Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to w takim razie ja bym:

a) zrobił reset przez baterię CMOS lub zworkę - czasem reset przez uefi nie wchodzi jak powinien

b) jeżeli to nie pomoże, może reflash bios ? Albo podniesienie do wyższej wersji jeżeli jest? Płyta dość starawa, może ma jakiś staruśki FW i przez to nie czyta tego 5700x poprawnie.

c) jeżeli to nie pomoże, wrzutka starego procesora i sprawdzenie czy na nim też są takie jajca. 

d) zanim c, może warto wyłączyć do testów procesora profil XMP? Widze, że u autora generalnie pamięci powinny na 3800 MT/s działać. Może to za dużo dla kontrolera na tej płycie?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na pewno powinien mieć najnowszy bios, bo pisał mi, że instalował, nie raz mu pisałem, żeby to zrobił nawet jak miał mojego starego Ryzena 3600. 
Płyta jak widać po biosie jest bardzo mizerna, nie ma nawet PBO, do tego w Windowsie nie wykrywa mu stanów zasilania Ryzena które instalują się wraz z chipsetem, dziwne, ale ponoć nie raz były takie problemy i idzie to obejść innym sposobem, coś mi świta, że widziałem na necie.

Trzeba będzie wrzucić Ryzena 3600 i zobaczyć, ja też zasugerowałem, że jak nie ruszy to lepiej zrobić zwrot i zmienić wraz z nową płytą, niż się męczyć na tej obecnej.

On potem odpisze jak coś.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 3
Opublikowano
30 minut temu, Qrdello napisał(a):

Widze, że u autora generalnie pamięci powinny na 3800 MT/s działać. Może to za dużo dla kontrolera na tej płycie?

działa mu 3800, wklejał screen na poprzedniej stronie

płyta nie ma kontrolera tylko procesor

jak da się sztywno ustawić, a pisaliście że 4000 zapodał, to puścić go na 4500-4600 na próbę i sensowne napięcie, może to jest sposób...

ale Send na poprzedniej stronie wklejał film przecież z taką płytą i takim prockiem i dało się, działało

• Upvote 2
Opublikowano

CPU ma kontroler, ale chipset to musi ogarnąć na płycie - a a320 to nie jest jakaś wybitna płyta :E więc niewykluczone że płyta nie ogarnia jednocześnie tak wysoko wytaktowanego ramu i procesora. Ciul wie, co powoduje problem - ja bym próbował co się da byle przywrócić funkcjonowanie procesora do normy, wliczając w to wyłączenie OC dla ramu.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

tu masz racje, sprawdzić na domyślnych dla pamięci, bez żadnego XMP które też jest jakimś OC, tzreba próbowac różnych rzeczy

tylko cały czas mi chodzi o to że Send wkleił ten film, na mi chłop na tym badziewiu robil "wszystko "

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, miro napisał(a):

tu masz racje, sprawdzić na domyślnych dla pamięci, bez żadnego XMP które też jest jakimś OC, tzreba próbowac różnych rzeczy

tylko cały czas mi chodzi o to że Send wkleił ten film, na mi chłop na tym badziewiu robil "wszystko "

Tak, ale płyta płycie nierówna. Jemu mogło działać, tutaj może być lipa :E tak to już jest ze sprzętem PC.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Na tym filmiku, bo sprawdziłem go jak w ogóle wygląda ten bios, to on tam ma Ryzena 3800x a nie nowszego z serii 5000, więc nie wiadomo jakby to działało z czymś nowym.

Może bios ten najnowszy co ma coś może szwankować? Nie wiem, ja sam się pogubiłem.

Napisał, że rano sprawdzi RAM bez xmp i oc, jak wróci z nocki.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano

ale ryzen 3800x jest bardziej wymagający niż 5700x, a na filmie dawął radę z takim potworem, 5700x to przy nim osesek

na filmie jest wersja płyty 4.0 , nie wiem jaką ma autor

ale znowu tu jest temat, co prawda z 5700x3d i tam się żalą jeśli dobrze zrozumiałem na słabe sterowanie mocą ?! i vrm

• Upvote 1
Opublikowano

No tak, ale zarówno 3600 jak i 5700x to procesory, co do zasady, 65W, czyli w peaku nie wciągną więcej niż 80W. W związku z powyższym płyta sama w sobie powinna sobie poradzić. Ale, nie wiem jak sobie sekcja zasilania poradzi jak jej dowalić wysokie OC ramu plus dysk nvme plus kartę graficzną, która wykorzystuje pełną przepustowość PCI-E. Obawiam się, że wtedy zaczynają się schody.

Z drugiej strony, nie tak dawno temu na płycie MSI B450m osadziłem taki procesor i działał on z pełną nominalną mocą, ale problem pojawiał się przy jakiejkolwiek ingerencji w zasilanie. Modyfikacje CO powodowały BSODy, ustawianie OC dla ramu powyżej 3200 powodowały BSODy itp itd. Sekcja momentalnie łapała po 100C i zaczynał się throttling. A teoretycznie jest to lepsza mobo niż A320M :/ Jeżeli proc jest sprawny, to stawiałbym na przeciążenie płyty.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Qrdello napisał(a):

No tak, ale zarówno 3600 jak i 5700x to procesory, co do zasady, 65W, czyli w peaku nie wciągną więcej niż 80W. W związku z powyższym płyta sama w sobie powinna sobie poradzić. Ale, nie wiem jak sobie sekcja zasilania poradzi jak jej dowalić wysokie OC ramu plus dysk nvme plus kartę graficzną, która wykorzystuje pełną przepustowość PCI-E. Obawiam się, że wtedy zaczynają się schody.

Z drugiej strony, nie tak dawno temu na płycie MSI B450m osadziłem taki procesor i działał on z pełną nominalną mocą, ale problem pojawiał się przy jakiejkolwiek ingerencji w zasilanie. Modyfikacje CO powodowały BSODy, ustawianie OC dla ramu powyżej 3200 powodowały BSODy itp itd. Sekcja momentalnie łapała po 100C i zaczynał się throttling. A teoretycznie jest to lepsza mobo niż A320M :/ Jeżeli proc jest sprawny, to stawiałbym na przeciążenie płyty.

Aktualnie jestem w pracy. Jutro będę się bawił i sprawdzę wszystkie warianty jakie wymieniliście tutaj w temacie. Zobaczymy co będzie. Zacznę od tego ramu bez XMP. Jeśli chodzi o temperatury to są bardzo niskie, więc chyba nie o to chodzi. Myślę że wymiana mobo na b550 jakiegoś Tuf Gaminga pomoze, ale póki co mam inne wydatki.

56 minut temu, miro napisał(a):

ale ryzen 3800x jest bardziej wymagający niż 5700x, a na filmie dawął radę z takim potworem, 5700x to przy nim osesek

na filmie jest wersja płyty 4.0 , nie wiem jaką ma autor

ale znowu tu jest temat, co prawda z 5700x3d i tam się żalą jeśli dobrze zrozumiałem na słabe sterowanie mocą ?! i vrm

Ja mam pierwsza rewizję. Zauważyłem za vcore mam zbyt niski bo 0,96 volta, gdy na innych 5700x z bench CPU Z mają po 1,2-1,3. To chyba jest przyczyną. U mnie nie dość że taki niski vcore to jeszcze multipiler jest na poziomie 35, zamiast 46. 

Edytowane przez Stilion
Opublikowano (edytowane)

Z jakiegoś powodu w BIOSie masz aktywne custom P states, spróbuj na auto.

Komuś pomogło wyłączenie 'CMS mode' w zakładce boot w BIOSie, oraz zmiana z 'Other OS' na "UEFI Windows'. Problem polega na tym, że wyłączenie CMS może być problematyczne jeśli partycja systemowa na dysku jest stworzona w starszym standardzie MBR. Ogólnie pokazuje to że problem siedzi w BIOSie lub na styku BIOSu i Windowsa. Napisał bym żebyś spróbował z kilkoma wersjami BIOSu, ale masz najnowszą i Asrock twierdzi że nie da się już wgrać starszej.

Edytowane przez kalderon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Problem po części rozwiązany. Profil xmp na auto na 1,2volta i od razu CPU ruszył z kopyta. Ręcznie zrobiłem z domyślnego 2133mhz na 3200mhz przy 1,25volta ( ile voltów trzeba aby ram szedł w stabilnym 3600mhz? Domyślnie w xmp chce 1.35 ) i wyniki multi CPU skoczyły z 4600 aż na 5840 punktów w bench CPU-Z czyli prawie normalny wynik. 

Wg mnie zakup B450 z dobra sekcja zasilania zakończy temat definitywnie. 

Na zdjęciach wyniki że wczoraj i z dziś rano.

image.png

Edytowane przez Stilion
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Skieruj jakiś nadmuch na mosfety sekcji zasilania za nim zmienisz płytę testowo, jak nie masz żadnego wentylatora to może być naprzykład suszarka do włosów ustawiona na chłodny nadmuch :E tam nawet radiatora nie ma, jak dotkniesz je pod obciążeniem to parzą w palec? 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Stilion napisał(a):

Problem po części rozwiązany. Profil xmp na auto na 1,2volta i od razu CPU ruszył z kopyta. Ręcznie zrobiłem z domyślnego 2133mhz na 3200mhz przy 1,25volta ( ile voltów trzeba aby ram szedł w stabilnym 3600mhz? Domyślnie w xmp chce 1.35 ) i wyniki multi CPU skoczyły z 4600 aż na 5840 punktów w bench CPU-Z czyli prawie normalny wynik. 

Wg mnie zakup B450 z dobra sekcja zasilania zakończy temat definitywnie. 

Na zdjęciach wyniki że wczoraj i z dziś rano.

image.png

Czyli jednak sekcja się gotuje. :E Nawet najprostszy radiator z plastrem termopadu dałby pewnie wymierne efekty, bo tam golizna.

Niemniej, w B450 już bym się chyba nie pchał - no chyba że tanio 100% sprawna używka.

Ostatnio po promocji kupiłem Aorusa B550M za niecałe 4 stówy. Nówka sztuka, sekcja nie przekracza 60C po PBO i CO, ramy na 3600 lecą. Jak sprzedasz swoją płytę to może z 2 stówy dołożysz do całości.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qrdello napisał(a):

Niemniej, w B450 już bym się chyba nie pchał - no chyba że tanio 100% sprawna używka.

Ostatnio po promocji kupiłem Aorusa B550M za niecałe 4 stówy.

patrzyłem teraz z ciekawości na używki, to dobre msi ze swietej trójcy to koszt 350-400, gdzie sens i logika, patologia

de facto ten aorus też bardzo drogi.. am4 wiecznie zywe

nie wiem ile dał za ten procesor, ale kurde...

za 400zł to b650m hdv/m2 używka

5700x kosztuje więcej niż 7500F , możesz zwrócić ?

sprzedaje to a320 i swoje pamięci i ma na ddr5

ja bym póki co przebiedował na tym 3600

• Upvote 2
Opublikowano

Z tym lepiej to bym polemizował :E dalej wkłada sobie najtańszą płytę, która za kilka lat zrobi takiego samego psikusa przy ew. zmianie na coś szybszego jak zrobił teraz a320.

Jak zmieniać platformę to kupić PORZĄDNĄ płytę z PORZĄDNĄ sekcją i wyposażeniem, a nie dziadować. A porządna płyta też swoje kosztuje, na pewno nie 4 stówy :E 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Qrdello napisał(a):

Z tym lepiej to bym polemizował

z tym że na hdv/m2 ludzie wkładają 9800x3d i ona daje radę, sądzisz że zmieni kiedykolwiek na coś mocniejszego ?

najtańsze to sa a620.. a hdv/m2 neidawno nowa kosztowął 450zł

zajrzyj na rededit..

dla mnie modernizacja am4 to grzebanie w guano, chyba że się zmienia sam procesor to ok, ale już i płyta i mocny procek to się moim zdaniem nie kalkuluje

20 minut temu, Send1N napisał(a):

na olx widze msi b450 tomahawk czy a pro sprawne po 240-250zł

też widziałęm, loteria, jakby kupił z pewnego źródła, a ten procek miał też tanio, to ok

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, miro napisał(a):

z tym że na hdv/m2 ludzie wkładają 9800x3d i ona daje radę, sądzisz że zmieni kiedykolwiek na coś mocniejszego ?

Stronę temu A320m na filmie też dawała radę z 3800x :E 

Ciekawe czy jak sobie popracuje ta sekcja 8+2+1 na taniźnie tajwańskiej przez 2-3 lata to czy wtedy też łyknie 9800x3d i ramy 6000 MT/s i kartę na PCIE 5 :E jeżeli są płyty za 560 i za 900 na tym samym chipsecie, to jakaś różnica w nich być musi.

Że nie wspomnę o tym, że ASrock ma tak cudowne wsparcie w kontekście nowych wersji FW, że na poprawki po dziurach w Zenku 4 trzeba było tylko +2 miechy czekać :/ 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

oczywiście, nikt tego nie neguje, ale nie ma co popadać w paranoję

są o wile tańsze płyty z gorszymi sekcjami, z brakiem chłodzenia itd itp

a cena to też marka i wyposażenie,

odbiegając, zobacz co oferuje msi za 800-900zł w am5, a co oferuje asrock, niebo a ziemia

tanizna tajwańska, hmm, wszystko jest z Tajwanu.

pod 7500f/7600 to z powodzeniem mógłby kupić płytę nową za 350zł na a620 i też dawałby radę

patrzą na to co ma, to nigdy nie wsadzi tam topowego procesora, bo mu zwyczajnie nie potrzebny

ale ok, jesli 400zł to za mało na używkę to dokłada 100 i się totalnie wszystko zmienia, za 500 kupi odpowiednik twojego średniobudżetowaca (mpg ) czyli b650 gaming plus, kupi b650 eagle, czy im też czegoś brakuje poza pci 5.0 ?

każdy robi jak uwaza, to tylko moja opinia

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Tylko że Gaming plus tak na szybko to 7 stów a nie 5, a sam pisałeś że używki to tak na dwa razy :E to się zdecydujmy czy szukamy używek, czy nówek. 

Dołóżmy do tego nowy procesor i ram 2x16 i robi się 1,5k leciutko. To już duża dopłata do obecnego biznesu jednak.

Tak jak Send1N napisał, o ile uda się pewną używkę b450 dorwać to ok, jeżeli nie to zostaje zaciśnięcie zębów i szukanie promo na b550 - poniżej 4 stówek to już są dobre pieniądze jak za nówkę.

Problem z AM5 jest taki, że cokolwiek budżetowego nie włożymy - o ile autor nie startuje np z 1700x albo 2700x, to przyrost wydajności jest niewart dokładanej kasy :E 

Nawet ten 7500 od 5700x nie będzie się wiele różnił w grach, o użytkach nie wspomnę.

Edytowane przez Qrdello