Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, 

Zmieniłem obudowę z Fractal Define 7 XL na Lian li evo rgb, zanotowałem zwiększone temperatury na karcie graficznej z 63 stopni podczas grania na 72, wszystkie podzespoly są takie same , chłodzenie to arctic 420 zamonotowane na górze, smród jest porywnywalny do smrodu z odkurzacza jak sprzątam, nie rozumiem dlaczego, czuje to nawet jak jestem na puplcie, ja jestem akurat na to wrazliwy, zatyka mi sie nos itd... pytanie co jest nie tak ?  testowałem rozne obudowy jak np be quiet fx 900, corsair 7000d i tylko w tym lian li czuje kurz, jest to tez jedyna obudowa z wymienionych ktora nie ma filtrow tylko takie z maskownicy ... hmm

Edytowane przez Korek16
  • Korek16 zmienił(a) tytuł na Smród z nowej obudowy Lian li evo rgb
Opublikowano (edytowane)

Chyba że tak, jak zmieniłeś na tego typu obudowę gdzie z frontu nie leci chłodne powietrze bezpośrednio na kartę to zamontuj wentylatory od spodu na wszystkie dostępne miejsca pod kartą i zostaw ją w standardowej pozycji zamiast wertykalnie, połowa powietrza z tych śmigieł na panelu z drugiej strony jest szybko wyciągana przez arctici na topie i karta ma gorsze warunki niż w standardowej budzie gdzie front jest otwarty więc musisz zrobić lepszy nawiew od dołu.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

we fractalu mialem tylko jeden wentyl z tylu 140m i nic wiecej, tempratury byly lepsze niz tutaj z 4 wentylatorami, czekam na wentylatory i kontroler bym mogl podlaczyc bo moja plyta ma max 4 wejscie do wentylatorow, fractal jest 8 cm wyzsza obudowa, musze podsadzic cos pod obudowe i zobaczyc czy sie nie polepszy, bo czuje jakbym wdychal spaliny z komputera

Opublikowano

U mnie karta też jest wertykalnie i ma takie same temperatury jak horyzontalnie, ale w dodatku ramy i dyski maja chłodniej niż przy zamontowanej karcie horyzontalnie. A co do jakiegoś smrodu to nigdy go nie czułem😅

20250227_220438.jpg

Opublikowano

Ok, pchnąłem karte graficzna wertykalnie na maxa jak ty masz i nagle tempreatury max 65 stopni co jest lepszym wynikiem niz horyzontalnie bo tam ma 67, minusem jest to ze pchne na maxa to karta jest troche wygieta wlasnie przez te tasmy

karta to rtx 4080 super aero

takie podkaldki bym pottrzebowal bo czuje ze to pewnie przez mala wyokosc lian li w porownaniu do fractala czuje ten kurz i te cieplo z komputera 

https://www.reddit.com/r/lianli/s/2HsMBTkYlS

Opublikowano

A nie masz gdzieś zamontowanych folii? Bo na zdjęciu masz je założone, a folia czasem potrafi, nawet nie podgrzana, śmierdzieć. Może weź te panele i wynieś z pokoju i wtedy postestuj.

• Upvote 1