Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie forumowicze. Ze względu na słabą wiedzę zawartą w instrukcjach z płyty i chłodzenia aio chciałbym się upewnić co do podłączenia i ustawienia w biosie owego aio (silent loop 3). Zaczynając podłączyłem aio pod CPU FAN 2/WP, wentylator chłodnicy tam gdzie powinien być czyli pod CPU. Tu wydaje mi się że jak najbardziej jest ok. Chodzi mi głównie o ustawienia w biosie. Wentylatory od chłodnicy (tak zwane krzywe) ustawiłem sobie sam, a może nie potrzebnie i tu popełniłem błąd? Ważne są dla mnie ustawienia samego aio, przechodząc do sedna w ustawieniach:

CPU_FAN 2 ustawiłem na W_PUMP

Control mode -  AUTO, DC, PWM- ustawiłem na AUTO

Setting -  Customize, Silent, Standard, Performance, Full speed - ustawiłem Standard

Temp Source - Monitor CPU. M/B - ustawiłem CPU

Czy to są poprawne ustawienia? W instrukcjach nic na temat a internety też trochę skąpią informacjami więc ich strzępki + domyśl się doprowadziły do tych wypocin. Trochę się bawiłem ustawieniami setting i w mojej ulotnej pamięci coś tam świtało że pompa powinna chodzić na full ale to chyba nie prawda (może w poprzednich aio bi quaieta) bo przy takim ustawieniu osiąga ponad 3000 obrotów i słychać ją z końca pokoju a w standardzie tak około 2450+/-. Może się ktoś podzielić informacją na temat tych ustawień, dobrze/ źle/ coś zmieniać?

Opublikowano

Poprawnie, pompa wcale nie musi chodzić na full to jest mit, mam stary blok z pierwszego silent loopa z fabryczną pompką która działa od 5 lat z niższymi o 700rpm obrotami niż max i wszystko działa jak należy, obroty na pompie możesz obniżać wedle uznania do momentu aż drastycznie nie spadnie wydajność, często jest tak że przy 1000rpm niższych obrotach niż max masz raptem 3-4 stopnie więcej (zależy od cpu) możesz olać gotowe presety biosu i ustawić pompę na sztywne stałe obroty jakie ci pasują ręcznie.

• Thanks 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Czyli te ustawienia co zrobiłem są poprawne a w setting mogę sobie regulować z jaką prędkością pompa będzie działać ewentualnie ustawić ręcznie (customize) a co z control mode czy tu chodzi o to że jej obroty będą zależały od temp procka i steruje tym PWM czy DC (chyba o płytę chodzi) czy to jest od czegoś innego. Na tych ustawieniach i krzywej obrotów jaką ustawiłem dla wentyli chłodnicy to na pulpicie mam dla procka 41 stopni , wentyle się kręcą 700-800 RPM a pompka 2430-2500 takie skoki są. Czyli jest ok?

Opublikowano (edytowane)

W control mode chodzi o to czy chcesz sterować sygnałowo (pwm) danym wentylatorem/pompą  czy napięciowo (dc), jak masz np wentylator 4pin to możesz sterować przez PWM lub DC (jak wolisz) jak masz wentylator 3pin możesz sterować tylko napięciowo (dc) zostawiając na auto płyta sama ustawi odpowiedni tryb, jak ustawisz na pwm przy 3pinowym to nie będzie żadnej kontroli  wentylator czy tam pompa wskoczą na stałe maksymalne obroty

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za wyjaśnienie, teraz wiem chyba wystarczająco dużo na przyszłość. Tu chodzi tylko o pompę, ma ona właśnie 4 pin i pewnie dlatego jest tyle opcji aby nią sterować. Zastanawiałem się jak lepiej to ustawić, na razie pozostawiam na AUTO ewentualnie zmienię na PWM, kwestia zobaczenia czy będzie jakaś różnica o ile będzie mi się chciało dalej w tym grzebać w ramach eksperymentu :D Swoją drogą jak by takie informacje dotyczące sterowania i ustawień były zawarte w instrukcji sporo osób by nie marnowało czasu na przeszukiwanie netu a podobnie jak ja to robią sądząc po tematach na jakie trafiłem..

Edytowane przez Amp
  • Upvote 1