Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problemów jako takich nie ma, ale spadek 1% low powoduje taki stutter, utratę płynności na chwilę. Gra nie staje, po prostu robi się mniej płynna. Nie jest to spowodowane niczym, obciążenie grafiki czy cpu nie spada. Chwilę pograłem na Solomon islands w TDM, 1440p około 180fps. Póki 1% trzymał się powyżej 100 było super płynnie, w sumie to od 90 nie ma się czego czepiać. Jak spadnie w okolice 70 to jest chrupniecie na ułamek sekundy  i wraca spowrotem powyżej 100.

Opublikowano

Używasz ultimate mode aby mux dla gpu działał? masz włączony g-sync + ograniczenie z limiterem klatek bez żadnej innej dodatkowej synchronizacji? takie ustawienia będą najlepsze jeżeli masz inaczej dla najlepszego "feelingu" w grze ;) 

Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 17:33, Qrdello napisał(a):

Stutter może być spowodowany dosłownie wszystkim. Ostatnio montując 2080ti do 2700 początkowo miałem spory stutter spowodowany kiepskimi modułami ram. To były jakieś dellowskie OEMy, domyślnie 2400MT więc ustawiłem je na 2733MT i tak testowałem gry. W niektórych było ok, ale np. taki Dead Island 2 szarpał jak powalony. Wymiana ram na taki z profilem XMP 3600MT pomogło, stutter ustał, chociaż maksymalnie przy tym procku mogłem ustawić 3000MT, bo kontroler na Zen+ był tragiczny.

Muszę powiedzieć, że prawdopodobnie trafiłeś.

W niedzielę wymieniłem ramy 2x8gb 3200 Mhz na 2x16gb 3600 Mhz. Porobiłem testy stabilności i dzisiaj przed pracą rano odpaliłem grę.

Dead Island 2 przestał klatkować.

Zostanie wrócić do kilku tytułów, które chodziły słabo i sprawdzić czy w tym tkwił sekret.

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 10.10.2025 o 21:27, Send1N napisał(a):

ultimate mode

Co to? Gdzie to? 

Ostatnio dałem Ci podziękowanie za filmik z YT gdzie gość po angielsku z twardym akcentem nawija jak zoptymalizować Windę. Podrzuć ten film jeszcze raz jak możesz, dam se do zakładek.

Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 19:50, Send1N napisał(a):

Tak, 5700x nie jest zły i napędzi 9600xt, jak masz kartę w normalnym standardzie x16 to na jednej generacji wstecz niż najnowsza wspierana przez gpu nie tracisz wcale wydajności :thumbup:

A gdyby to był RTX 5070? Czy tu już będzie lipa z tym Ryzenem 5700X?

9600XT spokojnie by wystarczył, ale jakbym postanowił kupić monitor 1440p to potrzebowałbym lepszej wydajności z dobrym upscallingiem.

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Da radę i z 5070, 5700x to nadal całkiem przyzwoity cpu.

Tylko ciągle to będzie na PCI 3.0

Trochę naoglądałem się testów i wychodzi, że ten problem uwidacznia się gdy jest 8GB VRAM, więc łudze się, że te 12GB VRAM nie będzie tracić więcej niż 5% wydajności.

Opublikowano
W dniu 10.10.2025 o 20:56, Krauziak napisał(a):

Riva tuner i HWinfo nie ma żadnego wpływu na wydajność . Pewnie przyzwyczajony jestem do X3D  i marudze :E . Jak człowiek raz spróbuje dobrego to ciężko zejść półkę niżej :P 

Hw info akurat powoduje dość duże spadki na takim 9800x3d.