ket_rab 227 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Co obecnie jest polecane do czyszczenia klawiatur bez ich rozbierania? Jakiś płyn + szmatka czy jakaś piana do plastiku? Jakie stosujecie środki czystości?
CozyHog 90 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Odkurzacz z odpowiednią końcówką i potem wilgotna ściereczka z płynem do mycia okien. 3
Zas 288 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego (edytowane) Do klawiatury? Niczego nie stosuję poza dmuchaniem sprężonym powietrzem/szmatką do kurzu. Po prostu często myję ręce. Za to chętnie poznałbym jakiś dobry płyn/piankę do ekranów, która czyści i nie zostawia smug. Edytowane 2 Lutego przez Zas
ket_rab 227 Opublikowano 3 Lutego Autor Opublikowano 3 Lutego Mam trzy białe koty a z peceta mało korzystam.
CozyHog 90 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego W dniu 2.02.2025 o 22:08, Zas napisał(a): i nie zostawia smug. Tutaj także sprawdzi się płyn do mycia okien
Zas 288 Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego Nie no, tak to chyba wolę nie ryzykować Jestem wybredny, i póki co szkoda mi kasy na dobrego MiniLED-a, że o OLED nie wspomnę...
AndrzejTrg 2 744 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego (edytowane) Kupiłem przy wymianie kompa ponad rok temu, tak na wszelki wypadek ipe(250ml), i tak sobie stała nie używana, więc na pierwszy rzut poszły okna, kuźwa to jest bajka(kto myje okna ten wie ) do tego ręcznik papierowy(taki lepszy) z roboty i mogę myć okna zawodowo i sprawdziłem jak to będzie z TV(starszy samsung)tak jak z oknami, 0 totalne 0 smug. Przecieram dość regularnie TV od roku czasu i jak na razie obraz jest Edytowane 5 Lutego przez AndrzejTrg 1
CozyHog 90 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego Znacie jakieś środki, które rzeczywiście działają antyelektrostatycznie? W mieszkaniu mimo codziennego odkurzania po kilku dniach na monitorze widać te drobinki kurzu. Czy jest jakiś na prawdę dobry środek który temu zapobiegnie?
Zas 288 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego (edytowane) Ekran czystym izopropanolem? To nie jest za mocne? Wiem, że momentalnie paruje... No, ale tłuszcz czyści oczywiście doskonale, klej po naklejkach też nieźle. Mam zapas do przecierania m.in. smartfonu albo myszki. Edytowane 5 Lutego przez Zas
Miczi_82 33 Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego Też bym się bał tak bezpośrednio ekran przecierać, a już na pewno nie oled.
AndrzejTrg 2 744 Opublikowano 6 Lutego Opublikowano 6 Lutego Mam starszego samsunga OLED to nie jest i jak do tej pory nic złego się nie stało, ale przy nowym TV to raczej bym takiej taktyki nie stosował
Send1N 4 177 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego (edytowane) W dniu 5.02.2025 o 20:27, Zas napisał(a): Ekran czystym izopropanolem? To nie jest za mocne? Wiem, że momentalnie paruje... No, ale tłuszcz czyści oczywiście doskonale, klej po naklejkach też nieźle. Mam zapas do przecierania m.in. smartfonu albo myszki. Na ekrany działa najlepiej po prostu zwykła woda... namaczasz ścierkę aby była cała mokra ale żeby z niej nie kapało wiadomo czyścisz i od razu szybko drugą suchą polerujesz, w taki sposób nie zostaną żadne smugi, problem dopiero pojawia się przy qd-oled bo tam to po wszystkim ślady zostają. Edytowane 10 Lutego przez Send1N 1
MadDog 303 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Nie używajcie alkoholu bezpośrednio na monitorze bo sobie uszkodzicie powłokę. Dobra mikrofibra lub ściereczka bezpyłowa namoczona wodą, oczywiście dobrze wyciśnięta wystarczy Później będzie płacz tak jak tutaj https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/comments/1hihti1/qd_oled_cleaning_nightmare_msi_mag_271qpx_qdoled/
sideband 1 775 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Zaraz będzie update, że znikło to wygląda jak niedoczyszczona smuga. Poza tym nie leje alko bezpośrednio na ekran tylko na ściereczkę trzeba uczyć ludzi wszystkiego
Send1N 4 177 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Więc finalnie czym i jak najlepiej czyścić qd-oled ?
MadDog 303 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Każdy trochę inaczej podchodzi do tematu. Na pewno dobrej jakości mikrofibra lub chusteczki bezpyłowe. Co do płynu to mamy trzy obozy: alkohol izo, zwykła woda i woda demineralizowana. Ja lecę na mikrofibrze i zwykłej wodzie. Ale do mojego QD OLEDa kupię chyba ściereczki bezpyłowe i wodę zdemineralizowaną.
Send1N 4 177 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego Na pclabie jeszcze pamiętam że ktoś polecał etanol 70% do qd
sideband 1 775 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego 13 godzin temu, Send1N napisał(a): Więc finalnie czym i jak najlepiej czyścić qd-oled ? Najważniejszy jest operator, który wie co robi
sideband 1 775 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Przy małych zabrudzeniach chuchasz i ścierasz. Dasz wodę to sobie tylko narobisz roboty. Przy większych tłustych bez alko nie pójdzie to już bez znaczenia czy dasz czysty izo czy 70% etanol bo i tak będą takie same mazy, które musisz wyprowadzić. Ewentualnie możesz spróbować podgrzać suszarką lekko matrycę. Latem zostawiłem monitor z lekkimi mazami i po czasie znikły Edytowane 14 Lutego przez sideband 1
Rekomendowane odpowiedzi