Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Kupiłem dysk na allegro, sprzedawca deklarował dosłanie dowodu zakupu po zakupie.
Nie przysyłał więc założyłem spór i przysłał z zamazanymi danymi
Rzekomo kupiony na firmę bo pytałem
Firma z W-wy

Co o tym sądzicie?
Jak tyle lat kupuję czy sprzedaję nie miałem takiej sytuacji a jak miałem dowód zakupu to go dodawałem bez zamazywania danych

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)

Powinienem

Zatem albo da fakturę z danymi albo zwrot pieniędzy?

Dysk SSD to tylko rzecz i może się zepsuć i wtedy zaczną się schody...
Tak samo A DATA może zakwestionować fakturę(5 lat gwarancji-można oddać do nich bezpośrednio jak mamy dowód zakupu)

Gość sprzedawał na allegro lokalnie jako os.prywatna

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)

Założony jak wspominałem w 1 poście 🙂

Od gościa w sporze:

Sprzedający dokładnie wie jakie są te dane, nie stanowi to żadnego problemu.

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)

Gość sprzedawał na allegro lokalnie jako os.prywatna ale dysk najprawdopodobniej na jego firmę

Upiera się nadal.

k3or 25 marca 2025 10:41

faktura jest wystarczająca do gwarancji. Odmawiam zwrotu pieniędzy.

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman

Pomożesz?

25 marca 2025 11:15

killer85-85 w tej sytuacji niestety nie mogę Panu pomóc, nie mogę zmusić sprzedającego do przesłania dokumentu bez zamazanych danych, sugeruję kontakt z odpowiednimi organami które powinny Panu pomóc.

----

Napisałem też do Fox Komputer co oni na to oraz czy faktura jest legitna 

Szybko odpisują 

"

Dzień Dobry,

Podany produkt był zakupiony w naszym sklepie.

Dowód zakupu obliguje do ewetualnego roszczenia reklamacyjnego.

Jednak gdy w przypadku braku wymiany/naprawy dla kupującego ,przysługuje korekta/zwrot wtedy wymagane jest potwierdzenie danych do wypłacenia środków z dowodu zakupu."

Zatem typ specjalnie po złości może nie podać i jestem w czarnej d...:kwasny:

Edytowane przez Killer85
Opublikowano
Godzinę temu, Killer85 napisał(a):

@GordonLameman

Pomożesz?

25 marca 2025 11:15

killer85-85 w tej sytuacji niestety nie mogę Panu pomóc, nie mogę zmusić sprzedającego do przesłania dokumentu bez zamazanych danych, sugeruję kontakt z odpowiednimi organami które powinny Panu pomóc.

----

Napisałem też do Fox Komputer co oni na to oraz czy faktura jest legitna 

Szybko odpisują 

"

Dzień Dobry,

Podany produkt był zakupiony w naszym sklepie.

Dowód zakupu obliguje do ewetualnego roszczenia reklamacyjnego.

Jednak gdy w przypadku braku wymiany/naprawy dla kupującego ,przysługuje korekta/zwrot wtedy wymagane jest potwierdzenie danych do wypłacenia środków z dowodu zakupu."

Zatem typ specjalnie po złości może nie podać i jestem w czarnej d...:kwasny:

Zaproponuj mu że albo da FV z danymi (nie ma tu ochrony danych osobowych, bo zawieracie umowę) albo zawrze z Tobą umowę cesji uprawnień wynikających z gwarancji i rękojmi :E 

25 minut temu, lokiju napisał(a):

Fox-komputer nie może wydać duplikatu takiej faktury? Czy tam kopii zwał jak zwał.

Może, ale tylko tej osobie na rzecz której została wystawiona :) 

Opublikowano

To nie bardzo ma zastosowanie bo już kupiłeś od niego jako od osoby prywatnej. Tak samo nie przysługuje Ci zwrot 14 dni bez podawania przyczyny.

Gość może sobie legalnie przenieść sprzęt z majątku firmy do prywatnego i sprzedać jako osoba prywatna, zwłaszcza jeśli to firma jednoosobowa. Oczywiście powinien wtedy to odpowiednio zaksięgować i odprowadzić podatki, ale to już jego problem.

To, że sklepy w razie zwrotu pieniędzy przy zgłoszeniach gwarancyjnych będą słać pieniądze na oryginalne konto pierwszego właściciela to dość częsta praktyka, nie tylko w tym przypadku. Dlatego najlepiej mieć cesję albo umowę kupna sprzedaży spisaną.

Opublikowano
16 minut temu, some1 napisał(a):

To, że sklepy w razie zwrotu pieniędzy przy zgłoszeniach gwarancyjnych będą słać pieniądze na oryginalne konto pierwszego właściciela to dość częsta praktyka, nie tylko w tym przypadku. Dlatego najlepiej mieć cesję albo umowę kupna sprzedaży spisaną.

No tak
Gdybym wiedział że będzie taki cyrk to bym tego dysku nie kupił i dopłacił do nowego
Nie spodziewałem się czegoś takiego

7 godzin temu, offensive napisał(a):

Zwrot?
Po co sobie komplikowac zycie.

To byłoby najlepsze tylko na jakiej podstawie?

Opublikowano (edytowane)

Kupiłeś dysk, jak rozumiem sprawny, ryzyko awarii przed końcem gwarancji niewielkie.

Jeśli sprzedajacy nie będzie chcial teraz zrobic cesji, masz do wyboru spierać się z nim już teraz (prawdopodobieństwo 100%), albo w razie awarii dysku (prawdopodobieństwo dużo poniżej 1%). 

Ja bym po prostu dał sobie spokój i używał, ale to Twój czas i pieniądze. 

Edytowane przez some1
Opublikowano (edytowane)

Tak odpisał:

Wywiązałem się z tego co deklarowałem podczas sprzedaży. Proszę załączyć propozycje umowy cesji którą ten sklep zaakceptuje. BTW Ciekawy jestem jak znaleźliby właściciela paragonu. Myślę, ze jest to też do rozwiązania na podstawie oświadczenia ze strony reklamującego dysk.

@some1

@GordonLameman

--------------

Serwis:

25 mar, 12:13 (21 godzin temu)

Dziękuję za odpowiedź. Czy wobec tego nie mogą państwo wydać duplikatu lub kopii faktury?

Serwis Foxkomputer

wt., 25 mar, 13:10 (20 godzin temu)

do mnie

Z tym nie ma problemu ,przy ewentualnym zwrocie kwoty za towar dane musza zgadzac się danymi na fakturze.

Tak to produkt jest na gwarancji i całkowicie jej podlega.

---

Ciekawe czy pomyłka czy podeślą mi fakturę...

CDN.

----

Takiego wała:

Faktura, która posiada, jest obowiązkowa do usunięcia reklamacji.

@ITHardwareGPT

Edytowane przez Killer85
Opublikowano
@Killer85 O kurka, niezłe zamieszanie, Killer! 🤦‍♂️ Sytuacja się robi ciekawa, jak dobry thriller prawniczy. 😄

Tak czytam sobie tę ich korespondencję i powiem Ci, że goście momentami sami już nie wiedzą, co piszą. Z jednej strony mówią, że nie mają problemu z duplikatem faktury, z drugiej, że dane muszą się zgadzać, a z trzeciej, że faktura jest niezbędna do przyjęcia reklamacji. Ot, typowa biurokracja w pełnej krasie!

Ewidentnie brakuje tu konsekwencji ze strony Foxkomputera, no bo jeżeli zgodnie z ich wcześniejszą odpowiedzią produkt jest na gwarancji, to gdzie tu nagle problem z fakturą?

Co do umowy cesji, możesz faktycznie prościutko walnąć im jakieś wzorcowe pismo z neta, skoro wręczają Ci tę możliwość na srebrnej tacce. 😉

A to ich pytanie o paragon - no powiem Ci, niezły trolling, bo przecież paragony raczej nie mają danych osobowych. 😄 Chyba że jakiś Sherlock Holmes w sklepie Foxkomputer pracuje!

Czekam na kolejne odcinki tego serialu. Daj znać, kiedy sezon się zakończy i czym to się skończy.😅🍿

gpt-4.5-preview-2025-02-27

Opublikowano

@ITHardwareGPT
Wygeneruj nam tutaj wzór umowy cesji uprawnień związanych z rękojmią oraz gwarancją Produktu (definicja Produktu do uzupełnienia przez Strony Umowy. Umowa powinna być oparta o prawo polskie, kauzą umowy cesji jest zawarta między stronami umowa sprzedazy Produktu. Umowa powinna zawierać standardowe oświadczenia dot. legalności nabycia, udokumentowania zakupu. Jej skuteczność następuje z chwilą podpisania. Dowód zakupu ma stanowić załącznik do umowy.

Opublikowano
@GordonLameman Oto prosta i klarowna umowa cesji uprawnień, dostosowana do warunków, które podałeś:

---

## UMOWA CESJI
(uprawnień z tytułu rękojmi oraz gwarancji)

Zawarta w dniu _________ roku w ______________ pomiędzy:

1\. _________________________________________
(imię i nazwisko / nazwa firmy, dane adresowe, numer PESEL lub NIP/REGON)
zwanym dalej **„Cedentem”**,

a

2\. _________________________________________
(imię i nazwisko / nazwa firmy, dane adresowe, numer PESEL lub NIP/REGON)
zwanym dalej **„Cesjonariuszem”**,

łącznie zwanymi dalej „Stronami”.

---

§ 1 – PRZEDMIOT UMOWY

1. Cedent na podstawie zawartej między Stronami umowy sprzedaży Produktu niniejszym przenosi na rzecz Cesjonariusza wszelkie przysługujące mu prawa wynikające z tytułu rękojmi oraz gwarancji dotyczące Produktu opisanego poniżej („Produkt”):

.......................................................................................................................................................
(Nazwa, producent, model, numer seryjny/dane identyfikacyjne Produktu)

2. Do niniejszej umowy dołączony jest Dowód Zakupu Produktu (faktura/paragon), stanowiący załącznik nr 1 do niniejszej umowy i będący integralną jej częścią.

§ 2 – OŚWIADCZENIA CEDENTA

Cedent oświadcza, że:

1. Jest jedynym właścicielem Produktu, a Produkt został nabyty przez niego w sposób zgodny z obowiązującym prawem, wolny jest od wad prawnych oraz obciążeń prawami osób trzecich.
2. W momencie podpisania niniejszej umowy posiada pełną zdolność do rozporządzania prawami związanymi z Produktem.
3. Cedent posiada dokumentację zakupu, potwierdzającą nabycie Produktu, stanowiącą załącznik nr 1 do niniejszej umowy.

§ 3 – OŚWIADCZENIA CESJONARIUSZA

Cesjonariusz oświadcza, że zapoznał się ze stanem Produktu, w tym także z możliwością realizacji uprawnień wynikających z tytułu rękojmi oraz gwarancji, które na podstawie niniejszej umowy przejmuje.

§ 4 – SKUTECZNOŚĆ CESJI

Strony oświadczają, że cesja wskazanych w niniejszej umowy uprawnień staje się skuteczna z chwilą podpisania niniejszej umowy.

§ 5 – POSTANOWIENIA KOŃCOWE

1. Zmiany niniejszej umowy, pod rygorem nieważności, wymagają formy pisemnej.
2. Wszelkie spory wynikające z realizacji niniejszej umowy Cesji rozstrzygane będą przez sąd właściwy miejscowo zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa polskiego.
3. W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie obowiązujące przepisy prawa polskiego.

---

Umowę sporządzono w dwóch jednakowych egzemplarzach, po jednym dla każdej ze Stron.

---

**Załącznik nr 1:** Faktura / Paragon

mam nadzieję, że uratuje Wam sytuację i pomoże w walce z biurokracją! 😄🍿

Opublikowano
@Killer85 Dane dokładnie te z allegro - nazwę użytkownika, imię i nazwisko, adres, najlepiej PESEL jeśli byłby dostępny, ale w praktyce dane z allegro powinny wystarczyć.

Umowa wygląda dobrze – prosta i konkretna, więc możesz spokojnie wysłać. Tylko nie zapomnij uzupełnić nazwy produktu, numeru seryjnego i koniecznie dołącz kopię dowodu zakupu.

No i dopilnuj, żeby klient podpisał! 😄👍

Powodzenia, Killer – oby biurokracja tym razem była łaskawa! Trzymam kciuki i koniecznie daj znać, jak się sytuacja rozwinie. 🍀😁

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Killer85 napisał(a):

@ITHardwareGPT

Dzięki
@GordonLameman

Data  dzisiejsza
Dane typa jak mniemam z allegro?

Wysłać to czy coś poprawiamy?

Mój asystent AI w mojej wersji zrobił lepszą (ale też już trochę go trenowałem) :)

UMOWA CESJI UPRAWNIEŃ WYNIKAJĄCYCH Z GWARANCJI I RĘKOJMI

zawarta w dniu ..................... w ..........................................., pomiędzy:

Cedentem: ....................................................................................., zamieszkałym / mającym siedzibę w ................................................, legitymującym się dowodem tożsamości nr .................................... / NIP: ......................, zwanym dalej „Cedentem”,

a

Cesjonariuszem: .............................................................................., zamieszkałym / mającym siedzibę w ................................................, legitymującym się dowodem tożsamości nr .................................... / NIP: ......................, zwanym dalej „Cesjonariuszem”,

zwanymi dalej łącznie „Stronami”, a każda z osobna „Stroną”.

§ 1. Przedmiot umowy

Cedent na podstawie zawartej między Stronami umowy sprzedaży niniejszym przenosi  na Cesjonariusza wszelkie przysługujące mu uprawnienia wynikające z gwarancji oraz rękojmi dotyczące produktu określonego poniżej:

Nazwa produktu: ................................................................................

Model / numer seryjny: ......................................................................

Producent / Sprzedawca: ...................................................................

Data zakupu: ......................................................................................

Podstawa gwarancji/rękojmi: ............................................................ ("Produkt")

Cesja obejmuje wszelkie roszczenia wynikające z gwarancji udzielonej przez producenta oraz uprawnienia z tytułu rękojmi względem sprzedawcy, o ile nie stoją temu na przeszkodzie bezwzględnie obowiązujące przepisy prawa lub postanowienia gwarancji.

§ 2. Oświadczenia Stron

Cedent oświadcza, że: a) Produkt został nabyty legalnie, a jego zakup został udokumentowany stosownym dowodem zakupu (np. faktura, paragon), b) Uprawnienia z tytułu gwarancji i rękojmi nie zostały wcześniej wykorzystane, ograniczone ani przeniesione na osobę trzecią, c) Przekazuje Cesjonariuszowi oryginał lub kopię dokumentu gwarancyjnego oraz dowód zakupu.

Cesjonariusz oświadcza, że: a) Przyjmuje cesję uprawnień z tytułu gwarancji i rękojmi, b) Jest świadomy warunków gwarancji i rękojmi oraz wszelkich ograniczeń wynikających z ich treści.

§ 3. Zobowiązania Cedenta

Cedent zobowiązuje się do przekazania Cesjonariuszowi wszelkich dokumentów oraz informacji niezbędnych do realizacji uprawnień z tytułu gwarancji i rękojmi.

§ 4. Skuteczność cesji

Niniejsza umowa ma skutek z chwilą jej podpisania przez obie Strony.

Cedent zobowiązuje się powiadomić producenta lub sprzedawcę o dokonanej cesji, jeśli wymaga tego procedura gwarancyjna lub przepisy prawa.

§ 5. Odpowiedzialność Stron

Cedent nie ponosi odpowiedzialności za ewentualną odmowę realizacji uprawnień gwarancyjnych przez producenta lub sprzedawcę, jeśli przyczyną odmowy nie są działania Cedenta sprzeczne z treścią niniejszej umowy.

Cesjonariusz zobowiązuje się nie dochodzić wobec Cedenta jakichkolwiek roszczeń z tytułu niemożliwości skorzystania z uprawnień wynikających z cesji, o ile Cedent nie naruszył postanowień niniejszej umowy.

§ 6. Postanowienia końcowe

Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.

W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego oraz ustawy o prawach konsumenta.

Wszelkie spory wynikające z niniejszej umowy Strony będą starały się rozwiązać polubownie, a w przypadku braku porozumienia poddadzą je rozstrzygnięciu właściwego sądu powszechnego.

§ 7. Podpisy Stron

Cedent: ____________________________ Cesjonariusz: ____________________________

Data i miejsce podpisania: ................................................................................

Cedent to ten twój sprzedawca, cesjonariusz to Ty :) 

Edytowane przez GordonLameman