Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, gadziunet napisał(a):

U każdego operatora, jeśli chcesz ONT to już przy podpisaniu umowy muszą dodać adnotację, że klient chce ONT.

Tak od razu na infolinii przy zamawianiu będę zgłaszał.Tylko z nimi rozmowa jest jaka jest.Jeden koleś jak z nim gadałem z Orange to powiedział że jak wezmę neta 900mb to nie będę płacił za domek jednorodzinny w chuja mnie robił i tyle.Przy opcji 600mb też nie płacę przez cały rok.

Opublikowano
1 minutę temu, Special-1 napisał(a):

Tak od razu na infolinii przy zamawianiu będę zgłaszał.Tylko z nimi rozmowa jest jaka jest.Jeden koleś jak z nim gadałem z Orange to powiedział że jak wezmę neta 900mb to nie będę płacił za domek jednorodzinny w chuja mnie robił i tyle.Przy opcji 600mb też nie płacę przez cały rok.

Pewnie była jakaś oferta, że miałeś niska kwotę za sam internet i po przeliczeniu miałeś w cenie zwykłej dla bloków, ale może tak być tylko przez rok :D

Opublikowano
3 minuty temu, gadziunet napisał(a):

Pewnie była jakaś oferta, że miałeś niska kwotę za sam internet i po przeliczeniu miałeś w cenie zwykłej dla bloków, ale może tak być tylko przez rok :D

Te wzmacniacze sygnału wifi są dobre dawają coś? Zawsze to taniej trochę od routera,dobry router za 600zł czasem nie daje gwarancji.

Opublikowano
4 minuty temu, Special-1 napisał(a):

Te wzmacniacze sygnału wifi są dobre dawają coś? Zawsze to taniej trochę od routera,dobry router za 600zł czasem nie daje gwarancji.

To zależy od marki urządzeń sieciowych, ilości urządzeń podłączonych do sieci oraz w jaki sposób jest podłączone czyli za pomocą kabla czy za pomocą wifi. Najlepsze podejście do sprawnego działania jest po kablu. Przy połączeniu wifi możesz stracić połowę prędkości oraz wysokie opóźnienia, nie tylko w grach a także przy oglądaniu filmów z różnych streamingow.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, gadziunet napisał(a):

To zależy od marki urządzeń sieciowych, ilości urządzeń podłączonych do sieci oraz w jaki sposób jest podłączone czyli za pomocą kabla czy za pomocą wifi. Najlepsze podejście do sprawnego działania jest po kablu. Przy połączeniu wifi możesz stracić połowę prędkości oraz wysokie opóźnienia, nie tylko w grach a także przy oglądaniu filmów z różnych streamingow.

Taki wzmacniacz to najlepiej połączyć chyba kablem do routera.Jeśli chodzi o kompa to tylko kablem będzie podłączony.Kupiłem kabel kat6a 10m pomyślałem że może się przydać.

Edytowane przez Special-1
Opublikowano
Godzinę temu, gadziunet napisał(a):

U każdego operatora, jeśli chcesz ONT to już przy podpisaniu umowy muszą dodać adnotację, że klient chce ONT.

Jeżeli jak T-M daje router czarny, którego tyłu nie widać nigdzie na stronach ich, ale na przednim panelu ma diodę ONT to jaką gwarancję daje to, że pani od umowy napisze im, że klient chce ONT, przecież oni jakiś router i tak muszą dać niezależnie od tego czy ja go będę używał czy nie? Raczej wątpię, żeby od tak mieli w T-M X samych ONT jak dają wbudowane w router i oddzielne routery bez ONT.

Dla przykładu podam lokalnego dostawcę z mojej okolicy Świdman i jak napisałem do nich maila z zapytaniem, że wiem, że można dostać samo ONT od znajomego, który u was korzysta, ale co jak bym chciał mieć też TV od was. Odpowiedź była, że z TV tylko nasz router musi być inaczej tej usługi nie świadczymy.

Orange zająć ONT to albo szło by przez Auto konfigurację WAN na routerze bo bo jak dalej PPPoE i VLAN to raczej można to na ONT skonfigurować. INEA jakichś specjalnych ONT dla siebie nie ma raczej.

56 minut temu, gadziunet napisał(a):

Trzeba wytłumaczyć, że jak się to robi przez wifi to główna wada tego jest taka, że musi rozesłać sygnał między routerem, a wzmacniaczem i jeszcze wzmacniacz dalej i to też traci na siłę i jakości sygnału WiFi. Ja nie spotkałem wzmacniacza Wi-Fi, który między sobą i routerem dajmy na to robił to po 5Ghz, zawsze po 2.4 Ghz, które jest wolniejsze.

Opublikowano
Godzinę temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Jeżeli jak T-M daje router czarny, którego tyłu nie widać nigdzie na stronach ich, ale na przednim panelu ma diodę ONT to jaką gwarancję daje to, że pani od umowy napisze im, że klient chce ONT, przecież oni jakiś router i tak muszą dać niezależnie od tego czy ja go będę używał czy nie? Raczej wątpię, żeby od tak mieli w T-M X samych ONT jak dają wbudowane w router i oddzielne routery bez ONT.

Dla przykładu podam lokalnego dostawcę z mojej okolicy Świdman i jak napisałem do nich maila z zapytaniem, że wiem, że można dostać samo ONT od znajomego, który u was korzysta, ale co jak bym chciał mieć też TV od was. Odpowiedź była, że z TV tylko nasz router musi być inaczej tej usługi nie świadczymy.

W T-Mobile można poprosić o login i hasło PPoE do połączenia ze swoim routerem, a co do TV, żeby działało to trzeba dodać VLAN ID - 35, jak w Orange

Co do Inei, też mają własne ONT a telewizję uruchomić to trzeba mieć i to jest głupie :D trzeba dodać w ustawieniach routera w działającej sieci dla TV - DNS Inei :D Na początku po świeżej instalacji światłowodu u mnie miałem problem z TV po zmianie trybu routera na bridge. Przyczyną był zły profil konfiguracyjny dla Hiway dla terminali HGU w trybie bridge. Dwa dekodery miało taki sam adres IP i to zakłócało uruchomienie telewizji a trzeba było mieć DHCP dla telewizji uruchomione. Dla administratorów sieci to była świeża sprawa z takim problemem, bo byłem pierwszą osobą, która to zgłosiła problem a minęło wtedy 4 miesiące od uruchomienia telewizji Hiway.

Ale i tak zalecam mieć terminal HGU, bo mając 1Gb/s i ci nie zabierze prędkości na potrzeby telewizji jak mam u siebie czyli LAN1 do internetu w trybie bridge, a LAN2-4 do telewizji z DHCP. Jak zwiększę prędkość i to będę miał pełną prędkość jak uruchomię telewizję, a przy ONT mi zabierze prędkość, bo trzeba jakoś dostarczyć sygnał. Akurat w przypadku Orange nie ma co kombinować i lepiej wziąć ONT.

Dla niewtajemniczonych - HGU to skrót od słowa Home Gateway Unit, w którym jest ONT i router w jednym.

Opublikowano
21 minut temu, gadziunet napisał(a):

W T-Mobile można poprosić o login i hasło PPoE do połączenia ze swoim routerem, a co do TV, żeby działało to trzeba dodać VLAN ID - 35, jak w Orange

Do internetu nie trzeba VLAN tylko samo PPoE ustawić? :) 

Opublikowano

Ktoś z was panowie orientuję się może czy w funbox 6 jest możliwość konfiguracji DynDns ? Wyczytałem w necie że dzięki możliwości konfiguracji w DynDns można mieć monitoring ze zmiennym ip i wtedy można mieć podgląd w kamerę z zewnątrz.Tylko nie wiem czy funbox 6 ma taką możliwość.

Opublikowano
8 godzin temu, Special-1 napisał(a):

Ktoś z was panowie orientuję się może czy w funbox 6 jest możliwość konfiguracji DynDns ? Wyczytałem w necie że dzięki możliwości konfiguracji w DynDns można mieć monitoring ze zmiennym ip i wtedy można mieć podgląd w kamerę z zewnątrz.Tylko nie wiem czy funbox 6 ma taką możliwość.

Jest możliwość ustawienia konfiguracji DDNS

5194778400_1642803264.png

Opublikowano

Jak się chronicie w sieci z publicznym IP ? Myślałem o NordVPN ale jak sobie ceny popatrzyłem to drogo wychodzi na rok.Opłać neta NordVPN trochę duże koszty.Skłaniałbym się bardziej w stronę jakiegoś antywirusa.Kiedyś używałem Kaspersky ale wycofali przez wojnę.Poszedłbym w stronę Norton Internet Security tylko nie wiem czy on ma tą funkcję VPN że ukrywa twoje prawdziwe IP.Co uważacie ? 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Special-1 napisał(a):

Jak się chronicie w sieci z publicznym IP ?

Nijak. Nie wystawiam wszystkiego na zewnątrz (wyłączone UPnP) i aktualizuję regularnie soft w routerze. VPN nie stanowi żadnej ochrony.

2 minuty temu, Special-1 napisał(a):

Jeśli IP zmieni się podczas rozgrywki online jak to wpływa na opóźnienia i ogólną rozgrywkę ? 

W 99% wypadków zostaniesz rozłączony

Edytowane przez narmiak
Opublikowano (edytowane)

Surfshark wychodzi tanio, jest to zachwalany VPN:  https://surfshark.com/pl/pricing a jeśli chodzi o antywirusa to Bitdefender Internet Security ma VPN, używałem bitdefendera przez 2 lata, na tyle licencję miałem ale nigdy nie miałem potrzeby, żeby VPN w nim włączać dlatego nie wypowiem się jak działa.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

Skłaniałbym się w stronę Nortona 360. ale to pomyślę jeszcze.Czyli wychodzi na to że nie mogę grać ze zmiennym ip tak ? Bo obojętnie na przez jaką platformę zagram np w takiego Battelfilda to jak w czasie rozgrywki zmieni się ip to mnie wywali z serwera ? 

Opublikowano (edytowane)

Eset też ma VPN, na ich stronie pisze " VPN bez ograniczeń" ale nie wiem jak to rozumieć, z tym że ma to tylko wersja Ultimate. Zarówno bitdefendera jak i eseta znajdziesz dużo taniej jak dobrze poszukasz w internecie na w pełni legalnych stronach. Ja na przykład kupiłem legalną licencję na rok Eset Security Essential ( dawniej eset internet security) za 73 zł. Oficjalne wsparcie eset polska.

Plany ESET:  https://www.eset.com/pl/home/protection-plans/

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

Po co wam tyle antywirusów its? Systemowy antywirus w Windows 11 niczym od tych płatnych nie odbiega, a dużo mniej zajmuje zasobów sprzętowych jak CPU, RAM przez co możemy ten potencjał sprzętowy do gier przeznaczyć, a tak potem ludzie się zastanawiają czemu bez antywirusa płatnego mam więcej FPS, a z mniej. Proste. CPU zajęty bardziej, RAM zjedzony przez antywirus i gra zwalnia. Nie trzeba być geniuszem iT, żeby na to wpaść. Żaden VPN czy7 antywirus za was nie będzie myślał ani trochę. Wystarczy klik jeden gdzie nie trzeba i nic was nie ochroni ot taka prawda. Adblock ING w routerach Ubiquiti działa naprawdę fajnie i chodźmy za to polecam ten sprzęt bo antywirus i VPN nie zablokuje tak jak taki Ad Bloking, a czym więcej filtróœ jakichś w dodatku blokującym w przeglądarce tym więcej zablokowane i tak naprawdę nic nie widać, a tu blokuje wszystko co źle i wystarczy.

Opublikowano (edytowane)

Zobacze jeszcze co z tym antywirem zrobić.To jak to jest z tymi grami online i zmiennym ip.Obojętnie przez jaką platforme zagram przez sieć czy to steam czy origin i zmieni się ip w czasie rozgrywki to game over ? 

Edytowane przez Special-1
Opublikowano
4 minuty temu, Special-1 napisał(a):

Zobacze jeszcze co z tym antywirem zrobić.To jak to jest z tymi grami online i zmiennym ip.Obojętnie przez jaką platforme zagram przez sieć czy to steam czy origin i zmieni się ip w czasie rozgrywki to game over ? 

Pomysł troszkę nad tym :P Bez urazy tylko :) Łączysz się z serwerem za pomocą IP, jak się zmieni rozłącza się z tym serwerem i musi się na nowo połączyć. Co powoduje rozłączenie z serwerem gry online, zatrzymanie gry lub wywalenie z rozgrywki. Jak będziesz grał w grę on-line na jakiejś stronce i ci zerwie połączenie z Internetem nawet mając statyczne IP też game over :) 

Opublikowano
Godzinę temu, Special-1 napisał(a):

Bo obojętnie na przez jaką platformę zagram np w takiego Battelfilda to jak w czasie rozgrywki zmieni się ip to mnie wywali z serwera ? 

Zazwyczaj tak się właśnie kończy. Ale IP nie zmienia się co 5 minut. W Orange jest to chyba 24h, w większości innych wypadków dopiero jak zrestartujesz router (w Netii mogłem mieć to samo IP miesiącami).