi.com/Motherboard/B350M-GAMING-PRO/support

AMI BIOS7A39v2P7(Beta version) - problem jest nadal ten sam..

W dniu 19.01.2025 o 10:13, Send1N napisał(a):

5722e2e48f93e.jpg

JW, bios zaktualizowany, a mimo to problem ten sam.

W dniu 19.01.2025 o 10:02, SebastianFM napisał(a):

Na poprzedniej karcie graficznej wszystko działa w porządku, co prawda jest ona zasilana 6-cioma pinami, a nie 6+2pin. Diody led na płycie głównej wskazują na problem z VGA, świeci się 3-cia dioda od góry, która wg. instrukcji odpowiada za grafikę:

Zrzutekranu2025-01-28174416.png.16f3de658dcf362ecfadd70dcae49ef4.png

W dniu 19.01.2025 o 09:34, raul_ole napisał(a):

Ja miałem to samo teraz z 4070, musiałem bardziej docisnąć kabel do karty. Wszystko się odpalało karta się świeciła a obrazu nie podawało 

Dociskałem też kable i nic to nie dało.

---------------

Reasumując, wykonałem poniższe kroki:

1. Zaktualizowałem bios do najnowszej wersji FLASHEM z tej strony: https://pl.msi.com/Motherboard/B350M-GAMING-PRO/support
  2. Na poprzedniej karcie graficznej wszystko działa w porządku, co prawda jest ona zasilana 6-cioma pinami, a nie 6+2pin
  3. Nową kartę Asus DUAL EVO GeForce RTX 2060 12GB sprawdzałem na innym komputerze, gdzie jest inny trochę osprzęt (zasilacz z beQuieta) i karta działa bez zarzutów.
  4. Wyjmowałem bateryjkę z płyty głównej na 5 minut, aby sprawdzić czy to coś da
  5. Próbowałem uruchamiać komputer Z podpiętym monitorem - efekt taki sam
  6. Próbowałem uruchamiać komputer BEZ podpiętej wtyczki monitora - efekt taki sam
  7. Na płycie głównej wskaźniki led wskazują na problem z: "VGA - indicates GPU is not detected or fail."
  8. Dociskałem kable z wtyczkami z obu stron (do zasilacza modularnego oraz do karty)

Mimo to problem jest dokładnie taki sam jak na początku, a jeśli chodzi o sygnał dźwiękowy to pomyliłem się, nie było żadnego, miałem na myśli diody led.

Dokładniej opisując sytuację:

Po włożeniu karty, uruchamiam komputer - on próbuje się uruchomić, a następnie tak jakby się resetuje i włącza od nowa (i tak z kilka razy) bo widać to po wentylatorkach na karcie graficznej. Wentylatorki na karcie graficznej na początku uruchamiają się, a za chwilę stają w miejscu, próbują się uruchomić jeszcze z dwa razy, a potem pracuje wszystko oprócz GPU (wentylatory obudowy, CPU itd).

Poniżej zamieszczam też mój filmik obrazujący sytuację:

@Daryzda67 @Send1N @SebastianFM @raul_ole

Edytowane przez WKNOM