Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

W związku z chęcią przesiadki z mojego 5800X3D na 9800X3D prośba o pomoc w ocenie czy jest ok poniższy konfig? Mogę wydać mniej co oczywiste ale też powiedzmy do 500 pln wiecej nie stanowi problemu.  

Zostaje ze starego kompa zasilacz 850W dyski m2 2x oraz 7800xt. 

Procek 9800x3d

Kolorystyka biała:

ASRock X870 Pro RS 

ADATA 32GB (2x16) 6000 CL30 Lancer Blade White RGB

Arctic Liquid Freezer III ARGB White 420 3x140mm

Czy takie cos bedzie ok czy cos tutaj warto zmienić? nie mam duzych wymagań co do ilosci portów usb. Dysków m2 mi styknie 3, usb 4.0 nie potrzebuje. 

Pzdr

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Mam obecnie SilentiumPC Navis RGB 240 2x120mm i 5800x3d potrafil latac na wysokich obrotach stad taka decyzja. Nie ma sensu brac 3x140mm?

Obudowa to bedzie  BE QUIET! Pure Base 500DX. Nie zalezy mi specjalnie na tej wiec moge tez zmienić. Grunt aby biała. 

Opublikowano

9800X3D zużywa mniej prądu i jest chłodniejszy niż 5800X3D. Druga sprawa - u AMD lepiej samemu zastosować bardziej tolerancyjną krzywą wentylatorów oraz zastosować opóźnienie ich uruchamiania (tak żeby nie wyły przy sekundowym skoku temperatury).

Opublikowano

Tego z tym, ze jest chlodniejszy niz 5800 nie wiedziałem. Z wentylatorami to wiem ale nigdy nie chciało mi się w to bawić bo cpu stoi pod biurkiem i tak to nie przeszkadza. Czyli według Ciebie nie ma snesnu wymieniać na 3x140mm?