Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio mój router asus AC-86u zaczyna szwankować więc zacząłem rozglądać się nad wymiana na coś nowszego. Zależy mi na tym żeby kupić raz i zapomnieć o temacie, szczególnie jeżeli chodzi o stabilność. Chciałbym też żeby sprzęt był na długie lata więc sprzętowo zależy mi na:

- wifi 7 

- 4x 2,5GbE

z funkcji chciałbym żeby były dostępne vlan, media serwer ( po podpięciu dysku ), serwer vpn, ftp.

Z racji że znam już asusa zaciekawił mnie ASUS RT-BE92U spełnia wszystkie moje oczekiwania sprzętowe i systemowe ALE po przeczytaniu paru opinii na sklepach wychodzi, że jego stabilność działania na ten moment jest fatalna. Możliwe, że asus w końcu zalata wszystkie problemy związane z firmwarem pytanie tylko kiedy...

I tu rodzi się moje pytanie czy może zainwestować w ubiquiti.

Router Ubiquiti UniFi Gateway Max i AP Ubiquiti U7 PRO sprzętowo wydaje się ok ale tu rodzą się moje wątpliwości czy nie będzie overkillem dla 3 userow i okolicy 30-40 urządzeń.

Dodatkowo nie wiem czy po zamontowaniu dysku system unifi umożliwia tworzenie ftp? udostępniania mediów z dysku dlna? Takie proste funkcje jakie w asusie były normalnością. Chętnie wysłucham opinii kogoś kto używał sprzęt tej firmy czy faktycznie stabilność działania jest na wysokim poziomie?

Opublikowano

Pod żadne z wyżej wymienionych Ubiquiti nie podłączysz dysku ponieważ one mają USB-C tylko do zasilania. Żaden router nie ma dodatkowo USB. W zasadzie żaden router czy AP nie ma USB na udostępnianie danych  oto, tylko do zasilania.

Godzinę temu, halfi napisał(a):

Z racji że znam już asusa zaciekawił mnie ASUS RT-BE92U spełnia wszystkie moje oczekiwania sprzętowe i systemowe ALE po przeczytaniu paru opinii na sklepach wychodzi, że jego stabilność działania na ten moment jest fatalna. Możliwe, że asus w końcu zalata wszystkie problemy związane z firmwarem pytanie tylko kiedy...

Firmware Asusa za czasów routeróœ z samym 2.4 Ghz czy potem 5 Ghz AC kiedy to firmware był mega dopracowany skończył się dawno, ale i tak lepszy od TP-Link a niestety.

Netgear ma mega dopracowany firmware z tych drogich Marek więc poszedł bym w tą firmę, ale jaki model nie wiem bo wypadłem z Netgear-a.

Ja bym przemyślał inną sprawę. Kupić Ubiquiti te co napisałeś i serwer nie koniecznie jakiś mega drogi do domu i na pewno o wiele lepiej spelni twoje oczekiwania ten sposób niż jaki kolejek router z USB na dysk.

Ewentualnie rozważ to:

Nie ma Wi-Fi 7, ale poza tym do podłączenia dysku rewelacja. Wi-Fi 7 tak powoli wchodzi w życie, że jeszcze trochę potrwa, żeby zastąpiło na dobre Wi-Fi 6, moim zdaniem szkoda pchania kasy, nawet jak się ją na, w Wi-Fi 7. Tylko najdroższe modele smartfonóœ to mają, a Wi-fi 7 bez 6 Ghz to bez sensu trochę, a smartfony, które mają Wi-Fi 7 w większości też nie zawsze obsługują do tego 6 Ghz.

https://www.x-kom.pl/p/748980-router-synology-rt6600ax.html

To jest ciekawe z Wi-Fi 7 wraz z 6Ghz i USB-c na dysk. Rok temu kupiłem do testów i po prostu po 3 dniach oddałem bo tak zrywać firmware to by się po prostu wstydzili. Dysku nie wykrywał, nie udostępniał, a Wi-Fi  raz działa, raz nie.

Nie wiem co Acer brał, że wypuścił taki szmelc.

Reasumując, albo synology, albo Netgear z Wi-Fi 7 i USB na dysk. Asus się popsuł od paru lat i tylko w aktualizacjach firmware jakieś certyfikaty nie wiem po co to komu do szczęścia.

Opublikowano

Dzięki za propozycje. Właśnie myślałem, że UniFi Gateway Max z racji posiadania slotu na dysk nvme będzie można wykorzystać nie tylko do monitoringu ale też do prostych zadań ftp, dlna itd. Ale nigdy nie zlazłem niestety jeszcze potwierdzenia.

Wcześniej brałem pod uwagę tego synology 6600ax - ale niestety brak ethernetu 2,5G spowodował że go odrzuciłem. W przyszłości wleci łącze 2/1 Gbita i chciałbym żeby sprzęt był już na to gotowy i niestety ten router synology jest sprzętowo dosyć stary.

Faktycznie najlepszym rozwiązaniem na ten moment wychodzi zestaw ubiquiti + nas ale niestety podnosi to już i tak sporą cene. Do tego zależy mi też trochę na efektywności energetycznej i w tym temacie zestaw funkcji z routera był dla mnie wystarczający.

Opublikowano
3 minuty temu, halfi napisał(a):

Dzięki za propozycje. Właśnie myślałem, że UniFi Gateway Max z racji posiadania slotu na dysk nvme będzie można wykorzystać nie tylko do monitoringu ale też do prostych zadań ftp, dlna itd. Ale nigdy nie zlazłem niestety jeszcze potwierdzenia.

Ubiquity nie ma na tą chwilę w sofcie swoich routerów żadnych aplikacji typu media center. Do tego i tak najlepiej wykorzystać osobne urządzenia w postaci dedykowanego NASa.

Jeżeli chodzi o WiFi to U7 Pro faktycznie będzie overkillem moim zdaniem ale ogólnie widzę średni sens jeżeli chodzi o szybkie WiFi chyba, że ciągle pracujesz na dużych plikach i chcesz je kopiować między laptopem a domowym serwerem. W przeciwnym razie nie wykorzystasz nawet potencjału WiFi 5 generacji. Zwłaszcza, że żeby osiągnąć pełne prędkości i tak musisz być w tym samym pokoju, co AP. Do oglądania filmów na telefonie czy TV nawet w 4K wystarczy stabilne 25 Mbps. FullHD to jakieś 10 Mbps. Szybkie WiFi jest fajne przez pierwszych 5 minut jak puszczasz speedtesty a potem się okazuje, że nawet go nie wykorzystujesz w 1/10.
Z tego powodu ja był brał po prostu U7 Lite 2 sztuki do pokrycia całego mieszkania, albo UDR7 jako router i dodatkowy AP żeby pokryć ewentualne dziury w zasięgu.

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, halfi napisał(a):

Wcześniej brałem pod uwagę tego synology 6600ax - ale niestety brak ethernetu 2,5G spowodował że go odrzuciłem. W przyszłości wleci łącze 2/1 Gbita i chciałbym żeby sprzęt był już na to gotowy i niestety ten router synology jest sprzętowo dosyć stary.

Czemu masz parcie na te porty 2.5 aż tak? Jak pójdziesz w NAS to nawet NAS za 16-- zł chyba będzie miał dalej port 1Gb/a bo i tak tego w pełni nie wykorzystasz. Tym bardziej dyskiem na USB 3.x w routerze. Internet większy jak 1Gb/s też ciężko w pełni wykorzystać zawsze bo 98% serweróœ nie wyrabia bo też są 1 Gb/s.

Jak serwer wyrabia pełne 300 Mb/a to jest WOW przy pobieraniu. To tylko tyle, że przy szybkim internecie można z kilku serweróœ ciągnąć duże pliki.

16 godzin temu, halfi napisał(a):

Faktycznie najlepszym rozwiązaniem na ten moment wychodzi zestaw ubiquiti + nas ale niestety podnosi to już i tak sporą cene. Do tego zależy mi też trochę na efektywności energetycznej i w tym temacie zestaw funkcji z routera był dla mnie wystarczający.

Jak ci zależy na Media Server i jednym routerze to ja bym poszedł w  Netgeara. Jak możesz na to poczekać i za jakiś czas zainwestować w NAS to idź w Ubiquiti.

Opublikowano
6 godzin temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Jak pójdziesz w NAS to nawet NAS za 16-- zł chyba będzie miał dalej port 1Gb/a bo i tak tego w pełni nie wykorzystasz. Tym bardziej dyskiem na USB 3.x w routerze.

Prawie wszystkie nowe NASy Qnap już mają 2,5Gb, najtańsze z nich zaczynają gdzieś od 1200 PLN. U Synology bieda.

USB 3.0 to 5Gbps, przeciętny dysk SSD podłączony po USB nasyci całe łącze 2,5Gbps. Nawet współczesne dyski HDD mają wyższe osiągi niż ethernet 1Gb. 

Oczywiście trzeba się zastanowić po co to wszystko, bo jeśli ktoś sporadycznie przerzuca duże pliki, albo włącza sobie tylko czasem kopiowanie w tle, to co za różnica ile to zajmie.

• Like 1
Opublikowano

Zgadza się i z tą myślą że w przyszłości bym wykorzystał 2,5Gb/s czy to do NAS czy nawet przyspieszyłbym połączenie miedzy dyskiem USB. Czy może przy zmianie z łącza z 1Gb na 2. Chciałbym od razu kupić taki router żeby nie był wąskim gardłem, a nie po roku czy 2 wymieniać "nowy" sprzęt.

Dzięki za rady musze jeszcze to na spokojnie przemyśleć bo szkoda, że nie ma na ten moment jednoznacznej odpowiedzi. 

Cenowo routerek asusa wychodzi lekko 2x taniej od ubiquiti do którego i tak bym od razu musiał kupić NAS.

Możliwe, że zaryzykuję tego ASUS RT-BE92U i sprawdzę w praktyce jak to będzie stabilnie chodziło, jeżeli będą problemu to poleci zwrot i będę się dalej zastanawiał.

Opublikowano
8 minut temu, halfi napisał(a):

Cenowo routerek asusa wychodzi lekko 2x taniej od ubiquiti do którego i tak bym od razu musiał kupić NAS.

Możliwe, że zaryzykuję tego ASUS RT-BE92U i sprawdzę w praktyce jak to będzie stabilnie chodziło, jeżeli będą problemu to poleci zwrot i będę się dalej zastanawiał.

Nie wiem czy uda ci się to sprawdzić w 14 dni od odbioru przesyłki kurier lub Paczkomat bo musiał byś na to trochę sporo czasu poświęcić, chodźmy na konfigurację, która zajmuje czas i testy.

Ja swojego Ubiquiti Express kupiłem listopad 2024. Mamy marzec 2025 i nadal jakąś opcję włączam, wyłączam i testuję bo nie da się w 24 przetestować z różnych powodów :) 

Jeżeli chodzi o inwestowanie w ten sprzęt to ja uważam, że Ubiquiti i NAS prędzej czy później wyjdzie bardziej praktycznie i opłacalnej niż tańszy Asus.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o wybór routera to zależy czy mieszkasz w mieszkaniu w bloku czy w domu jednorodzinnym. Do bloków się zaleca router z najnowszymi standardami Wi-Fi, żeby nie mieć zakłócenia z innymi sieciami od sąsiadów. Do domu jednorodzinnego - zalecam routera czy punktu dostępowego (Access Point) wysokiej półki np:. firma Ubiquiti czy Zyxel do stabilnego działania oraz pokryciem całego domu. W swoim domu mam urządzenia od Ubiquiti i działa wszystko w piwnicy w szafie. Na każdym piętrze Access Point oraz gniazdka w każdym pokoju. 

Zalecam kupno routera oraz serwera NAS oddzielnie, zalecam kupić NAS z 4 zatokami z trybem RAID10 albo RAID5.

Edytowane przez gadziunet
  • Like 1