Skocz do zawartości

[BON DLA NAUCZYCIELA] 3 opcje... czy w ogole warto doplacac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, na szybko.
Mam 5-6 letniego legiona z 32gb ram, glownie nagrywam na nim fillmy ze szkolen i ewentualnie moge go uzyc do laba (kilka maszyn virt). + kiedys byl dobry do gier, teraz to raczej srednio do nowosci. 2,5tb dysku.
Macbooka z m1 16/256 na ktorym od jakis 3 lat pracuje, ale nie do konca pewne rzeczy mi w systemie pasuja - wygodniej mi na win po xx latach pracy z pewnymi nawykami. W zasadzie brakuje mi ze 2 apek z win - moglbym pewnie je ogarnac na maca przez crossover - kiedys to testowalem i moje apki dzialaly bez zadnego problemu. Niestety jednak dysk 256 to b malo.
Lap sluzbowy- uzywam sila rzeczy codziennie do pracy.
Zona ma fajnego lapka do pracy, kupilismy go z poltora roku przed tym programem, bo byl potrzebny - najchetniej to bym odzyskal te 2500 za tamten zakup i tematu by nie bylo. No ale tak sie nie da.

Zatem chcialbym poprosic o podpowiedzenie czegos ciekawego w zakresie:
1. jak najtaniej do pracy konsolowej bo juz musze - cod do 2,5-3k z dobra bateria, najlepiej pasywnym chlodzeniem choc to pewnie nie mozliwe w tej kwocie, usbc jako zasilanie, podswietlana klawiatura (to takie glowne wymogi). Podobaly mi sie stare huawei d14 ale od chyba 2021 lub 2 juz nie byly pasywne i glosne?

2. Cos mocnego do gier, co zastapi Legiona, mile widziane 32gb ram i w miare cisza przy normalnej pracy - doplata do 3k (plus bon 2,5). Legion pojdzie dla dziecka.
3. macbook z m4 i dyskiem min 512gb (o 1tb w normalnej cenie to chyba nie ma co marzyc) - doplata do 5k. Starego z m1 sprzedam lub oddam siostrze.

Nie chcialbym zostawac z tematem do samego konca roku, ale mozliwy zakup pozniej, czy warto czekac na jakies modele z nowszymi procami? Mam wrazenie, ze ogolnie slabe lapki sa w tych promocjach. Tak na szybko jak przegladalem to gen 11 max byly dostepne.
Dzieki za porady.

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca na temat, ale jeśli chodzi o wysokie ceny dysków w jabłku, można próbować rozwiązania z dobrym dyskiem zewnętrznym. M4 ma porty thunderbolt 4. Da się za jakieś cztery stówki kupić kieszeń na zewnętrzny dysk SSD M.2 o transferze 40gbps. Nie jest to może super wygodne, ale lepszy rydz niż nic. Ja w swojej M4 Pro Max mam 2TB dysku + 4TB na zewnętrznym. Działa to ok. Taki pendrive na sterydach.

Natomiast MacBook nie sprawdza mi się w grach. Grzeje się, huczy i jest niewygodnie. Nie wiem, może z monitorem, myszą i klawiaturą by to miało sens. To akurat bardziej cecha laptopa niż samego Apple, ale do tego część tytułów w ogóle nie wspira MacOS. Tutaj IMO Windows górą. Jeśli musisz używać Crossovera, odpuściłbym jabłko. Na Windowsie masz WSL, w którym Unixowy terminal nieźle się sprawdza, dopóki nie próbujesz z CLI grzebać w sprzęcie, np. konfiguracja karty sieciowej. DualBoot też dobra opcja. Odpuściłbym Apple w Twoim przypadku pomimo wyjątkowej kultury pracy M4.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
23 godziny temu, Karister napisał(a):

Nie do końca na temat, ale jeśli chodzi o wysokie ceny dysków w jabłku, można próbować rozwiązania z dobrym dyskiem zewnętrznym. M4 ma porty thunderbolt 4. Da się za jakieś cztery stówki kupić kieszeń na zewnętrzny dysk SSD M.2 o transferze 40gbps. Nie jest to może super wygodne, ale lepszy rydz niż nic. Ja w swojej M4 Pro Max mam 2TB dysku + 4TB na zewnętrznym. Działa to ok. Taki pendrive na sterydach.

Natomiast MacBook nie sprawdza mi się w grach. Grzeje się, huczy i jest niewygodnie. Nie wiem, może z monitorem, myszą i klawiaturą by to miało sens. To akurat bardziej cecha laptopa niż samego Apple, ale do tego część tytułów w ogóle nie wspira MacOS. Tutaj IMO Windows górą. Jeśli musisz używać Crossovera, odpuściłbym jabłko. Na Windowsie masz WSL, w którym Unixowy terminal nieźle się sprawdza, dopóki nie próbujesz z CLI grzebać w sprzęcie, np. konfiguracja karty sieciowej. DualBoot też dobra opcja. Odpuściłbym Apple w Twoim przypadku pomimo wyjątkowej kultury pracy M4.

To nie jest tak, ze musze to uzywac, glownie brakuje mi wygody z uzywania mobaxterm, i jakiegos latwiejszego zarzadzania wymiana plikow miedzy maszynami - chociaz spodobalo mi sie wczoraj royal tsx. I to nie tak ze calkiem mi os nie odpowiada, bardzo fajnie sie uzywa ten system oprocz kilku pierdol do ktorych jestem przyzwyczajony z win - np chce zobaczyc wlasciwosci wielu plikow, ile zajmuja razem, tu otwiera mi sie x okienek z kazdym plikiem oddzielnie zamiast zaznaczyc kilka plikow i ppm wlasciwosci - moze sie to da inaczej ale nie umiem:D
Skroty juz ogarnalem jakims w koncu dzialajacym sposobem i moge robic ctrlx... 
Takich pierdol jest kilka no i dysk chce miec wbudowany, mam zewnetrzne i wkurza mnie ich podlaczanie. 1TB by mi wystarczylo na spokojnie. Nawet szczerze mowiac bardziej rozwazam wymiane tego maca niz inny lap.
Chociaz bardzo lubie serie 840 od elitebooka hp a wiem ze jest tez 1024 (albo jakos podobnie i kiedys mialem g3 tego to mial pasywne chlodzenie i z 7h na baterii - ewentualnie w taki laptop moglbym isc jak nie mac.

22 godziny temu, stefan999 napisał(a):

ASUS TUF Gaming A15 R7-7735HS/16GB/512/Win11 RTX4060 144Hz 5099 złotych

Fajny laptop, z dobrą matrycą FHD IPS i niezłą wydajnością. Ma tylko 16 GB Ram 

Spoko tylko to jest niedostepne:) 4060 to taka najbardziej optymalna karta?

Opublikowano (edytowane)

Poczytalem troche i macbook air 13 z m4 512 gb ma 3 lata gw na bonie dla nauczyciela - doplata by mnie wyniosla 3,5k - chyba ciezko sie nie zdecydowac na niego przy takiej cenie - a mysle ze dalej spokojnie do nauki programowania kosnoli i neta bedzie OK, nawet wzgledem mocniejszego sprzetu (fajnie by bylo miec ramu wiecej ale to juz duzy przeskok cenowy bo m4 z 512 i 24gb ram trzeba zaplacic 5200 a nie 3500pln).

Nie wiem czy cos z 32gb ram na win nie bedzie kosztowalo min. te 5k doplaty.

No i moj stary mac mial 1 rok gw, wiec moglbym do pewnie za jakies 2k jeszcze sprzedac. (srednio po 2-2,5k sa na olx).

A to?
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/laptop-hp-elitebook-1040-g11-14-oled-ultra-7-165h-32gb-ram-1tb-ssd-windows-11-professional

Edytowane przez bkt
Opublikowano

Ekosystem Apple ma swoją filozofię, która się sprawdza, jeśli się ją ogarnia. Nie ma sensu się z nią walczyć i iść pod prąd. Ctrl+x na Macu? Po co? Masz odpowiedniki wielu skrótów z cmd i lepiej jest ich używać albo potem - w bardziej zaawansowanych zastosowaniach, jak chociażby wspomniane programowanie - będziesz się męczyć. Czy MacBook będzie dobry do programowania? Do Javy, R czy Pythona na pewno. Do .NET ciężko mi powiedzieć, bo to ekosystem Microsoftu. Na pewno się da. Czy będzie wygodnie? Nie wiem.

Skrót do info o wielu plikach to ⌥+⌘+I. Aczkolwiek wg mnie Macowy Finder to jest gówno i lepiej sobie zainstalować Commander One.

Nie wiem też, co rozumiesz poprzez synchronizację plików, ale jak dla mnie lepiej się tutaj sprawdzają po prostu narzędzia typu Google Drive czy Docs. Jabłkowa chmura to też g w mojej ocenie.

Laptop z Windowsem i 32GB RAM na pewno nie będzie wymagał 5k dopłaty.

Opublikowano

A jakis Legion?

42 minuty temu, Karister napisał(a):

Ekosystem Apple ma swoją filozofię, która się sprawdza, jeśli się ją ogarnia. Nie ma sensu się z nią walczyć i iść pod prąd. Ctrl+x na Macu? Po co? Masz odpowiedniki wielu skrótów z cmd i lepiej jest ich używać albo potem - w bardziej zaawansowanych zastosowaniach, jak chociażby wspomniane programowanie - będziesz się męczyć. Czy MacBook będzie dobry do programowania? Do Javy, R czy Pythona na pewno. Do .NET ciężko mi powiedzieć, bo to ekosystem Microsoftu. Na pewno się da. Czy będzie wygodnie? Nie wiem.

Skrót do info o wielu plikach to ⌥+⌘+I. Aczkolwiek wg mnie Macowy Finder to jest gówno i lepiej sobie zainstalować Commander One.

Nie wiem też, co rozumiesz poprzez synchronizację plików, ale jak dla mnie lepiej się tutaj sprawdzają po prostu narzędzia typu Google Drive czy Docs. Jabłkowa chmura to też g w mojej ocenie.

Laptop z Windowsem i 32GB RAM na pewno nie będzie wymagał 5k dopłaty.

Bedzie, patrz powyzszy link. 5400.

Opublikowano (edytowane)

Źle dobrany przykład nie jest potwierdzeniem czegokolwiek. To nie z powodu RAMu jest ta dopłata. Pamięć jest obecnie tania jak barszcz.

Tam masz mocny CPU oraz porządną matrycę. To kosztuje. Win 11 Pro też tani nie jest. Swoją drogą zintegrowane GPU przy tej rozdzielczości nie brzmi jak laptop, na którym pograsz. 

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Ale to raczej opcja dla pkt 1 tylko w lepszej/drozszej wersji. Co do win pro masz racje, nie zauwazylem tego. Co bys zaproponowal w takim razie dla poszczegolnych punktow, pomijac juz kwestie ustawien klawiatury i skrotow, to jako tako ogarnalem chociaz windows to nie bedzie nigdy. Na razie dostalem od Was propozycje jednej maszynki ktorej nie da sie kupic i nawet nie jest w bonie dla nauczyciela (albo juz nie jest). 

Ten lapek mi sie sprawdzal w znacznie starszej wersji (840 g3) stad przede wszystkim sprawdzalem elitebooki, nie wiem czy nadal sa pasywne ale zakladam ze tak. Z typowo tanich lapkow rozwazylbym tez huawei d14 ale ich nie ma w ogole w bonach.

Edytowane przez bkt
Opublikowano (edytowane)

Jasne, że nigdy nie będzie to Windows. I całe szczęście. :P Niech Unixy pozostaną bez windowsowych patologii.

Co ja bym proponował? Moje podejście jest takie, że lepiej jest poczekać, dozbierać i nie bawić się w kompromisy. Aczkolwiek to zawsze drogo się kończy. 

Jeśli chcesz się trzymać założonego budżetu, pięć czy siedem tysi to nie jest jakiś wielki budżet i trzeba się pójść na jakiś kompromis. Ja bym olał bajeranckie OLEDy w wysokiej rozdzielczości przy takiej kwocie. Wziąłbym jakiś średni procesor z ośmioma wątkami, 32GB RAM, IPS fHD i jak najlepszą GPU, skoro chcesz na tym też grać. Postawiłbym bebechy ponad matrycą.

Konkretnego modelu nie podam, bo w tym nie siedzę. Z tego, co na szybko widzę po sklepach, jest takich trochę i przy kwocie do 6k można mieć w takim laptopie mobilną 4070. Nie sądzę, że zrobi jakąś wielką różnicę, czy będzie to Asus, Acer, Lenovo, HP, czy coś innego, więc ryby nie dam. Ode mnie tylko wędka. ;) Cudów nie ma i w danym budżecie wszystko będzie podobne. Żaden producent za frajer nie dołoży podzespołów półkę wyżej. Dla mnie priorytetem przy wyborze byłaby obecność czytnika daktyloskopijnego.

Ewentualnie rozważyłbym lapka z dopakowanym ekranem ze zintegrowaną GPU plus abonament GeForce Now. Pograsz bez martwienia się o upgrade sprzętu. Chyba, że to laptop do delegacji, to wtedy hotelowy net będzie problemem.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Niestety nie widze zadnych lapkow z wyzsza grafika niz 4050, a z ta jest dokladnie 1 w media expert. Wczesniej mniej wiecej sprawdzalem ilosc lapkow na innych stronach i chyba w MM bylo ich najwiecej.
Wybor jest mocno ograniczony i obawiam sie ze chcac skorzystac z bonu nie wybiore dokladnie tego o czym wspominasz. A ja rozwazam sprzet rowniez nie do gier.

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/notebook-acer-anv16-41-nh-qp1ep-00p-r5-8645hs-16g-512g-16-165hz-rtx4050-6-w11-3y

Edytowane przez bkt
Opublikowano (edytowane)

Nie znam się w 100% na bonach dla nauczyciela, ale bez problemu znajduję laptopy z RTX 4060, 32GB RAM i 1TB SSD w cenie do 6k:

https://allegro.pl/kategoria/laptopy-491?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_laptopy-bon&ev_adgr=Laptopy dla nauczycieli&ev_campaign_id=20592271345&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw4v6-BhDuARIsALprm31Ap29vCHtXqGtz-R0P3yAXvEw1gH3s9qSpxTeqjHLauLkJRJI4WwIaAjDTEALw_wcB&wielkosc-pamieci-ram=32 GB&price_to=6000&bon-dla-nauczycieli=1&pojemnosc-dysku-od=1000&chipset-karty-graficznej=NVIDIA GeForce RTX 4060

Żeby mieć 4070 na bon, trzeba rozszerzyć budżet do 7k. Przynajmniej na Allegro. Dziwi mnie to, bo normalnie za 6k nie ma problemu ze znalezieniem takich laptopów:

https://www.morele.net/kategoria/laptopy-31/,6000,,,,,,p,1,,,,18755O957923,18775O1886230,32708O1150521,48808O2147539/1/?noi

Albo jest jakieś idiotyczne ograniczenie na bon dla nauczyciela, albo po prostu błąd w filtrach na stronie. Trzeba by dzwonić i pytać. Ostatnio się zmieniły przepisy w kwestii tego bonu i sklepy tego nie ogarniają.

P.S. Jak rozszerzysz budżet do 7k, to można też rozszerzyć do 8.5k i wówczas masz już najtańszego MacBooka M4 Pro, który czasem pojawia się i za 7800. XD

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Tak zmienily sie warunki dla lapkow, dodano np macbooki, wczesniej ich nie mogles kupic. Ogolnie parametry lapkow sa jakies tama ustalone, ale w sklepach nie kupisz kazdego ktory bys chcial. Poleci ktos jeszcze cos konkretnego?

Dzieki Karister za pomoc. 
Na razie bede sie rozgladal za czyms w miare lekkim do pracy cos jak zenbooki, te wspomniane elitebooki, moze jakis acer swift, z usbc, dobra bateria i pasywnym chlodzeniem - jak sie okaze ze i tak trzeba wydac sporo kasy to bede patrzyl na gamingowe.
Jak sie nie uda wybrac czegos rozsadnego z WIN to kupie macbooka.

Warunki sa takie:

Wydajność – co najmniej 1400 punktów w teście CrossMark lub 5700 punktów w Procyon Office Productivity,

Pamięć operacyjna i dysk – 16 GB RAM oraz dysk SSD o minimalnej pojemności 512 GB,

Łączność i porty – Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 oraz co najmniej trzy złącza (w tym jedno obsługujące wideo),

Ekran – przekątna od 13 cali wzwyż, rozdzielczość Full HD i jasność 250 cd/m²,

Mobilność – bateria zapewniająca minimum 6 godzin pracy oraz waga urządzenia nieprzekraczająca 2,5 kg.

Każde urządzenie musi dodatkowo posiadać certyfikaty EPEAT, CE oraz TCO, a także być objęte 24-miesięczną gwarancją producenta.(chyba 36 msc nie 24!) 

Sa tam jeszcze inne warunki np ze laptop nie moze byc wyprodukowany wiecej niz 9 msc wstecz, powiedzcie mi, skadw ofertach modele np z m1 ktory raczej nie mogl byc wyprodukowany w takim okresie?:)

Edytowane przez bkt