Skocz do zawartości

Intel Ultra 5: 235 lub 245 vs 245K

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wystarczy nie trolowac bo bajek nie da sie zweryfikowac ;)

Bo jeszcze rozumiem ,jak ktos moze zalozyc zle chlodzenie ale pisac takie glupoty nt poboru pradu na zablokowanym cpu to juz wyzsza szkoła fantazji i od razu smierdzi trolem.

Pobór rośnie z kwadratem napięcia, a z zegarem zazwyczaj tylko liniowo.
Nie można wykluczyć że płyta na jakimś starszym BIOS-ie, mimo skromnych 4000Mhz, w automacie dowaliła mu Vcore z d.py i waty w Prime95 wraz z temperaturą poleciały w kosmos.

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zapewne 2.0v jak nic ;)

Cytat

W trakcie bardzo intensywnego obciążenia tj. renderowania sceny w Blenderze, Core i5-12400 utrzymywał stabilne taktowanie 5,2 GHz dla wszystkich rdzeni. Niestety napięcie, z jakim działał procesor było błędnie raportowane, jednak pogląd jakie mogło być faktycznie daje odczyt z czujnika Vcore, który wskazuje średnie napięcie na poziomie 1,28V. Natomiast raportowana moc procesora wahała się od 108W do 115W, a średnio było to niecałe 112W.

https://www.komputerswiat.pl/recenzje/sprzet/komponenty-pc/intel-core-i5-12400-podkrecamy-najbardziej-oplacalny-procesor/ppnb9ht

Ekstrapolując- 1.35-1.40V i w Prime95 te 180W nie jest już takie nierealne.
Nie twierdzę że na 100% tak było, ale nie można wykluczyć że BIOS na automacie bez limitów dowalił mu takie napięcia.

Opublikowano (edytowane)

BIOS to nie pijana panienka zmieniająca co 5min zdanie i mówmy nadal o zablokowanych zegarach i procesorze na automacie ;) 

Dla mnie liczą się udokumentowane fakty a nie słowo bez żadnego potwierdzenia ;) 

Gdybania nie biorę pod uwagę.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

W automacie ten procesor nie przekracza 1.2v

Nie pamiętam jakie napięcie miałem na 5.3ghz ale przy 5.0 i 1.25v w cinebenchu R23 nie przekraczał 115-118w. To był taki sweet spot

Edytowane przez Tornado3
Opublikowano
W dniu 18.04.2025 o 18:52, Tornado3 napisał(a):

Taki 12400 bierze stałe bez ograniczeń 180W w moich testach na domyślnych ustawieniach bios.

Ja zacytuje tego kartofla i nie bede marnowal wiecej czasu na ten watek ;)

Jak ktos jest pewny czegos co pisze to wystarczy wrzucic wyniki i zgasic kazdego, kto w to nie wierzy ;)  To jednak nie nastapi wiec mozna sie rozejsc.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Ten CPU pobierał przy Prime95 SmallFFT 96W, więc bez ograniczeń nieco bardziej by się nagrzał po dłuższym czasie, niż kiedy po XX sekundach "założył" się PL1=65W.

W dniu 19.04.2025 o 13:59, Kartofel napisał(a):

Ja bardzo się zdziwiłem po odpaleniu prime95, niemal od strzała szedł w 100*C.

Coś musiałeś mieć nie tak, jeśli nie było jakiegoś ostrego OC. Przy "stock" ten CPU jak wyżej wspomniałem pobierał ~96W w Prime 95 Small FFT i bez problemu to chłodzenie klasy fortis trzymało wyraźnie poniżej 70 stopni Celsjusza (nie długo tak pracował w ciągu, bo miałem ustawienia ze spec. więc załączał się po ~pół minuty PL1=65W).

W dniu 19.04.2025 o 09:20, Kartofel napisał(a):

Przy stockowych ustawieniach tak -> PL2 = 117W. Ale jeśli puścisz w mobo PL1 = PL2 = 4096 to zaczynają się dziać cuda.

... i tak więcej niż 96W (98W w chwilowym szczycie) nie pociągnie (@stock).

W dniu 18.04.2025 o 18:29, Kartofel napisał(a):

To jest kolejny mit.

14700 bez K bierze 65W, tak samo jak 12400. No ale pokazało 220W i 100*C na stock cooler!

No tak. Ponieważ TDP jako ustalony przez producenta CPU, jest wartością USTAWIANĄ w bios. Możesz sobie podbić TDP zarówno w intel jak i AMD. Ale dlaczego stock 14700 bierze 220W? 

Zgodnie ze specyfikacją, PL2 w modelu 14700 jest równe 219W ... i ten CPU potrafi tyle pociągnąć (z ograniczeniem czasowym zgodnie ze spec. TAU=28s - które też jest specyficznie kalkulowane, o czym @tomcug kiedyś pisał - po prostu czas trwania PL2 może być inny niż ustawione TAU). Natomiast i5 12400F (taki miałem) pomimo PL2=117W, tyle nie był w stanie pociągnąć.

W dniu 19.04.2025 o 14:19, JacekRTX napisał(a):

Może autor nie założył chłodzenia %-) Miałem 12400 i w Cinebenchach nawet chyba nie przebił 70 stopni.

W Cinebench R23 multicore to i5 12400F bierze max 76W, także luz.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

@Kyle Wszystko zależy od ustawień bios. Mam też pewne wrażenie że również od wersji bios, np. na starszej wersji bios z przed afery degradujących się inteli na power "no limit mode" 12400 pobierał więcej mocy niż na "no limit mode" na najnowszym bios.

Oprócz PL1, PL2 i stałej czasowej są też inne np. w asus MCE, IA TDC Current Limit, IA ICCMax, nie do końca rozumiem jak power limity funkcjonują przy ustawiałkach current limitów, czy CPU po prostu nie przekroczy limitu mocy/prądu w zależności od tego które szybciej wystąpi?

Wydaje mi się że oprócz power limitów, w nowych bios sporo rzeczy zeszło do "by intel" zamiast wcześniejszych "by asus". Czyli z chyba unlimited do specyfikacji CPU inteli z kart katalogowych.

Ale pewien nie jestem, może za jakiś czas będzie okazja przetestować kolejne 12400.