Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W końcu do mojej wioski na zadupiu dotarł światłowód, ale że nie może być za dobrze w Orange :E 

to chyba ten szajsbox 6 jest jakiś zwalony bo wifi przez sufit i odległość 5 metrów osiąga 30-260 Mbit około, strasznie się waha ta prędkość, ale najczęściej jest ze 150 około.

Mam w umowie opcję 600 Mb i po kablu tyle idzie, a wifi nawet jak stoję blisko z 2 metry bez żadnych ścian i sprawdzam na telefonie to jest 400-500 Mb/s około.

Ktoś z forum miał do czynienia z tym Funbox 6?

Raczej na 99% ten router jest jakiś uszkodzony, szczególnie że dają używane sprzęty.

A może coś tam trzeba ustawić?

Na takich sieciowych sprawach się nie znam.

Edytowane przez Digger
Opublikowano (edytowane)

Przez żelbet nie osiągniesz dobrych wyników wifi.

Telefon obsługuje takie prędkości wifi, jesteś podłączony pod 5GHz?

Edytowane przez kekeke
Opublikowano

Fubox obsługuje Wi-Fi 6 (standard AX)? Smartfon też Wi-Fi 6 ma?. Ja na Swoim Ubiquiti w Wi-Fi 6 i Motorola edge 50 neo też w Wi-Fi 6 piętro niżej, czyli strop wyciągam 450 Mb/a download. Średnio 300-380 bo zależy gdzie stanę. Na łączy 600/600.

Ogolnie routery od dostawców są tylko dla tych z reklam MM z przed 10 lat :P 

Nigdy nie słyszałem, żeby router jakikolwiek od dostawcy działa chociażby tak samo jak jakikolwiek router że sklepu w cenie powiedzmy 300-500 zł.

Opublikowano
3 godziny temu, kekeke napisał(a):

Przez żelbet nie osiągniesz dobrych wyników wifi.

Telefon obsługuje takie prędkości wifi, jesteś podłączony pod 5GHz?

U mnie sufit jest drewniany, to stary poniemiecki dom. 

Telefon niby ma wifi 5 - w szczegółach połączenia w telefonie jest napisane 866Mbit.

Parę centymetrów od routera wyciągnęło mi raz  600Mbit,

Ten nowy Funbox 6 ma gorszą siłę sygnału niż stary Funbox 2.0. 

Połączenie 5 Ghz jest.

2 godziny temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Hmmm... to co opisujesz brzmi jak prędkości z mojego Giga Connect Boxa z UPC przy umowie 1000Mb/s. Nie spodziewałbym się więcej. Wifi i ściana to nigdy nie było dobre połączenie. Wifi 6 to i tak jest ogromny postęp względem wifi 5.

W komputerze testowałem 2 karty na USB jedna UGREEN CM496 z wifi ac tylko i TP-LINK TX20U która ma wifi 6 ax i ta druga jest tylko trochę lepsza.

2 godziny temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Fubox obsługuje Wi-Fi 6 (standard AX)? Smartfon też Wi-Fi 6 ma?. Ja na Swoim Ubiquiti w Wi-Fi 6 i Motorola edge 50 neo też w Wi-Fi 6 piętro niżej, czyli strop wyciągam 450 Mb/a download. Średnio 300-380 bo zależy gdzie stanę. Na łączy 600/600.

Ogolnie routery od dostawców są tylko dla tych z reklam MM z przed 10 lat :P 

Nigdy nie słyszałem, żeby router jakikolwiek od dostawcy działa chociażby tak samo jak jakikolwiek router że sklepu w cenie powiedzmy 300-500 zł.

Funbox 6 obsługuje oczywiście wifi 6 ax, telefon ma tylko wifi 5, ale karta sieciowa w kąkutrze też jest wifi 6 ax i przez drewniany strop jak na razie wyciągnęła mi max tylko 260Mbit.

Opublikowano
1 minutę temu, Digger napisał(a):

W komputerze testowałem 2 karty na USB jedna UGREEN CM496 z wifi ac tylko i TP-LINK TX20U która ma wifi 6 ax i ta druga jest tylko trochę lepsza.

2 godziny temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Twoja karta TP-Link a obsługuje AX z Maks prędkością między karta, a routerem 1800 Mb/s. Musisz mieć kartę Wi-Fi 6 AX minimum 3000 Mb/s. Niestety ani USB nie robią tyłków  PCi-E X1, np

https://www.x-kom.pl/p/575719-karta-sieciowa-edimax-ew-7833axp-3000mb-s-a-b-g-n-ac-ax-bt-50.html

Tylko router Orange też musi obsługiwać Wi-Fi 6 do 3000 Mb.

Opublikowano (edytowane)

Kurde, teraz będę musiał się doktoryzować z wifi :E 

52 minuty temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Tylko router Orange też musi obsługiwać Wi-Fi 6 do 3000 Mb.

Znalazłem coś takiego:

https://nasz.orange.pl/t5/Internet-domowy/Funbox-6-2Gbs-maksymalna-prędkość-wifi/td-p/370725

"Dużo tu widzę nieporozumień, więc spróbuję podsumować fakty:

– do przebicia 1 Gbps potrzebny jest odbiornik Wi-Fi który obsługuje kanały 160 MHz

– FB6 w zakładce z informacjami o przepustowości podaje bzdury, połączenie z końcówkami zestawiane jest na 2402 Mbps w paśmie 5 GHz, a całe urządzenie jest klasy AX3000.

– FB6 też musi pracować z kanałem 160 MHz i zwykle tak jest, chyba że w okolicy są urządzenia radarowe lub inne urządzenia radiowe zakłócające taką pracę

– iPhone nie obsługuje kanałów 160 MHz, chyba także w najnowszej wersji

– przy użyciu Xiaomi 12 Pro i Huawei P60 Pro można bez większego problemu przekroczyć 1600 Mbps, na dowód czego wrzucam zrzut z tego drugiego."

U mnie w menu Funboxa 6 jest napisane "Szerokość kanału 160MHz" więc może i ten Funbox 6 rzeczywiście obsługuje AX3000 i z lepszym odbiornikiem w komputerze było by coś szybciej.

Tylko nie lubię tych kart na pci-e :/

Ale kurła żeby z teoretycznej prędkości 1800 Mb drewniany strop robił tylko 260 Mb, coś mi tu nie pasuje.

Edytowane przez Digger
Opublikowano (edytowane)

Do wymaxowania 600mbit na pewno wystarcza karta Gigabyte GC-WBAX210 (ma te 160MHz i 2400 Mbps w teorii) bo ją mam i jeśli są wahania to w przedziale 450-650mbit przy pobieraniu np gierek ze steam, a raczej najczęściej stabilnie leci ponad 600. Więc polecam taką kartę, i co najważniejsze stabilna jak skała do gier sieciowych, dosłownie nigdy mi nie zerwała połączenia ani nie czuć lagów. Ale ja nie mam ściany/sufitu po drodze. Od routera 7 metrów i jedynie drzwi jak się zamknie to spadnie transfer o 10%.

Edytowane przez HappyLittleGamer
Opublikowano
10 godzin temu, Digger napisał(a):

– FB6 w zakładce z informacjami o przepustowości podaje bzdury, połączenie z końcówkami zestawiane jest na 2402 Mbps w paśmie 5 GHz, a całe urządzenie jest klasy AX3000.

2400 Plus reszta z 2.4 Ghz daje 3000. AX działa w obu częstotliwościach o ile siła sygnału z routera na to pozwala, odpowiedni kanał u jego szerokość. 160 Mhz to szerokość pasma 5 Ghz.

– FB6 też musi pracować z kanałem 160 MHz i zwykle tak jest, chyba że w okolicy są urządzenia radarowe lub inne urządzenia radiowe zakłócające taką pracę

Nie wiem kto to gdzieś pisał, ale chyba zielonego pojęcia nie ma o technologiach MIMO czy QFDMA. W Wi-Fi 6 każdy router i każda karta sieciowa obsługują minimum MIMO 2x2. Router może obsługiwać MIMO 4x4 jak ma 4 anteny do tego i podobnie z kartą sieciową, ale to przy kartach z Maks 5400 na obu częstotliwościach.

– iPhone nie obsługuje kanałów 160 MHz, chyba także w najnowszej wersji

iPhone-y od chyba 12 dopiero obsługują Wi-Fi 6 i mają 160 Mhz, nawet iPhone SE 3 generacji obsługuje to, a nawet Wi-Fi 6E czyli 6 Ghz, mimo, że najtańszy z tej bandy.

– przy użyciu Xiaomi 12 Pro i Huawei P60 Pro można bez większego problemu przekroczyć 1600 Mbps, na dowód czego wrzucam zrzut z tego drugiego."

Gdzieś "zwiał" zrzut w sieci :P 

Tylko nie lubię tych kart na pci-e :/

Czemu nie lubisz? Wsadzisz i masz wywalone. Kupić taką z kabelkiem, żeby anteny nie były za komputerem bezpośrednio w karcie.

Jak chcesz zainwestuj w kartę Wi-Fi w PCI-E z obsługą Wi-Fi 6E i maltretuje Orange, żeby ci wymienili na ten nowy router z Wi-Fi 7 i wtedy będzie śmigać. Bo mało urządzeń ma Wi-Fi 6E tak na prawdę.

Ale kurła żeby z teoretycznej prędkości 1800 Mb drewniany strop robił tylko 260 Mb, coś mi tu nie pasuje.

W smartfonie, na Androidzie 13,14, 15 pokazuje np Wi-fi 6, potem patrzysz niżej w tych szczegółach czy 2.4 czy 5 Ghz, a jeszcze niżej patrzysz prędkość między smartfonie, a routerem. Czym tu mniej tym mniej wyjdzie w speedtescie itd.

9 godzin temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Do wymaxowania 600mbit na pewno wystarcza karta Gigabyte GC-WBAX210 (ma te 160MHz i 2400 Mbps w teorii) bo ją mam i jeśli są wahania to w przedziale 450-650mbit przy pobieraniu np gierek ze steam, a raczej najczęściej stabilnie leci ponad 600. Więc polecam taką kartę, i co najważniejsze stabilna jak skała do gier sieciowych, dosłownie nigdy mi nie zerwała połączenia ani nie czuć lagów. Ale ja nie mam ściany/sufitu po drodze. Od routera 7 metrów i jedynie drzwi jak się zamknie to spadnie transfer o 10%.

W czym lepsza ta karta Gigabyte od tej co ja dałem link Edimaxa? Gigabyte nie zajmuje się sieciami, a Edimax tak. Na pewno lepsze sterowniki będzie miał Edimax od Gigabyte.

Opublikowano
3 godziny temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

W czym lepsza ta karta Gigabyte od tej co ja dałem link Edimaxa? Gigabyte nie zajmuje się sieciami, a Edimax tak. Na pewno lepsze sterowniki będzie miał Edimax od Gigabyte.

Możliwe. Gigabyte to tylko przylutował chipset. Bardziej się patrzy na to jaki chip jest, a Intel ma podobno najbardziej stabilne i bezproblemowe np ten AX210. Sterownikow raczej na pewno Gigabyte nie dotykał.

Opublikowano
3 godziny temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Możliwe. Gigabyte to tylko przylutował chipset. Bardziej się patrzy na to jaki chip jest, a Intel ma podobno najbardziej stabilne i bezproblemowe np ten AX210. Sterownikow raczej na pewno Gigabyte nie dotykał.

Zależy jak karta zrobiona. Ja w chromebox 5 od Asusa czyli mini-pc z systemem chromeOS mam tą kartę Intela Wi-Fi co napisałeś w slocie, a slot zintegrowany z płytą głóœną. Niektóre karty oprócz sterowników do chipu, muszą mieć sterowniki do karty, która musi się dogadać z chipem.

Opublikowano

To ja sprawdziłem tego gigusia, przez 1.5 roku już i to pierwszy raz w życiu kiedy nie odróżniam wifi od kabla, tak stabilnie jest :) Wcześniej tp-link archer T8E i to była padaka do kwadratu, moc sygnału tańczyła, lagi w cs:go. Wiec faktycznie jak sobie to przypomnę to sterowniki mogą popsuć zabawę :p  Ale te stery to się pobiera ze strony Intela więc co ma do tego giguś. 

Opublikowano
9 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Czemu nie lubisz? Wsadzisz i masz wywalone. Kupić taką z kabelkiem, żeby anteny nie były za komputerem bezpośrednio w karcie.

Jak chcesz zainwestuj w kartę Wi-Fi w PCI-E z obsługą Wi-Fi 6E i maltretuje Orange, żeby ci wymienili na ten nowy router z Wi-Fi 7 i wtedy będzie śmigać. Bo mało urządzeń ma Wi-Fi 6E tak na prawdę.

Brzydko te karty wyglądają w obudowie :E ale jeśli nie da się inaczej to trzeba będzie się jakoś przyzwyczaić.

Oczywiście brał bym coś z jak najnowszym wifi.

A takie coś nie będzie dobre?

https://www.x-kom.pl/p/1224058-karta-sieciowa-msi-axe5400-5400mb-s-a-b-g-n-ac-ax.html

Opublikowano
Godzinę temu, Digger napisał(a):

Oczywiście brał bym coś z jak najnowszym wifi.

Skoro tak to tylko i aż tak:

https://www.x-kom.pl/p/1273578-karta-sieciowa-asus-pce-be92bt-9400mb-s-a-b-g-n-ac-ax-be-bt-54.html

Ma Wi-Fi 7 wiec jak ci Orange wymieni na ten router to w pełni wykorzystasz.

https://www.orange.pl/poradnik/wi-fi-7-jeszcze-szybszy-internet-bezprzewodowy-w-twoim-domu/

Ojs masz AMD. Nie zwróciłem uwagi.

To tylko tą możesz kupić kartę Wi-Fi:

https://www.x-kom.pl/p/1311346-karta-sieciowa-asus-pce-be6500-6500mb-s-a-b-g-n-ac-ax-be-bt-54.html

Na USB nie warto, nie ma sensu bo na PCI-E masz stabilność działania, a na USB takie karty lubią się rozłączać z portami bez większego powodu.

• Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, Digger napisał(a):

Ten chip Intela be200 co ma wifi 7 nie dziala z AMD podobno.

Podobno. Ja się zastanawiam czemu i nie umiem na tyle co wiem wymyśleć o co w tym chodzi, co tam ma nie działać z AMD.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie zamontowałem tego Asus PCE-AXE59BT i jest super, pobieranie 620 Mb/s, wysyłanie 104, czyli prędkość jak po kablu tylko ping trochę większy.

Pasmo 6Ghz na razie nie będzie potrzebne, mogę jeszcze spokojnie siedzieć na Windows 10 :E 

Karta tylko 170 pln, te z wifi 7 ze 2 razy droższe są.

PCE-AXE59BT.png

A i siedzi w tym chip MediaTek MT7922

Edytowane przez Digger
Opublikowano (edytowane)

Przetestuj tutaj i daj znać jak wyszło:

https://ipcost.com/pl/speed-test

8 minut temu, Digger napisał(a):

te z wifi 7 ze 2 razy droższe są.

Trzeba mieć też router z Wi-Fi 7. Sama karta nic nie da.

Właśnie zamontowałem tego Asus PCE-AXE59BT i jest super, pobieranie 620 Mb/s, wysyłanie 104, czyli prędkość jak po kablu tylko ping trochę większy.

Mówiłem, że Wi-Fi 6 dużo daje :) 

To u mnie w INEA, symetryczne 600Mb. :) Karta Intela 210 model z Wi-Fi 6 i nawet Wi-Fi 6E (6Ghz), ale nie inwestowałem w taki router.

Odległość od routera około 5 metróœ w tym samym pokoju, ale na Asusie RT-AX59U opcja Bea-coś tam powodowała, że czasami upload spadał poniżej 100Mb, a download był ledwo 250Mb.

Test robiony na tej stronie co dałem Link

Screenshot 2025-02-13 09.27.53.png

Edytowane przez EUZEBIUSZ
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Trzeba mieć też router z Wi-Fi 7. Sama karta nic nie da.

Mówiłem, że Wi-Fi 6 dużo daje :)

To raczej jasne że router musi mieć też wifi 7, na szczęście nie muszę go wymieniać. :cool:

Ten Tp-link TX20U na USB co miałem też był niby z wifi 6 tylko kanały miał 80 Mhz chyba.

Już raczej żadnego sprzętu Tp-link nie kupię.

internet-21.02.2025.png

Edytowane przez Digger
Opublikowano

Ten Tp-link TX20U na USB co miałem też był niby z wifi 6 tylko kanały miał 80 Mhz chyba.

Tak szerokość pasma 160Mhz robi wiele w Wi-Fi 6.

Już raczej żadnego sprzętu Tp-link nie kupię.

Sprzętowo TP-Link om ciężko coś zarzucić, ale oprogramowanie najgorsze. Błąd na błędzie. Nawet DNS Relay zrobili podwójne co zaprzecza wszystkiemu, ale jak robią co co zielonego pojęcia nie mają to zawsze skutki uboczne są jak Rak i człowieka. Nie wyleczalne, ale TP-Link i w sklepach więcej niż biedronek w Biedronce :P  Talent do wyciskania TP-Linkóœ niestety mają nie tylko sprzedawcy, ale fora dyskusyjne też też i jeszcze, żeby to można było ceną wytłumaczyć to bym może nic nie mówił, ale nie słyszałem, żeby ktoś tak narzekał na Asus, Netgear jak na równie popularnego, albo bardziej TP-Link a, ale szrot trzeba sprzedać bo się robaki zalęgną.