kacpi278 26 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca (edytowane) Cześć zmieniłem ostatnio podzespoły (przejscie z intela na AMD) i mam pewne pytania CPU: AMD Ryzen 7 7800x3d COOLER: Deepcool LT520 AIO 240 MOBO: B650E AORUS ELITE X AX ICE RAM: Patriot Viper Venom DDR5 2x16gb 6000Mhz cl30 1. jeśli wyłącze PC to podświetlenie na pompce od AIO wciąż jest -czyli dostaje prąd , tak samo sloty usb mają prąd bo jak podepnę telefon to zaczyna go ładować dodatkowo jeśli "uśpię" komputer to naciśnięcie dowolnego klawisza na klawiaturze wybudza pc ( troche denerwujące bo kot lubi się plątać i załącza mi tym pc ) ktoś wie jak to wyłączyć? wiem że w biosie ale nie wiem które dokładnie ustawienie za to odpowiada 2. często widziałem że przy tym procku dobrze zrobić UV - obniża się pobór prądu i temperatury próbowałem zrobić wg poradnika tzn - ryzen master > curve optimizer > all cores> "CO all cores value" > dałem na początek -20 nastepnie -30 i tak: STOCK: cinebench R23 17177 pkt całkowite zużycie mocy przez procesor: 81,8W średnia temperatura cpu 76 stopni po UV (CO -30) : cinebench R23 17171 pkt całkowite zużycie mocy przez procesor: 82W średnia temperatura cpu 75 stopni więc generalnie wyniki praktycznie identyczne (wyniki z hwinfo ) czy o czymś zapomniałem ? ktoś coś doradzi jak to dobrze ustawić? może jeszcze napięcie obniżyć? jak tak to gdzie -bios czy ryzen master? czasami odpale np inną przeglądarke i na pare chwil wentyle podnoszą prędkość... Edytowane 4 Marca przez kacpi278
Send1N 4 191 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca (edytowane) Wejdz do biosu zakładka settings > platform power i włącz opcję ErP dzięki której po wyłączeniu pc ledy nie będą się świecić + zapisz zmiany F10, po aktywowaniu tej funkcji powinny automatycznie też dezaktywować się funkcje "power on by" mouse/keyboard Edytowane 5 Marca przez Send1N
kacpi278 26 Opublikowano 10 Marca Autor Opublikowano 10 Marca co do UV 7800x3d ktos ma jakis pomysł? zmiany nie przynoszą efektów w postaci lepszej temp /nizszego poboru prądu. w ryzen master przywróciłem wszystko na stock i odinstalowałem program . CO -25 thermal limit 85 PPT limit zmieniłem na 85000 TDC i EDC zostawiłem takie jak było różnic vs stock nie widze -moze troche lepszy wynik cinebencha ale pobór 84w i temp 75.... co robie nie tak? ;d dzisiaj wsadzilem rx 9070xt i myslalem ze poprawią sie wyniki ze wzgledu na to ze wczesniej korzystalem z integry procka i przez to moze wyniki sie nie zmienialy... wyniki takie same jak wczesniej... 85w pobór i 75 stopni cpu -tak samo jak na stock ustawieniach zmieniłem na CO -15 i tez bez zmian ;/
RTXnietylko4060tiUSER 450 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) DEL Edytowane 11 Kwietnia przez RTXnietylko4060tiUSER
Krzysiak 1 529 Opublikowano 12 Kwietnia Opublikowano 12 Kwietnia Bo różnica taka że po UV po prostu wbija wyższy zegar, pobór nadal zostaje jak wcześniej U mnie na asusie max pobór to 93W i okolice 80* w CB R23. Sorki za odkop, nie spojrzałem na daty postów 1
Rekomendowane odpowiedzi