Skocz do zawartości

Jak namierzyć cykliczny proces w tle - Windows 11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Średnio co 25 s. pojawia się na ułamek sekundy przy kursorze kółeczko sygnalizujące działanie jakiegoś procesu w tle. Nie mogę go namierzyć, a jest to bardzo irytujące, kiedy czytam jakiś tekst i wciąż widzę to mrugające kółeczko. Ten proces jest stale aktywny bez względu na ilość otwartych aplikacji i pojawił się niedawno, być może po ostatniej aktualizacji Win. Czy istnieje sposób, aby wyszukać ten cykliczny proces?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

taskhostw.exe - dwa procesy - jeden działa non stop, drugi pojawia się na sekundkę, znika i tak w kółko cały czas.

Owszem, pojawiło się to razem z opcjonalną aktualizacją z 28 stycznia (KB5050094).

Edytowane przez caleb59
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam też tak mam i w dodatku cs 1.6 (tak wiem stara gra) chyba po tej aktualizacji ze stycznia 28 po kilku minutach gry się zawiesza a działała bez problemu od kiedy mam win 11. No i proces system cały czas gdy komputer jest w spoczynku pożera miedz 6% a 8% procesora 

Edytowane przez paweł224
  • Upvote 2
Opublikowano

@caleb59, trochę mi ulżyło, bo już zaczynałem sądzić, że ktoś po cichu przejął kontrolę nad moim komputerem. ;)

@paweł224, u mnie nie zauważam dodatkowego obciążenia procesora. W spoczynku mam zazwyczaj jakieś 1 lub 2%.

Opublikowano
W dniu 4.02.2025 o 19:44, caleb59 napisał(a):

Oczywiście, że babol. Gnoje z Microsyfu w formie, przed aktualizacją tego na 100% nie było - wiem bo mam nawyk sprawdzania logów/procesów w tle.

i dlatego zastanawiam sie czy jest sens juz teraz pchac sie w Win11 kiedy 10 smiga nadal bardzo donbrze i fajnie, jedyne co by mnie moglo skusic to te funkcje dla graczy, ze jest jakis boost pod gaming, wymuszony HDR i cos tam jeszcze, nie wiem bo gdzies od Was o tym czytalem 

Opublikowano
W dniu 3.02.2025 o 17:34, Windowsik napisał(a):

Hej.

Średnio co 25 s. pojawia się na ułamek sekundy przy kursorze kółeczko sygnalizujące działanie jakiegoś procesu w tle. Nie mogę go namierzyć, a jest to bardzo irytujące, kiedy czytam jakiś tekst i wciąż widzę to mrugające kółeczko. Ten proces jest stale aktywny bez względu na ilość otwartych aplikacji i pojawił się niedawno, być może po ostatniej aktualizacji Win. Czy istnieje sposób, aby wyszukać ten cykliczny proces?

u mnie coś podobnego, ale mieli coś w audio...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• co do mieczy jescze, to dla mnie się dobrze na początku grało super 2H nawet zwykłym Rhetta... ale teraz jakoś skłaniam się ku dwóm borniom... nie wiem czemu... te ruchy wydają mi się jakoś bardzo ociężałe plus, podczas wykonywania ataku zielonym duchem z dolotem R3, to postać chowa ten miecz chyba, atakuje duchem  ( sorry nie pamiętam tych wszystkich nazw) i zanim wyciągnie ten miecz znowu to zawsze dostaje w pape. nie wiem czy to znowu moja nieudolność, czy gra tak po prostu ma.     
    • Faktycznie, mój błąd  Podałem ile % z odzyskanych opakowań przeszło przez automaty. Do połowy marca wprowadzono około 1,2 miliarda opakowań kaucyjnych. Odzyskano około 520 milionów więc mniej więcej 48%. Zatem wzrost zbiórki opakowań, które praktycznie w całości można wykorzystać do przetworzenia na rPET już jest znaczący. W dalszej części wypowiedzi piszesz o wszystkich opakowaniach PET, a nie każde opakowanie wytworzone z PET po jego użyciu nadaje się do przetworzenia jako rPET czyli ten do dalszego przeznaczenia spożywczego i to jest największa różnica. Zatem przyrost rPET nawet o 10% to już jest dużo i o to właśnie chodzi, bo za poziomem odzysku określonych opakowań PET zwiększyć możliwości rPET, ponieważ wtedy ten sam plastik można przetworzyć 5-7 więcej razy niż normalnie. Zatem cykl "życia" jednej butelki wydłuża się, co ogranicza wprowadzanie nowego plastiku na rynek.     
    • @Markoomu Camis, ale wiesz że multikonto jest zakazane? Nie wytrzymałeś jednak?
    • A ktoś z Was gra na windowsie na setam decku? Bo jak zobaczyłem instrukcje żeby zainstalować loosless scaling na SD to sie lewa nogą idzie przeżegnać, do tego inna instrukcja jest w desktop mode a inna geming mode... Z tego co wyczytalem, to win11 na SD dziala jak zwykly windows i norlanie sie tam instaluje takie rzeczy. Obejrzalem kilka filmow na YT i LS daje rade np w takim wieśku i dobrze to wyglada i dziala. 
    • Ja mam Ogara, dwuręczny miecz za ubicie mini bossa w zadaniu, po wyczyszczeniu małej lokacji. Bardzo fajny mieczyk, ten Mrocznego pościgu mi nie pasował, bo jak nim walczyłem to te wykończenie miecza ma takie "specjalne" a animacje do tego nie pasują, dlatego grałem Hwando a teraz Ogarem, który według mnie idealnie wkomponował się w set. Gdybym tego zadania nie zostawił na potem, to bym już dawno odkrył ten mieczyk.  Do tego ten Ogar ma bonus do krytyka, więc tym bardziej jest dobry. 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...