Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, co polecicie mi za zasilacz do 5090tki po mojej trudnej przeprawie?
Kupiłem pierw: 
FSP/Fortron PTM PRO 1650W 80 Plus Platinum ATX 3.1 - wydawał dźwięk cykania/klikania w idle więc idzie na zwrot.
Zmieniłem go na:
NZXT C1500 Platinum ATX 3.1 1500W - hałasuje w idle tak cewkami, że na cały pokój się niesie, nie muszę nawet myszką ruszać, ani nic innego robić
Filmik (gorzej słychać niż w realu, na cały pokój daje czadu):

Jestem na skraju załamania nerwowego, doradźcie coś błagam :Crash:
@Zachy polecał ten:
SeaSonic VERTEX PX-1200 1200W (VERTEX PX-1200 ATX 3.0 PCIe 5.0) - i pewnie go wezmę, bo nie mam alternatyw, chyba, że ktoś ma lepsze propozycje :uklony:

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano (edytowane)

Kup sobie https://www.x-kom.pl/p/1146721-zasilacz-do-komputera-be-quiet-dark-power-pro-13-1300w-plus-titanium-atx-30.html i bedziesz mial spokoj oraz najlepszy serwis w polsce ;)

A jak wezmiesz go do reki to zobaczysz co to jakosc ;)

Serwis maja tak zajebisty, ze jak sie cos popsuje to wysylasz prosto do nich a na drugi dzien sla nowy zasilacz ;) Kumplowi nawet nowe kable podeslali jak o nie zapytal.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
Opublikowano
45 minut temu, sovas napisał(a):

A na te zasilacze od Asusa patrzyłeś? Słyszałem dobre opinie. Wygląda trochę odpustowo.

Asus Rog Thor - jest już chyba wersja 3, ale w PL niedostępna.

Jeżeli przestaną tam pakować wentylatory na łożyskach kulkowych to może wtedy i będzie ciekawa opcja.

Opublikowano (edytowane)

Zanim dostaniemy Seasonic PRIME 3.1 Titanium a to jeszcze potrwa kilka miesięcy (i jeśli testy pokażą że zmiata konkurencję)

możesz zbadać to

https://www.morele.net/zasilacz-asrock-taichi-1650w-titanium-14450606/

https://www.servecom.pl/zasilacz-asrock-taichi-1650w-titanium

z czujnikami temp gniazda 12VHPWR od strony GPU

które w 5090 mogą być przydatne (a na razie takiej opcji w innych PSU high power Titanium nie dostaliśmy)

Popatrz na Cybernetics na testy tego PSU i rozważ co dostajesz wykładając taki hajs

https://www.cybenetics.com/evaluations/psus/2737/en/

a co jak zjedziesz z ceną zakupu i max power do tańszych jednostek PSU.

Jak ma posłużyć także do RTX 6090 z dual 12VHPWR (co jest prawdopodobne jak nie przestaną dziadować z zasilaniem w nvgreedii) to jest to przyszłościowy zakup

a PRIME 3.1 według mnie go nie rozniesie w testach bo tu jest grubo i dalsze wyśrubowanie parametrów oznacza potworne koszty komponentów składowych.

5090 nie ma z gniazdami dual 12VHPWR oprócz widmowego Galax HOF 5090 którego i tak nie idzie dorwać

więc mamy co mamy na rynku.

Tyle na obecną chwilę.

Zda egzamin zostaje,nie pasuje zwrot i czekasz na wprowadzenie lepszych PSU.

Edytowane przez Elder
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@sovas Asus Thor III to mina. Sam nad nim myślałem ale zagłębiłem się w temat w ostatnich dniach i daję sobię czopa - Thor to już nie jest OEM Seasonic :placz2: 

Wcześniejsze Thory - czyli gen 1 i gen 2 to był OEM Seasonic. I to były topki.  Teraz zasilacze dla Asus'a robią Chińczycy - i tak kolejno:

ROG Thor - Wanei, ROG Strix (non Aura) - Great Wall, ROG Strix (Aura Edition) - CWT czyli Channel Well Technology, największy z tej trójki. CWT robi też zasilacze dla Corsair - seria RMi i HXi / Thermaltake / MSI / Cooler Master.

Wracając do Thor'a - jest coraz więcej wątpliwości co do trzymania standardów ATX 3.0 dla tego zasilacza, natomiast Aris z Cybenetics czy JonnyGURU zdecydowanie odradzają jego zakup.

Edytowane przez Fenrir_14