Skocz do zawartości

Co się stanie?  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co się stanie?

• Nie będzia działać.
      0
    • Będzie działać!
      0
    • Na 99% powinno działać.
      0
    • Na 100% bedzie działać, kość Ballistix zwiększy timingi do CL17
      3
    • DDR4 + DDR4 da DDR8 i komp będzie dizałać 4razy szybciej
      0
    • Poleci dym z komputera od hakowania płyty głównej i po 15sec wybuchnie
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Mam pytanie, sam jeszcze się nie bawiłem RAMem DDR4, Więc wolę zapytać. Mam płytę główną MSi B250M PRO-VD, w niej 1 kość Ballistix Ballistix Sport LT, DDR4, 8 GB, 2400MHz, CL16 i chciałem dodać drugą Samsung M378A1K43CB2-CRC DDR4, 8 GB, 2400MHz, CL17. Obie kości 1.2V. DDR2 i DDR3 mieszałem różnie, zawsze ustawiały się na tylko MHz ile miała najwolniejsza kość. Ktoś się bawił i mieszał DDR4 i może coś podpowie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dorwałem na lokalnym rynku kość 16GB za 100zł, w razie jak by nie działała z możliwością zwrotu. Wsadziłem, działa. Crucial DDR4 2133MHz. Myślałem, że kość 8GB zwolni do 2133MHz, ale w CPU-Z pokazuje 2400MHz. Od siebie dodam, że może nie ziała idealnie w dual channel, ale komputer miał zostać odświeżony. Miał dysk HDD, 8GB ram i win7. Wsadziłem SSD M.2, dodałem 16GB ram, jest 24GB, jest win10. Chyba nie muszę mówić, że działa nieporównywalnie szybciej. A ma służyć do podstawowych zadań, internet, prace biurowe, nikt nie będzie na tym grał i szukał przyrostu wydajności 5% na wszystkim co się da.

20250428_152545.jpg

20250428_152617.jpg

Opublikowano

To co pokazujesz to po prostu informacja o danym module, nie świadczy to o tym że ten zestaw nie działa teraz na 2133mhz, kliknij zakładkę obok "memory" i będziesz widział na jakiej częstotliwości pracują.

Opublikowano
57 minut temu, smolus7 napisał(a):

A faktycznie, coś mi się zgrzało w bani. Zwolniła kość do 2133MHz, czyli wszystko jak w książce napisane. A jak sprawdzić czy w dual channel pracują?

memory.jpg

Masz przecież Channel# Dual.

Opublikowano
5 godzin temu, MarioDee napisał(a):

Masz przecież Channel# Dual.

Dlatego dopytuję, bo widzę, że kolega Send1N ogarnia temat i coś pewnie powie ciekawego.

4 godziny temu, Send1N napisał(a):

W przypadku takiego połączenia to pełny dual nie jest tylko FLEX czyli w dualu działa 8+8 (połowa tego modułu 16gb którego kupiłeś) a pozostałe 8gb w single.

i się nie myliłem, kolega dodał informację o której nie wiedziałem. Dzięki :toast:. No ale już trochę minęło od kiedy się siedziało w kompach na co dzień, teraz z doskoku komuś znajomemu coś z kompem pomóc. 

• Like 1