Skocz do zawartości

RYZEN 7800x3D Undervolting + Mobo -zasilanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć
zmieniłem ostatnio podzespoły (przejscie z intela na AMD) i mam pewne pytania

CPU: AMD Ryzen 7 7800x3d 

COOLER: Deepcool LT520 AIO 240

MOBO: B650E AORUS ELITE X AX ICE 

RAM: Patriot Viper Venom  DDR5 2x16gb 6000Mhz cl30

1. jeśli wyłącze PC to podświetlenie na pompce od AIO wciąż jest -czyli dostaje prąd , tak samo sloty usb mają prąd bo jak podepnę telefon to zaczyna go ładować

dodatkowo jeśli "uśpię" komputer to naciśnięcie dowolnego klawisza na klawiaturze wybudza pc ( troche denerwujące bo kot lubi się plątać i załącza mi tym pc :D )
ktoś wie jak to wyłączyć? wiem że w biosie ale nie wiem które dokładnie ustawienie za to odpowiada

2. często widziałem że przy tym procku dobrze zrobić UV - obniża się pobór prądu i temperatury

próbowałem zrobić wg poradnika tzn

- ryzen master > curve optimizer > all cores> "CO all cores value" > dałem na początek -20 nastepnie -30

i tak:

STOCK:

cinebench R23 17177 pkt

całkowite zużycie mocy przez procesor:  81,8W

średnia temperatura cpu 76 stopni 

po UV (CO -30) :

cinebench R23 17171 pkt

całkowite zużycie mocy przez procesor:  82W

średnia temperatura cpu 75 stopni 

więc generalnie wyniki praktycznie identyczne (wyniki z hwinfo ) czy o czymś zapomniałem ? ktoś coś doradzi jak to dobrze ustawić? może jeszcze napięcie obniżyć? jak tak to gdzie -bios czy ryzen master? czasami odpale np inną przeglądarke i na pare chwil wentyle podnoszą prędkość...

-30.png

-30s.png

Edytowane przez kacpi278
Opublikowano (edytowane)

Wejdz do biosu zakładka settings > platform power i włącz opcję ErP dzięki której po wyłączeniu pc ledy nie będą się świecić + zapisz zmiany F10, po aktywowaniu tej funkcji powinny automatycznie też dezaktywować się funkcje "power on by" mouse/keyboard

1.jpg

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

co do UV 7800x3d ktos ma jakis pomysł? zmiany nie przynoszą efektów w postaci lepszej temp /nizszego poboru prądu.

w ryzen master przywróciłem wszystko na stock i odinstalowałem program .

CO -25

thermal limit 85

PPT limit zmieniłem na 85000

TDC i EDC zostawiłem takie jak było

różnic vs stock nie widze -moze  troche lepszy wynik cinebencha ale pobór 84w i temp 75.... co robie nie tak? ;d

dzisiaj wsadzilem rx 9070xt i myslalem ze poprawią sie wyniki ze wzgledu na to ze wczesniej korzystalem z integry procka i przez to moze wyniki sie nie zmienialy...

wyniki takie same jak wczesniej... 85w pobór i 75 stopni cpu -tak samo jak na stock ustawieniach

zmieniłem na CO -15 i tez bez zmian ;/

3333.jpg

22222.jpg

1111.jpg