Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tydzień temu zamontowałem w komputerze kartę XFX 6750 XT Core.  Karta sprawuje się całkiem dobrze gdy chodzi o ilość FPS, ale zauważyłem kilka niepokojących rzeczy.

Karta pod obciążeniem wydaje z siebie głośne "bzyczenie", undervolting ani ustawienie capa na FPS nie pomaga. Gdy karta nie jest obciążona wydaje z siebie dziwne odgłosy, podobne do tych pod obciążeniem ale cichsze i z przerwami, takie jakby klikanie (nie jest to wina wentylatorów bo wyłączają się gdy nie gram).

Zauważyłem też, że w grach ostre krawędzie tekstur wydają się lekko rozpikselowane, włączenie FSR w Wiedźminie 3 eliminuje ten problem. W Cyberpunku i Space Marine 2 tylko go pogarsza (ale w Space Marine 2 jest to prawie niezauważalne, w Cyberpunku jest widoczne troche bardziej).

W Cyberpunku czasem widzę też inne glitche graficzne, niektóre obiekty odbijające światło w oddali mają na sobie czarne pixele, które znikają gdy się do nich zbliże. Gdy wychodzę z mapy wszystkie tekstury stają się jasne, tak jakby wszystkie światła w grze stały się o wiele jaśniejsze na kilka sekund. Zauważyłem też dziwne bugi graficzne które występują tylko w jednym miejscu o określonej godzinie w grze (dołączam tu wideo). Nie jestem pewny czy to wina GPU czy samej gry.

Czy te błędy to powód do zmartwień? Ostatnio miałem dość sporego pecha przy kupowaniu elektroniki i chcę się upewnić że wszystko jest git ;P. Kompa złożyłem poł roku temu, ale dopiero teraz zamontowałem w nim GPU.

Edytowane przez Hpst
  • Sad 1
Opublikowano

Na początek pobierz najnowsze sterowniki do karty AMD:

https://drivers.amd.com/drivers/whql-amd-software-adrenalin-edition-24.12.1-win10-win11-dec-rdna.exe

Następnie pobierz DDU:

https://www.guru3d.com/download/display-driver-uninstaller-download/

Uruchom DDU i odinstaluj sterownik grafiki:

https://portable.info.pl/display-driver-uninstaller-ddu-poradniki-instrukcje/

Po odinstalowaniu sterownika, zainstaluj wcześniej pobrany, zrestartuj komputer, uruchom CP i napisz, czy coś się zmieniło.

Opublikowano (edytowane)

Działa o wiele gorzej ;/. Aplikacja AMD laguje strasznie, na ekranie pojawiają się czasem białe paski

EDIT: Po kolejnym przeinstalowaniu mam 3FPS w Cyberpunku. Wszystko sie spieprzyło

Edytowane przez Hpst
Opublikowano

Jak 3 FPS ?  Świeże sterowniki pogorszyły sprawę ?  Karta na pewno sprawna ? Możesz kartę uruchomić na innym komputerze ? Pobierz nieco starsze sterowniki i znowu za pomocą DDU zainstaluj:

https://www.amd.com/en/support/downloads/previous-drivers.html/graphics/radeon-rx/radeon-rx-6000-series/amd-radeon-rx-6750-xt.html

Instaluj sterowniki aż do skutku. Napisz do SEND, on ma wiedzę na temat kart AMD.  Napisz mu, że jak nie pomoże, to mu do domu murzyna wyślę ;D

Opublikowano
11 minut temu, leven napisał(a):

Jak 3 FPS ?  Świeże sterowniki pogorszyły sprawę ?  Karta na pewno sprawna ? Możesz kartę uruchomić na innym komputerze ? Pobierz nieco starsze sterowniki i znowu za pomocą DDU zainstaluj:

https://www.amd.com/en/support/downloads/previous-drivers.html/graphics/radeon-rx/radeon-rx-6000-series/amd-radeon-rx-6750-xt.html

Instaluj sterowniki aż do skutku. Napisz do SEND, on ma wiedzę na temat kart AMD.  Napisz mu, że jak nie pomoże, to mu do domu murzyna wyślę ;D

Jestem pewny że to wina DDU. 3 razy przeinstalowywałem sterowniki i za każdym razem było coraz gorzej (karta wyłączała się chyba z 10 razy podczas trzeciej instalacji). Komp jest teraz po formacie i instalacja sterowników przebiegła chyba normalnie. Okaże sie jak pobierze mi Cyberpunka :p

Opublikowano

DDU jest wszędzie polecanym softem do dokładnego odinstalowania i czyszczenia sterowników. Ale, jak masz czysty system, to instaluj preferowane sterowniki do 6750xt.  Cuda jakieś tam masz, aż przykro się czyta o takich problemach :(

• Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, leven napisał(a):

DDU jest wszędzie polecanym softem do dokładnego odinstalowania i czyszczenia sterowników. Ale, jak masz czysty system, to instaluj preferowane sterowniki do 6750xt.  Cuda jakieś tam masz, aż przykro się czyta o takich problemach :(

Format pomógł. Space Marine 2 działa tak jak poprzednio. BTW myślę że te glitche mogą być winą samego Cyberpunka, Space Marine 2 po ustawieniu presetu na quality w sterownikach wygląda bardzo dobrze, wiec chyba nie jest to wina GPU

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, leven napisał(a):

Czyli miałeś napaćkane w systemie, stąd te problemy w CP.

Glitch który wysłałem na wideo dalej występuje, ale po formacie zyskałem 20FPS w Cyberpunku

EDIT: Po zmianie wyświetlania z borderless na fullscreen wygląda lepiej (choć dalej troche miga), glitch ten występuje tylko w kilku miejscach w grze, więc pewnie to tylko bug

Edytowane przez Hpst
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

To nie glitch tylko uszkodzenie Relic'a, normalne w CP. %-) 

To chyba nie to, relic wyglądał inaczej. To wygląda bardziej jak zglitchowane światło. W każdym razie chyba nie jest to wina GPU i ten błąd i tak występuje dość rzadko. Mam jeszcze jedno pytanie, czy takie temperatury są normalne? Karta dobijała czasem do tych wartości pod koniec artifact testu z furmarka odpalonego na 30min.  Nie znalazł on żadnych artefaktów. Podczas grania temperatura wacha się w granicach 78-81 stopni

RDT_20250220_2335392653713021665107054.jpg

Edytowane przez Hpst
Opublikowano (edytowane)

Temperatury wysokie. Mialem podobny problem z Sapphire'em, niestety oddanie na gwarancje nic nie zmienilo i karta wrocila bez stwierdzonej usterki. Jesli swiezo kupiles to mozesz zwrocic, a pozniej kupic inna karte. Innym rozwiazaniem moze byc UV i zabawa krzywa wentylatorow, ale to rozpatrywalbym, jesli to pierwsze jest juz niemozliwe. Jesli zdecydujesz sie na UV, to nie ma co bawic sie napieciami, bo to praktycznie nic nie zmieni, a moze spowodowac niestabilnosc. Obnizasz zegary w adrenaline o 3-5% i to powinno fajnie obnizyc temperatury oraz zmniejszyc zuzycie energii, ale stracisz nieco na wydajnosci (niewiele). Po uzyskaniu satysfakcjonujacego wyniku mozna pobawic sie w OC pamieci vram, zeby nieco odzyskac straconej wydajnosci, ale nie jest to wymagane :thumbup: 

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Jak już teraz są takie temperatury to za parę miesięcy będzie tylko gorzej a latem to już w ogóle kaplica.  Ewentualnie obudowa słabo wentylowana i jest piekarnik w środku. 

Zmieniłem krzywą wentylatorów. Poprzednio max prędkość wentylatorów była ustawiona na 70%, ale karta nigdy takich prędkości nie osiągała. Teraz temperatury wyglądają tak. Zauważyłem też że w furmarku użycie karty spadało czasem do 90% (nie jestem pewny czy było tak też poprzednio), czy to normalne?

Zrzut ekranu 2025-02-21 143703.png

Edytowane przez Hpst
Opublikowano
4 godziny temu, Hpst napisał(a):

Zrzut ekranu 2025-02-21 143703.png

Hotspot masz w normie jak na to jaka jest temperatura rdzenia, różnica 15 stopni między tymi wartościami jak najbardziej jest ok, mi tak nic nie dociska karty jak furmark bez limitu klatek tym bardziej że to chłodzenie na twojej xfx jest co najwyżej średniakiem.

Opublikowano

Pomimo 90stC działały i twardo polecane były 8:E Obecnie 70stC już należy reklamować  :hihot:  Zobacz Send, jak to się pozmieniało.

4 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Send1NNapisal ze podczas grania 81 stopni wiec HS w okolicy 96. 

Jesteś optymistą, jeżeli gorący punkt ma być tak niski :thumbup:

Opublikowano (edytowane)

No co ci powiem kiedyś to było :E sam miałem r9 290 może nie referenta ale też była gorąca takie 80-82 stopnie to była dobra temperatura po czasie zrobiło się 85-87, 3lata po zakupie zmieniłem jej pastę na kryonauta i nie przekraczałem 79 ;D referenty na co dzień działały pod obciążeniem powyzej 90c na rdzeniu (nie mówię tu o hotspocie bo na to podglądu jeszcze nie było)

@RTXnietylko4060tiUSER ale pózniej pisał że zmienił krzywą i nawet podczas furmarka ma znacznie mniej to już nie wiem co jest prawdą xD 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Send1N napisał(a):

No co ci powiem kiedyś to było :E sam miałem r9 290 może nie referenta ale też była gorąca takie 80-82 stopnie to była dobra temperatura po czasie zrobiło się 85-87, 3lata po zakupie zmieniłem jej pastę na kryonauta i nie przekraczałem 79 ;D referenty na co dzień działały pod obciążeniem powyzej 90c na rdzeniu (nie mówię tu o hotspocie bo na to podglądu jeszcze nie było)

@RTXnietylko4060tiUSER ale pózniej pisał że zmienił krzywą i nawet podczas furmarka ma znacznie mniej to już nie wiem co jest prawdą xD 

Temperatura nie przekracza 72 stopni w grach po zmianie krzywej

Edytowane przez Hpst
  • Upvote 1
Opublikowano

Krzywa obrotów wentylatorów, czy krzywa UV jest zmieniona ? Aaa zdaje się, że UV nie da się zrobić na kartach AMD, ale można ździebko obniżyć zegar GPU i w ten sposób zejść z poborem mocy, co  wpłynie na lepsze warunki pracy - będzie chłodniej. SEND ma to opanowane :thumbup:

Opublikowano (edytowane)

Tzn da się ale będzie to działać w ten sposób że karta będzie dłużej utrzymywać wyższe zegary zanim zacznie odbijać się od limitu i praktycznie wcale ten zabieg nie poprawi temperatur natomiast każde 100mhz mniej = 20W mniej, więc zdejmując takie 200mhz można zbić  40-50W a wydajność spadnie o 5%.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1