Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie planuję kupno nowego monitora do gier i filmów. Myślę o jakimś 32" 1440p pod gry i filmy. 

Brać qhd z myślą, że w perspektywie roku wymienię grafikę na coś co uciagnie natywnie 1440p, a teraz używać fsr. Czy olać to i kupić jakiś 27" fhd? 

Gram głównie w single player.

Nie wiem czy jest sens gonić króliczka, bo pewnie zawsze będzie coś lepszego.

Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

zerknij ten model z 32" 1440p LS32DG500EUXEN topowy czas reakcji, 180hz w dobrej kasie.

Myślałem raczej o matrycy va, zależy mi na ładnej czerni. Możesz polecić coś z tą matrycą?

Opublikowano (edytowane)

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Czy taki poziom backlight bleed czy tam ips glov jest akcpetowalny w ekranie z matrycą ips?

backlightbleed.jpg

Edytowane przez Koldox
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.04.2025 o 23:20, Koldox napisał(a):

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Czy taki poziom backlight bleed czy tam ips glov jest akcpetowalny w ekranie z matrycą ips?

Czy akceptowalny to trochę zależy od użytkownika, jednej osobie będzie to przeszkadzało innej niezbyt, na zdj dość mocno to widać moim zdaniem. Faktycznie jeśli zależy Ci na dobrej czerni to VA będzie dobrą opcją, też nie jest bez wad, mogą się pojawić nierównomiernie ciemne barwy (VA Clouding), ale niektórzy nie zwrócą nawet na to uwagi. Jeśli musisz mieć 32" to polecam też wybrać wyższą rozdzielczość niż 2K. 1440p jest idealne do 27 cali, ale przy 32 calach moim zdaniem lepiej wziąć UWQHD jak w tym Gigabyte G34WQCP (bardziej przyszłościowo, pod zmianę grafiki).

Edytowane przez x-kom
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Cytat

. Czy olać to i kupić jakiś 27" fhd? 

A daj spokój, ja mam jakiś LG 27M59G full hd (kiedyś bardzo polecany - nie wiem czemu :E ) 75hz 
I pożyczyłem dla testów "DELL G2724D 1440p"

I mi zryło beret, jaka jest KOLOSALNA różnica w jakości (dosłownie - we wszystkim, począwszy od ikonek na pulpicie :E po youtuba, strony, a w szczególności gry)

W każdej grze był taki lekko niewyraźny/rozmyty obraz mimo wyłączonych tego typu opcji.
Ikonki na pulpicie ogromne (nie da się zmniejszyć) :D
W grach występowały jakieś losowe "migotania, ja grałem w strzelanki to na "dalsze dystanse" ktoś przechodził koło krzaków to z drużyny mi ludzie mówili, że jestem ślepy i go nie widzę) :D

Zdjęcie tego tak nie oddaje, ale spójrz jakie to wszystko jest "wypixelowane,rozmyte" 
Jeszcze 24" full hd to może jakoś by wyglądało, ale 27 to tragediaa.

Ja bym brał dobry monitor 1440p, bo to zakup na LATA, jak ty grasz w single player to te ~45-60fps powinieneś mieć, a do tego typu gier więcej nie potrzeba 

de1.png

• Upvote 1
Opublikowano

Dokładnie, ekran w rozmiarze powyżej 25" 1080p przy którym siedzi się z bliska sobie odpuść bo wygląda to okropnie, sam raz zrobiłem taki zakup i monitor poleciał po kilku godzinach na zwrot bo nie wytrzymałem ;) 

Opublikowano
W dniu 5.04.2025 o 23:45, Koldox napisał(a):

@x-kom I do takiego samego wniosku doszedłem wertując internet. Nawet zamówiłem ten sam model który podałeś. Także, dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam ;)

Gratuluje. Kupiłeś monitor 34 cali o wysokości 27 calowego i w 4K do RX 7600. Ja mam 5070TI i w 1440p w nowych grach nie ma rewelacji. Słuchaj się marketingu xkoma. :)

• Haha 4
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 28.04.2025 o 12:16, Sidr napisał(a):

Gratuluje. Kupiłeś monitor 34 cali o wysokości 27 calowego i w 4K do RX 7600. Ja mam 5070TI i w 1440p w nowych grach nie ma rewelacji. Słuchaj się marketingu xkoma. :)

Ej sorka, dopiero teraz przeczytałem, bo tak się w gierki wkręciłem, że nawet nie zwróciłem uwagi ;P

Tak właśnie zrobiłem i uważam, że to najlepsza decyzja ever. Granie na takim monitorze, to coś co serdecznie polecam każdemu. Nie ma takiej możliwości, żebym wrócił do 16:9. 

Używam fsr i suwaczki wodotrysków delikatnie przesunąłem w lewo i wiesz co? Nadal się świetnie bawię! Ba, na 34 calach bawię się nawet lepiej niż do tej pory ;P

Pozdrawiam cieplutko ;)

• Like 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.04.2025 o 23:20, Koldox napisał(a):

backlightbleed.jpg

tak to normalne

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 29.06.2025 o 09:49, Koldox napisał(a):

Ej sorka, dopiero teraz przeczytałem, bo tak się w gierki wkręciłem, że nawet nie zwróciłem uwagi ;P

Tak właśnie zrobiłem i uważam, że to najlepsza decyzja ever. Granie na takim monitorze, to coś co serdecznie polecam każdemu. Nie ma takiej możliwości, żebym wrócił do 16:9. 

Używam fsr i suwaczki wodotrysków delikatnie przesunąłem w lewo i wiesz co? Nadal się świetnie bawię! Ba, na 34 calach bawię się nawet lepiej niż do tej pory ;P

Pozdrawiam cieplutko ;)

Ważne, że jesteś zadowolony z zakupu. :)

• Upvote 1