Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Post zacznę od tego, że nigdy nie byłem zwolennikiem chłodzenia wodą, a już szczególnie customowych loopów. Zawsze wolałem chłodzenie powietrzem ze względu na bezawaryjność i prostotę. Jednak wraz z dostępem wolnego czasu i środków, oraz okazji black friday postanowiłem przetestować chłodzenie wodne i zrobić prostego loopa. Przedtem używałem kilka miesięcy wodnego AIO (najtańszego jakie mogłem znaleźć) DarkFlash DX120 V1 kupionego za 179 złotych, również z czystej ciekawości. Wydajność tego AiO określiłbym na poziomie podobnym do mojego towera Grandis 2 XE1436. Zarówno pod względem wydajności jak i głośności.

W każdym razie. Trochę poczytałem i w zasadzie bez jakiegoś szczególnego rozdrabniania się skompletowałem listę zakupów, trochę nad wyrost gdyż nie użyłem wszystkich części z listy, ale zawsze lepiej mieć te kilka złączek za dużo niż za mało. Kompletna lista zakupów wraz z ceną:

4pgNTSu.png

Ze względu na brak wielu części na magazynie, musiałem czekać 2 miesiące na dostawę zamówienia. Nie chciałem nic zmieniać w liście zamówionych przedmiotów gdyż nie śpieszyło mi się a wolałem dostać to na co się już zdecydowałem. 

Dlaczego takie części a nie inne? Blok na CPU głównie dlatego, że w testach wypada naprawdę dobrze. Owszem, przy 5800X3D nie ma to aż takiego znaczenia, procesor jest będzie się grzał tak czy inaczej ze względu na budowę, ale jest to pewien "future proofing". Pompka z rezerwuarem - najtańsza jaka była dostępna, rozważałem alternatywę w postaci Alphacool Core 140mm Reservoir + VPP Apex ale wtedy straciłbym miejsce na wentylator 140mm. 

Montaż bloku CPU wykonuje się na podstawowym backplate AMD, wymaga jedynie odkręcenia plastikowych uchwytów:

CgY5Aww.jpeg

Wygodę montażu określiłbym jako 10/10. 

wPuIxst.jpeg

Blok zajmuje mało miejsca na płycie, montaż polega na wkręceniu 4 dystansów do backplate, nałożeniu bloku i dokręcenie 4 śrubami do oporu.

Na bloku widoczne szybkozłączki Koolance. Dlaczego na bloku CPU? Pozwoli to na szybki demontaż płyty głównej lub CPU w razie potrzeby, bez rozmontowywania loopa.

OunTtCZ.jpeg

Pierwsze uruchomienie, pompka na zewnętrznym zasilaczu w celu napełnienia loopa. Po kilku minutach pracy kiedy nic nie ciekło postanowiłem składać resztę peceta, bo kto ma czas na testy szczelności przez kilka godzin.

Rezerwuar + pompa montowana na wiatraku 140mm:

qHQsURI.jpeg

Nie wiem czy to zaleta wyciszenia wibracji przez gumkowane wypełnienie otworu montażowego w wentylatorze czy wysoka jakość pompki, ale w porównaniu do pompy w AiO jest praktycznie niesłyszalna. 

Pompką i wiatrakami steruję z użyciem aplikacji:

Z9mRYI0.png

Przy 0% PWM to około 2180 RPM, przy 100% RPM to około 4450 RPM wirnika. 

Zarówno blok jak i rezerwuar mają podświetlenie ARGB. Cały loop prezentuje się tak. Może później dorzucę fotki jak będzie ciemniej, bo w dzień niestety albo prześwietla ledy albo są odbicia od szybek :E

IqTIhRC.jpeg

PUJBYqQ.jpeg

Cały komp poskładany w obudowie be Quiet z sygnaturki. Na chłodnicy 420mm póki co tylko jeden wentylator, bo więcej nie miałem, dokupię i zamontuję jeszcze dwa do kompletu, ale to później.

Przewody elastyczne, według producenta nie powinny wytwarzać "gluta" ale zobaczymy jak będzie po czasie. Zalane płynem z biocytem i związkami zapobiegającymi korozji elektrochemicznej.

No, to by było na tyle.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Pizza_Man napisał(a):

Wygląda jak z darów dla powodzian.8:E

To ma działać, nie wyglądać :E

Nawet nie myślałem o hard loopie, bo po pierwsze za dużo roboty, po 2 nie chce mi się bawić z wyciekami które jest trudniej ogarnąć przy twardych rurkach. Choć przyznam, że wyglądają ładnie.

Edytowane przez cichy45
  • Like 1
Opublikowano

Jak kolor płynu nie miał znaczenia, mogłeś brać czarne węże, te typu ZMT, wtedy nie ma problemu z osadem/matowieniem z czasem.

Generalnie to ok, tylko że bez wodowania gpu, masz koszmarnie drogi cooler na cpu :E Takiego arctic freezera 420 można bardzo tanio kupić, i pewnie by był wydajniejszy.

Tutaj masz ten plus że jest możliwość rozbudowy, jeżeli planujesz.

Co do 5800x3d, to też raczej symbolika sens chłodzenia, u mnie czy to custom loop od EK, czy noctua D15, czy 12 letni thermalright za 5 dych z allegro, temperatury podobne, a wynik cpu w benchmarkach po oc/undervolcie, identyczny. A no i air cooling cichszy bo nie ma pompki.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, aerial napisał(a):

mogłeś brać czarne węże, te typu ZMT

Myślałem o tym z tego powodu o którym piszesz (osad + mniej rozwoju glonów) ale przezroczyste bardziej mi się podobają to stwierdziłem że zaryzykuję. Zawsze można zmienić w przyszłości, szczególnie że wężyki to nie jest tam jakiś bardzo drogi element.

masz koszmarnie drogi cooler na cpu

Prawda, ale chciałem się pobawić CLC po prostu :E nie wykluczam wrzucenia w loopa mojej 4090 gdyby się nie udało kupić 5090 na premierę. Choć wtedy jeden radiator 420mm może nie dać rady. No i jak zmienię kiedyś 5800X3D na coś co lepiej oddaje ciepło, choćby 9800X3D to już się taki Alphacool Core 1 przyda.

A no i air cooling cichszy bo nie ma pompki.

Może z topowym chłodzeniem powietrznym tak, ale grandis cichy nie był zdecydowanie.

Edytowane przez cichy45
  • 3 tygodnie później...