Latest Trick 6 Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca Siemka, nowy here. Szukam pinout'u dla zasilacza silverstone SST-ST85F-PT. Chce zrobić sobie custom kabelki, interesuje mnie 24pin dla mobo, 8pin dla cpu i 8pin dla vga. Zrobiłbym inżynierie wsteczną, niestety nie mam oryginalnych kabli, zasilacz kupiłem dawno temu bez nich
Send1N 1 688 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca Tu masz PO do wersji 750W tego zasilacza, przy 850 powinien być taki sam:
Latest Trick 6 Opublikowano 2 Marca Autor Opublikowano 2 Marca Możliwe tylko kurcze 24pin na stronie zasilacza ma dodatkowe 4pin, pewnie dublowane i zadziała bez, ale chciałbym zrobić jak ori
Send1N 1 688 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca Jak masz jakieś niejasności co do kabli to napisz do @duniek może coś podpowie
Latest Trick 6 Opublikowano 2 Marca Autor Opublikowano 2 Marca Dziena za namiar, jeszcze troche poszperam w internetach, mam czas zanim przyjdzie mi zaciskara z andżeli
duniek 98 Opublikowano 2 Marca Opublikowano 2 Marca (edytowane) jak uzyskac pinout bez kabli i pinoutu wez najntanszy mozliwy multimetr i ustaw na sprawdzanie zwarć/pikanie, zewrzyj koncowki i sprawdz czy pika napewno, no i teraz: 1. USTALANIE GND - wylaczony psu - jedną kocnowke przykladasz do uziemienia (srodkowy pin w gniezdzie c14 -230V), druga koncowke przykladasz do gniazd modularnych - jak pika długo tzn tam gdzie pika masz GND 2. ustalenie 5VSB - podlaczasz PSU do prądu, jedna koncowka do GND, druga lecisz po wszystkich mozliwych pinach z ATX24pin - na ktoryms bedzie +5V - to 5VSB (fioletowy) 3. USTALANIE PS-ON (zielony) bierzesz drucik, lub robisz kabelek z pinem z dwoch stron - jeden do GND a drugim lecisz po kolei w atx24 (pomijajac 5VSB) na ktoryms zasilacz sie uruchomi 4. USTALANIE POSZCZEGOLNYCH NAPIĘĆ - wlaczasz zasilacz kabelkiem/drucikiem - jak juz go wlaczysz mozesz posprawdzac kazdy pin po kolei jakie jest napiecie czyli +3,3V +5V +12V (-)12V 5. USTALANIE PS OK (szary) wylaczony PSU - musisz ustawic multimetr jak w pkt 1 - jedną koncowke dajesz na dowolny 5V (Czerwony) a druga lecisz pozostale tam gdzie bylo 5V (przy pkt 4) - na jednym pinie na ktorym bylo 5V na wlaczonym PSU - multimetr nie zapika (nie bedzie przejscia) i ten wlasnie jeden to PS OK DONE pro tipy : (głownie jesli masz mala i ciasna obudowe/ itx/slim itp) A. w ATX mozesz spokojnie pominac 2 piny 3,3V, 3 piny 5V, 3 piny GND - z 23zyl zostnie ci 15 - lepsze ukladanie kabla (przy itx-ie bez karty graficznej mozna pominac jeszcze jeden GND i jedno 12V na spokojnie) B. jak masz mala bude itx i walczysz o kazdy milimetr - zielony,szary,niebieski mozesz wykonac na cienszych przewodach (np 0,35mm) C. zasilanie sata AIO (zalezy oczywiscie jakie ale wystarczy zrobic kabel na 2 zylach +12V i GND) D. zasilanie dyskow 2,5 cala- hdd jak ssd - jak wyzej - tez na dwoch zylach - jedynie inne piny o +5V i GND) E. jesli masz urzadzenie z gniazdem 6pin np gpu lub karte audio czy cokolwiek innego ktore bierze napewno do 75W spokojnie mozesz zrobic kabel dwu zylowy (12V i GND) a przy urzadzeniu srodkowy pin GND musisz zmostkowac z normalna masa F. jak wyzej - z tym ze 8pin pcie - jesli wystarcza 4 żyły do 8pin karty - tyle ze trzeba zmostkowac dwie masy tzw signal G. EPS 8 pin do CPU - kabel mozna zrobic 2-4-6-8 zylowy - kazda para to bezpieczne 75-90W 24/7 - jesli masz np procka T z 35W max to nie ma sensu podlaczac pelnych 8 pinow - ja rekordowo lecialem podkreconym 4790k z poborem 180W na plycie 4pin i kabel nie byl nawet cieply https://ibb.co/yFjWJvsj https://ibb.co/mVs4vvqW https://ibb.co/gLzv4Czh https://ibb.co/BHmJScF1 Edytowane 3 Marca przez duniek 4
Latest Trick 6 Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca No fajne pomysły dzięki, zawsze lepiej coś wiedzieć niż nie. Ale dalej nie wiem które dokładnie kable są dublowane XD. Znalazłem pinout innego zasilacza ss, z dodatkową czwórką. Chyba nie ma znaczenia który 'sense' kabel podłączę pod identyczny ale nie 'sense'? Wciąż zaciskara nie przyszła ale spróbuję coś wyrzeźbić na próbę z jakiś starych wtyczek
duniek 98 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca 46 minut temu, Latest Trick napisał(a): No fajne pomysły dzięki, zawsze lepiej coś wiedzieć niż nie. Ale dalej nie wiem które dokładnie kable są dublowane XD. Znalazłem pinout innego zasilacza ss, z dodatkową czwórką. Chyba nie ma znaczenia który 'sense' kabel podłączę pod identyczny ale nie 'sense'? Wciąż zaciskara nie przyszła ale spróbuję coś wyrzeźbić na próbę z jakiś starych wtyczek nie ma znaczenia, ja wogole nie dubluje kabli bo szkoda na to czasu, na 99% zadziala bez tego 4pin dodatkowego 1
Latest Trick 6 Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca (edytowane) Trochę lutowania, i takie piękne monstrum powstało. Tak, działa również bez tej wtyczki Edytowane 3 Marca przez Latest Trick 1
duniek 98 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca 4 godziny temu, Latest Trick napisał(a): Trochę lutowania, i takie piękne monstrum powstało. Tak, działa również bez tej wtyczki kawal dobrej ale nie potrzebnej roboty 1
Latest Trick 6 Opublikowano 4 Marca Autor Opublikowano 4 Marca 10 godzin temu, Send1N napisał(a): A ta wiązka dawca to z jakiego zasilacza? a jakieś marsy czy inne lite on'y, popsute i totalnie śmieciowe, to chociaz kabelki można odzyskać 1
Rekomendowane odpowiedzi