Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Proszę o ocene zestawu z mocnym naciskiem na CPU, które będę podkręcał:

CPU: AMD Ryzen 9 7900X AM5
GPU: 9070 XT (model do 330mm)
RAM: 32GB Kingston FURY Beast czarny DDR5-6000 DIMM CL30 Dual Kit
Dysk: Patriot SSD Viper VP4300 Lite 2TB M.2 PCIe NVMe Gen4
Obudowa: Jonsbo D31 Mesh (raczej tylko w tej wszystko się zmieści)
Chłodzenie CPU: Arctic Liquid Freezer III 360 Black
Zasilacz: MSI MPG A850G PCIE5 850W 80+Gold ATX 3.0
Płyta Główna: Asus TUF Gaming B850-Plus WIFI AMD B850 So.AM5 DDR5 ATX (potrzebuje najmocniejszej sekcji VRM z płyt micro-ATX)

+ ewentualny montaż w sklepie.

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Edytowane przez Jedi88
  • Jedi88 zmienił(a) tytuł na PC do 8000 zł z naciskiem na CPU
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Dirian napisał(a):

Do czego to ma być zestaw? Obecnie OC CPU daje z reguły niewielkie rezultaty kosztem bardzo wysokich temperatur więc taka mała buda z myślą o OC to raczej mocno słabe rozwiązanie.

CPU wymagających gier + symulacje FEM, CFD.

Zamierzam wrzucić 3 wentylatory na spód obudowy jako wlot, a 360 AIO będzie robić za wylot. Sprzęgając ich prędkość z temperaturą procesora mogę ustawić coś na wzór pozytywnego cisnienia wewnątrz. Obudowa jest mesh.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

Tylko AIO nie jest idealnym wylotem, bo powietrze przechodzi przez grubą chłodnicę więc siłą rzeczy ten wyciąg jest słaby. Dodatkowo AIO chłodzące gorący CPU w tak małej budzie będzie zasysać wiecznie mocno podgrzane powietrze prze GPU którego nie ma jak rozprowadzić. Więc temperatury na AIO czy hałas wentylatorów też będą kiepskie.

Piszę to z własnych doświadczeń bo kilka małych skrzynek złożyłem, plus z niedawnych doświadczeń gdy na innym forum ratowaliśmy zestaw z właśnie 7900X wrzuconym w małą budę z AIO Navis F360 na topie + RX 7900 XTX w środku. Nie pamiętam tylko jaka to buda była ale coś podobnego do tego Jonsbo. Wentyle w momencie gdy był obciążony jednocześnie procesor i GPU szumiały niemiłosiernie i nie dało się za bardzo nic z tym zrobić, nie pomógł ani undervolting, ani ręczne ustawianie wentyli, wymiana pasty, dosłownie nic. I tak było cieplo i głośno, bo AIO nie dostawało chłodnego powietrza tylko powietrze podgrzane przez GPU. Pomogła dopiero zmiana obudowy na większą (Shadow Base 800)

Dlatego osobiście mocno przemyślalbym sens takiej wysoko-watowej konfiguracji w tak małej budzie. Fizykę niestety ciężko oszukać, no ale to twoja decyzja.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Dirian napisał(a):

Tylko AIO nie jest idealnym wylotem, bo powietrze przechodzi przez grubą chłodnicę więc siłą rzeczy ten wyciąg jest słaby. Dodatkowo AIO chłodzące gorący CPU w tak małej budzie będzie zasysać wiecznie mocno podgrzane powietrze prze GPU którego nie ma jak rozprowadzić. Więc temperatury na AIO czy hałas wentylatorów też będą kiepskie.

Piszę to z własnych doświadczeń bo kilka małych skrzynek złożyłem, plus z niedawnych doświadczeń gdy na innym forum ratowaliśmy zestaw z właśnie 7900X wrzuconym w małą budę z AIO Navis F360 na topie + RX 7900 XTX w środku. Nie pamiętam tylko jaka to buda była ale coś podobnego do tego Jonsbo. Wentyle w momencie gdy był obciążony jednocześnie procesor i GPU szumiały niemiłosiernie i nie dało się za bardzo nic z tym zrobić, nie pomógł ani undervolting, ani ręczne ustawianie wentyli, wymiana pasty, dosłownie nic. I tak było cieplo i głośno, bo AIO nie dostawało chłodnego powietrza tylko powietrze podgrzane przez GPU. Pomogła dopiero zmiana obudowy na większą (Shadow Base 800)

Dlatego osobiście mocno przemyślalbym sens takiej wysoko-watowej konfiguracji w tak małej budzie. Fizykę niestety ciężko oszukać, no ale to twoja decyzja.

Dzięki, to wartościowa uwaga, tego właśnie się obawiałem, że karta zadziała jak grzałka. Nie budowałem kompa od bardzo dawna, a znowu potrzebuje dosyć mały build. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pewnie skończy się tak, że postawie na swoim, a w ostateczności wymienię obudowę bo to nie są duże pieniądze.

Myślałem jeszcze ustawić PSU jako wylot powietrza i dodatkowy wentylator na tyle jako input, który będzie rozbijał strugę gorącego powietrza i dostarczał świeże do AIO.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Dirian napisał(a):

Zostając przy twojej opcji to dorzucilbym po prostu do 9900X który nie jest taką grzałką jak 7900X. Te procki z serii 7xxxX miały duże problemy z temperaturami.

Na początku rozważałem 9900x, ale starszny to wydatek, bo do dzisiaj trzyma cenę z du.. Na prawdę jest taka różnica? Wydawało mi się, że w testach jest podobnie. Zakładałem, że jak ustawię wszystko w biosie włącznie z napięciami na poszczególne rdzenie to powinno być dobrze.

Czy te temperatury wynikają z konstrukcji procesora, czy źle ustawionych fabrycznie parametrów?

Edytowane przez Jedi88