Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum

Mam taki problem z podłączeniem amplitunera. Chcę go podłączyć do PC z win 10 w taki sposób, żeby karta graficzna dawała sygnał z dźwiękiem do amplitunera (display port->hdmi) zaś obraz również pochodził z karty i był wysłany bezpośrednio do TV (display port-hdmi) lub do projektora (hdmi-hdmi) z pominięciem amplitunera.

Amplituner Pioneer VSX-LX303
Karta graficzna XFX RX580 (niedługo wymiana na nową)
TV jakiś stary LG FHD, projektor Optoma EH 416 (planuję wymianę na 4K)

Kiedy próbuję podłączyć to w ten sposób, to nie mogę wybrać amplitunera jako dźwiękowego urządzenia wyjściowego. TV dostaje obraz i dźwięk ale amplituner nie dostaje dźwięku. Klikam w prawym dolnym rogu na ikonie głośnika i nie ma tam amplitunera do wyboru. Wykrywane są jedynie głośniki w telewizorze.
Problemu nie ma, kiedy podłączę amplituner do karty graficznej a TV do amplitunera. Wtedy amplituner można wybrać jako wyjściowe urządzenie dźwiękowe (AV receiver), ale chciałbym uniknąć takiego sposobu podłączenia. Amplituner ma tylko jedno wyjście obsługujące 4K, poza tym może wpływać na opóźnienia w grach (na TV) - no słowem chciałbym to podpiąć do karty graficznej osobno.

Czy da się jakoś w windowsie wymusić, żeby amplituner był zawsze traktowany jak urządzenie wyjściowe dla dźwięku, niezależnie czy jest jakiś odbiornik odbrazu (TV, projektor) podłączony do tego amplitunera?
Czytałem że są urządzenia takie jak hdmi dummy plug, które "udają" monitor/telewizor, coś takiego jak to:
https://allegro.pl/oferta/dummy-plug-emulator-monitora-video-gpu-adapter-hdmi-vga-4k-uhd-ak53d-11484537667
Tylko kiedy to podłączę, to będę męczył kartę, bo będę musiał włączyć klonowanie ekranu (jeden dla amplitunera a drugi dla telewizora). O ile przy filmach to nie problem, tak przy grach nie mogę sobie na to pozwolić.

Bardzo proszę o pomoc jak to rozwiązać. Da się jakoś w systemie/programowo wymusić, żeby sam dźwięk (bez sygnału wideo) szedł z karty graficznej do amplitunera? W sekcji "Audio i wideo" karty mam tylko takie coś jak na zdjęciu. Żadnych opcji konfiguracji audio tam nie widać.

graf audio i wideo.jpg

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś się w to bawiłem, finalnie skończyli się na tym, że dźwięk szedł bezpośrednio z karty dźwiękowej, a obraz z GPU. Jeśli amplituner ma wejście optyczne i płyta główna je ma - to z niego bym skorzystał. Jeśli nie - zostaje standardowy jack - chinch (czy jaki tam standard wejściowy w amplitunerze preferujesz).

Tutaj problemem jest to, że z karty nic nie wychodzi i po wpięciu kabla HDMI domyślnie on jest wyjściem dźwięku. Jakbyś wpiął nawet słuchawki w wyjście z karty, to poza HDMI, zobaczył byś drugie wyjście, które można wybrać.

Edit: problemem może też być sama karta graficzna, może warto to przetestować na innej, dużo nowszej, pożyczyć skądś czy coś...

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, CryptTM napisał(a):

Jeśli amplituner ma wejście optyczne i płyta główna je ma - to z niego bym skorzystał. Jeśli nie - zostaje standardowy jack - chinch (czy jaki tam standard wejściowy w amplitunerze preferujesz).

Przez wyjście optyczne nie prześlę standardu dolby atmos, czy dts:x a na nim też mi zależy. Myslałem o tym, bo mam muzyczną z wyjściem optycznym ale trochę mi szkoda tego dźwięku pionowego z atmosa i dtsa.

Może kombinować z tym dummy plug? Amplituner będzie widział, że jest do niego podpięty TV i powinien wymusić na GPU, żeby podawała mu sygnał.

https://allegro.pl/oferta/dummy-plug-emulator-monitora-video-gpu-adapter-hdmi-vga-4k-uhd-ak53d-11484537667

Tylko problem jest taki, że żeby to działało, to musiałbym włączyć klonowanie. O ile w filmach to nie będzie problem, to w grach, nawet nowa karta będzie się przez to bardziej męczyć.

Pytanie jest takie: czy da się przesłać sam dźwięk z karty graficznej do amplitunera (bez tv podpiętego do tego amplitunera) przez wyście hdmi lub display port. Tak żeby działał jak po zwykłym wpięciu do niego złącza liniowego line-in, ale żeby odtwarzał dźwięk w formacie dolby atmos.

Edytowane przez zbyszek_KK
Opublikowano

Moje oknyo daje rade tak odbierac dzwiek z hdmi bez wpietego tv pod niego, ale testowane tylko hdmi-hdmi. I nie pamietam czy to wymagalo klonowania czy tylko wybor zrodla dzwieku.

Z drugiej strony nie ma co kombinowac i bac sie opoznien, to normalny sposob przetwarzania obrazu/dzwieku. Ampli tylko wylapuje dzwiek, a obraz leci dalej na tv. Uzywalem tego sporo i nie widzialem lagow z tego powodu.

Opublikowano
14 minut temu, ryba napisał(a):

Moje oknyo daje rade tak odbierac dzwiek z hdmi bez wpietego tv pod niego, ale testowane tylko hdmi-hdmi. I nie pamietam czy to wymagalo klonowania czy tylko wybor zrodla dzwieku.

Tego pioneera testowałem już hdmi-hdmi, jak też dp-hdmi i za diabła nie dało się go znaleźć w menu systemowym do wyboru wyjścia audio. Dopiero podłączenie pod niego odbiornika (tv) skutkowało tym, że amplituner pojawiał się jako końcowe urządzenie audio i dopiero wtedy dało się go wybrać.

Opublikowano

Ja mam kilka wejść HDMI, ustawiam to, pod które jest podłączony przewód od GPU. Problem w tym, że kiedy amplituner nie ma podłączonego odbiornika (TV, projektora) do wyjścia "HDMI out" to wówczas w ogóle nie przetwarza obrazu ani dźwięku, albo podaje do GPU informację, żeby mu tego sygnału nie podawała. Nie wiem jak to działa, ale jak nie podłączę do niego TV to grał nie będzie, mimo że fizycznie ma połączenie z GPU.

Opublikowano

Dlatego właśnie, jak pisałem wcześniej, u mnie, żeby nie obciążać karty właśnie, finalnie skończyło się na osobnym podaniu dźwięku i osobnym podaniu obrazu. Więc albo @zbyszek_KK wrzucisz to osobno, albo przyjmij do wiadomości, że karta będzie nieco bardziej obciążona. Takie uroki życia z amplitunerem :D

Niemniej, ogarnij jakaś kartę, coś świeżego, żeby się upewnić, że to nie karta robi problem. Na pewno nie zaszkodzi.

Opublikowano (edytowane)

Tylko, że połączenie się przez przewód optyczny uniemożliwia przesłanie dźwięku w lepszej jakości niż podstawowy 5.1 a ja chcę docelowo mieć konfigurację 7.1.2 do projektora i 5.1.2 do TV. Oba urządzenia (TV i projektor) chcę podłączyć pod GPU bezpośrednio a trzecim przewodem hdmi-hdmi lub display port-hdmi chcę podłączyć amplituner jako źródło dźwięku przy korzystaniu z TV lub proja.

Edit: Kupiłem ten dummy plug do amplitunera. Zobaczę jak to będzie działać. Może da się mu wtedy po klonowaniu ustawić jakąś śmieszna rozdziałkę np. 640x480 żeby nie męczyła karty, albo całkowicie wyłączyć sygnał wideo w ustawieniach karty albo systemu, ale zachować audio.

Dam znać czy i jak to zadziała.

optyczny ograniczenia.jpg

Edytowane przez zbyszek_KK
Opublikowano

Udało mi się rozwiązać problem.

Podłączyłem dummy pluga do amplitunera i zadziałało. TV podłączony do GPU i amplituner podłączony do GPU osobnymi przewodami. W windowsie 10 w menu ustawienia ekranu musi być zaznaczona opcja "powiel te ekrany" i oba ekrany muszą pracować na tej samej rozdziałce.
Ale to nie problem, bo ten dummy plug obsługuje rozdzielczości do 4k a mój TV ma FHD. Wtedy amplituner jest przez kartę rozpoznawany jako odbiornik obrazu i dźwięku i da się go wybrać w systemowych ustawieniach dźwięku jako wyjściowe urządzenie audio. Teraz mam dźwięk z amplitunera a obraz z telewizora, mimo że oba urządzenia są podłączone do GPU osobnymi kablami HDMI.

Obawiałem się, że to duplikowanie obrazu będzie bardziej obciążało GPU, ale tak się nie dzieje. Wygląda na to, że ten obraz jest właśnie tylko duplikowany a nie generowany osobno dla każdego urządzenia (ta sama rozdzielczość). W każdym razie temperatury karty w IDLE się nie zmieniły w stosunku do wartości przy obsłudze tylko samego TV, FPSy w grach też są na takim samym poziomie jak wcześniej. Krótko mówiąc: osiągnąłem to, co chciałem i jestem bardzo zadowolony:)

• Like 1