Skocz do zawartości

Problem z klawiaturą Logitech K280e- problem z literą "ł" na komputerze stacjonarnym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z pisaniem litery 'ł' na klawiaturze. Teoretycznie da się napisać po wciśnięciu ALT i dwukrotne kliknięcie l, ale jest to wyjątkowo uciążliwe. Sprawdzałem na innym sprzęcie i działa normalnie. Natomiast na moim jest problem. Najwidoczniej jakiś program powoduje to co się dzieje. Niestety mimo prób nie udało mi się rozwiązać problemu. Proszę o rady jak sobie z tym poradzić. Wyłączyłem już wszystko w autostarcie, próbowałem uruchomienia czystego systemu  i bez efektu.

Próbowałem też tego:

https://www-tomshardware-com.translate.goog/software/windows/how-to-resolve-hotkey-conflicts-in-windows?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=rq

ale dochodzę do punktu 8 i dalej nie chce przejść (zrzut ekranu w załączniku). Jakby nie było możliwości podglądu tego konkretnego skrótu, a w innych można zrobić podgląd. Więc jestem w kropce.

Jeśli ktoś ma pomysł, jak to naprawić problem z klawiaturą to proszę o pomoc.

Spy++.bmp

Edytowane przez x0Rysiu0x
Opublikowano

Czyli tylko litera ł nie działa? Wszystkie pozostałe polskie znaki działają? To PC z sygnatury czy jakiś inny? Windows 10?

Tak się dzieje zaraz po starcie systemu i przy okrojonym przez Ciebie autostarcie?

Jaki masz ustawiony język klawiatury? Polski programisty?

Opublikowano
Godzinę temu, Miczi_82 napisał(a):

Czyli tylko litera ł nie działa? Wszystkie pozostałe polskie znaki działają? To PC z sygnatury czy jakiś inny? Windows 10?

Tak się dzieje zaraz po starcie systemu i przy okrojonym przez Ciebie autostarcie?

Jaki masz ustawiony język klawiatury? Polski programisty?

Wszystkie pozostałe polskie znaki działają. Tak, PC z sygnatury, Windows 11. Dzieje się to, a raczej działo jak system działał normalnie, przy okrojonym wyskakiwały dziwne symbole. Język klawiatury Polski programisty.

Dobrałem się do usuwania różnych programów, i wygląda na to, że trafiłem i winowajcą był "NVIDIA Oprogramowanie systemu PhysX" lub "Nvidia usbc driver", po ich usunięciu klawiatura działa w końcu jak należy, przynajmniej w tej chwili, bo zrobiłem to dosłownie przed chwilą. Jeśli okaże się, że to nie to nie to od razu dam znać.

Po zamknięciu i włączeniu komputera nadal wszystko działa, więc wygląda na to, że już po problemie :D.

Tak więc jeśli ktoś będzie miał podobny problem, sprawdźcie, czy macie zainstalowany "NVIDIA Oprogramowanie systemu PhysX" lub "Nvidia usbc driver" i to odinstalujcie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siemanko wiem że temat rozwiązany ale wrzucę co u mnie zadziałało, identyczny kłopot, klawa steelseries apex5, komp świeżo złożony, no i litera "ł" wpisywała sie dopiero po podwójnym kliknięciu albo przytrzymaniu przycisku. Kolejny objaw to to że w trakcie pisania kręci sie kółeczko koło kursora, że on mieli coś i pomyślałem że to może być faktycznie jakiś skrót przypisany, ale poprostu w oknie przeglądarki przytrzymałem alt+L tak długo żeby sie coś odpaliło ale po tym zabiegu nieumyślnie objawy ustały XD

Opublikowano

U kolegi wcześniej sterownik Nvidia przejmował skrót klawiaturowy. To samo może robić np AMD Software i pewnie kilka innych sterowników/aplikacji.