Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Drodzy forumowicze, noszę się z zamiarem zmiany mojego starego GPU GTX 1660 Super na coś mocniejszego. Mam jednak dość sędziwy monitor i tak myślę, że granie w rozdzielczości 1080 p to na razie maks co będę mógł z niego wycisnąć: https://iiyama.com/pl_pl/produkty/prolite-e2607ws-1/.

Pewnie w przyszłości coś będę chciał i tutaj podmienić, ale to już oddzielny temat i chciałbym skupić się na czymś nieco tańszym jeśli chodzi o GPU.

Jeśli chodzi o moje podzespoły to procek Ryzen 7 7700, RAM – 32 GB DDR5 Patriot Viper Venom, zasilacz MSI MPG A850G PCIE5, płyta główna obsługuje oczywiście szynę PCI-e x 16 4 generacji.

Zebrałem trochę informacji o kartach graficznych i na chwilę obecną moje typy to:

Nowe:
12GB XFX Radeon RX 6750 XT Core Gaming Aktiv
16GB XFX Radeon RX 6800 SWFT 319 Core Gaming Aktiv

Używane:
Radeon RX 6800 XT
Radeon RX 6700 XT
MSI GeForce RTX 2080 Ti GAMING X TRIO 11GB GDDR6
GeForce RTX 3080 10GB
GeForce RTX 3060 12 GB

Może nowa:
Intel ARC B580 12 GB

Wszystkie te karty są w interesującym mnie przedziale cenowym. Na razie nie chcę nic droższego, chyba że różnica będzie naprawdę niewielka (powiedzmy jakieś maksymalnie100 zł w górę).

Na koniec mam jeszcze do Was prośbę. Jeśli wysyłalibyście jakieś propozycję to może mielibyście jakieś sugestie odnośnie konkretnego modelu (producenta) takiej karty, czy raczej nie ma to większego znaczenia i po prostu brać cokolwiek jeśli trafi się okazja.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano
34 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

Jeśli możesz poczekać to się wstrzymaj, nowe GPU od Nvidii i AMD za rogiem :) 

Czyli sugerujesz, że jak tylko pojawią się nowe karty to wszystkie stare polecą mocno w dół cenowo. Też nie wiadomo, bo nowe mogą okazać się jeszcze przez jakiś czas niezoptymalizowane itp. albo po prostu niewypałami (choć tutaj akurat nie mam wiedzy, bo pewnie już jakieś pierwsze testy można zobaczyć) a wtedy popyt na stare nadal może być duży.

Jeśli chodzi o nowe/stare GPU to wiem, że przez dłuższy czas będę zadowolony. Po pierwsze na razie nie stać mnie zmianę monitora a i na jakieś większe wydatki jeśli chodzi o GPU. Po drugie zwróć uwagę, że przesiadam się ze starego GTX 1660 więc na pewno i tak skok wydajnościowy i jakościowy będzie spory.

Masz jakieś swoje typy kart, które uważasz za warte zakupu z tych, które wymieniłem a może jakiś swój strzał w tych widełkach cenowych, którego nie podałem?