Send1N 4 199 Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) 3 na przód, 1x góra nad sekcją zasilania, 1x tył, pod kartę wystarczą dwa, buda z takimi możliwościami a na procku freezer 36? Edytowane 28 Kwietnia przez Send1N
KuzguwuBoskiDynamit 0 Opublikowano 28 Kwietnia Autor Opublikowano 28 Kwietnia Arctic p12 ARGB są lepsze niż te fabryczne Anteca? Chciałbym zamienić. Pewnie czy technicznie są lepsze, czytałem, że tak i cichsze.
bofff 129 Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) W obudowach sensownie można wymusić 2 rodzaje flow dół-góra: naturalny z fizyką i przód-tył: wymuszony przez największy dostęp chłodnego powietrza dodatkowo balans intake/exhaust daje nam jakiś balans - nad lub podciśnienie jak masz za mocny intake to w środku masz ładne mieszanie się powietrza, ale niekoniecznie wymianę temperatury rozumiem, że masz tego Anteca? 3x przód, 2x pod GPU, 1x tył nie brzmi jakoś sensownie skoro dwa na dół na karmienie karty, to max jeden/dwa na przód na nawiew na proc/ram dwa na górę max w lewo i jeden na tył? bo tu głównie odbierasz ciepło z GPU więc dół--góra jest uzasadniony btw cooler wieżowy na CPU dość zaburza taki przepływ -- AIO poza tempami poprawia cyrkulację w obudowach Edytowane 28 Kwietnia przez bofff 1
KuzguwuBoskiDynamit 0 Opublikowano 5 Maja Autor Opublikowano 5 Maja Może zamienię w takim razie Freezer'a 36 na AIO (tu bym poprosił o polecenie czegoś dobrego, najlepiej z ARGB). Jeśli bym wtedy dał AIO na górę to reszta jak? 2x 140 przód licząc od samej góry góry, 1x 140 tył, 2x pod GPU (czy lepiej 3x). Tak, czy jakoś inaczej?
Kakarotto 732 Opublikowano 5 Maja Opublikowano 5 Maja 14 minut temu, KuzguwuBoskiDynamit napisał(a): Może zamienię w takim razie Freezer'a 36 na AIO (tu bym poprosił o polecenie czegoś dobrego, najlepiej z ARGB). Jeśli bym wtedy dał AIO na górę to reszta jak? 2x 140 przód licząc od samej góry góry, 1x 140 tył, 2x pod GPU (czy lepiej 3x). Tak, czy jakoś inaczej? Masz przykład, jak to wygląda u mnie. Bardziej optymalnie w tej budzie nie ułożysz wentylatorów: Plus jeszcze trzeci reverse pod kartą, na razie testuję, ale różnic, jak się spodziewałem, nie ma albo są tak małe, że ich nie widać. 2
KuzguwuBoskiDynamit 0 Opublikowano 5 Maja Autor Opublikowano 5 Maja Ok, dzięki. Coś dobrego na chłodzenie AIO do CPU?
KuzguwuBoskiDynamit 0 Opublikowano 6 Maja Autor Opublikowano 6 Maja (edytowane) Nie, nie, obudowa Antec Flux Pro. Tak, na górę. A jaki budżet by wypadało pod mój zestaw? Są znaczące różnice między tym za 300, a tym za 600? Coś dobrego, byle nie za 1k Edytowane 6 Maja przez KuzguwuBoskiDynamit
Send1N 4 199 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Powiedział bym standardowo Arctic liquid freezer III 280/360/420 bo jest w dobrej kasie i jest wydajne ale jeżeli chcesz mieć naprawdę cichą pompę to zerknij na pure loop od BQ w którym pompa znajduje się na wężach zamiast w bloku i jest to absolutna topka jeżeli chodzi o kulturę pracy.
KuzguwuBoskiDynamit 0 Opublikowano 6 Maja Autor Opublikowano 6 Maja (edytowane) Spoko, a coś w wersji białej występuje? Widzę tylko czarne, a obudowę będę mieć białą (zamieniłem). Edit: chociaż w sumie białe i czarne utworzy elegancki zestaw, niech będzie. Którą wersję lepiej brać? 420? Edytowane 6 Maja przez KuzguwuBoskiDynamit
ShaDow_Pro 566 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja https://www.amazon.pl/gp/product/B0DLWDJS8S/ref=ox_sc_act_title_1?smid=AUBM4K0YLFI9J Masz białe.
Kakarotto 732 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Też mogę polecić Arctica. Używam od lat i jest spoko. @KuzguwuBoskiDynamitDo 7 7700 360 wystarczy, ale biorąc pod uwagę główny problem tego tematu - wysokie temperatury, mógłbyś wziąć 420, choć nie wiem czy jest sens dopłać.
KuzguwuBoskiDynamit 0 Opublikowano 6 Maja Autor Opublikowano 6 Maja A czy 420 będzie bardzo głośny przy dużym obciążeniu? Względem 360 chociażby?
Send1N 4 199 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja W przypadku tego cpu czy to będzie 240 czy 420 nie zrobi różnicy, bierz coś co ci wizualnie bardziej leży
DarkeVo 337 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja @KuzguwuBoskiDynamitsorry że podbijam pod Twój temat ale nie chce już zakładać nowego. Chodzi o rozmieszczenie wentyli jak w tej budzie na foto na przodzie 3x140mm arctic i tył 140mm nad chłodzenie pójdzie jeszcze 140 arctic max bez podświetlenia i zastanawiam się czy nie dać jeszcze pod kartę bo mam akurat walające się dwa fluctusy 120mm tylko nie wiem czy nie pogorszę tylko a chce poprostu wykorzystać przeznaczone na nie miejsce😅
KuzguwuBoskiDynamit 0 Opublikowano 8 Maja Autor Opublikowano 8 Maja Zamontowałem już tego Arctic Liquid Freezera 420 i nie działa podświetlenie. 1x kabel z HUB-a na froncie, ten z dwiema końcówkami (4-pin podłączyłem do MOBO na dole z lewej strony - SYS_FAN2 i druga końcówka 3-pin RGB również w tym miejscu pod ARGB_V1_2 - jest jeszcze obok wejście ARGB_V1_1, ale też nie działa). 5x wiatraków PWM jest wpiętych do HUB-a, oprócz tego z tyłu - ten wpiąłem pod SYS-FAN1 obok CPU_FAN na górze. Następnie od tych 3x wentów z chłodzenia arctica idzie jedynie końcówka męska, którą złączyłem z końcówką żeńską od pompy. Do pompy podpiąłem ten splitter all-in-one, który odpiąłem pod CPU_FAN na górze. No i nie działa..
DarkeVo 337 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja A nie trzeba pod tego huba podłączyć jeszcze przewód sata z zasilacza czasem?
KuzguwuBoskiDynamit 0 Opublikowano 8 Maja Autor Opublikowano 8 Maja Tak, mam podpięty właśnie i nie działa.
DarkeVo 337 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja Co masz dokładnie pod tego huba podłączone? Spróbuj podświetlenie aio podłączyć bezpośrednio pod płytę albo 3 wentylatory albo sama pompę
Send1N 4 199 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja 41 minut temu, DarkeVo napisał(a): zastanawiam się czy nie dać jeszcze pod kartę bo mam akurat walające się dwa fluctusy 120mm tylko nie wiem czy nie pogorszę tylko a chce poprostu wykorzystać przeznaczone na nie miejsce😅 Fluctus jest na ssaniu mega głośny, a montując go w tym miejscu właśnie będzie w takim trybie (pull zaciągając z kratki) jak już chcesz dawać to jakiś arctic lub cooler master sickleflow które na ssaniu są najcichsze w testach.
KuzguwuBoskiDynamit 0 Opublikowano 8 Maja Autor Opublikowano 8 Maja 2 godziny temu, DarkeVo napisał(a): Co masz dokładnie pod tego huba podłączone? Tak jak pisałem - 5 wentylatorów, oprócz tylnego, on podpięty jest pod mobo. Poza tym jest tam równorzędnie 5 złączy ARGB, ale nic tam nie mam podpiętego.
DarkeVo 337 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja A próbowałeś podłączyć bezpośrednio podłączyć pod mobo a nie huba?
KuzguwuBoskiDynamit 0 Opublikowano 9 Maja Autor Opublikowano 9 Maja (edytowane) Już działa, zamiast włożyć kabel ARGB żeński od pompy do mobo, spiąłem to z męskim od wentów Teraz pytanie: gdzie podłączyć ARGB od GPU 7900 XTX NITRO, żeby zrobić synchro? Spiąłem to z końcówką od wentów, ale to chyba nie o to chodziło, bo po włączeniu pc, gpu działa inaczej niż Chłodzenie. Mobo B650 EAGLE AX. Edytowane 9 Maja przez KuzguwuBoskiDynamit
DarkeVo 337 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Z gpu pewnie dobrze zrobiłeś ale żeby to zsynchronizować to musisz pewnie mieć jeszcze program od podświetlenia karty żeby tam przełączyć ma sterowanie podświetleniem z programu płyty głównej😅
Rekomendowane odpowiedzi