Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, na moim starym chłodzeniu (dosłownie starym, bo ma z 13lat :E
w spoczynku było 65stopni, w grze 100+stopni (więcej nie pokazywało) aż dziwne, że resetu kompa nie było? 
stare chłodzenie:
https://www.ceneo.pl/20065700;47521-0v;basket;02517.htm#tab=spec 
może się zepsuło, chociaż w sumie, co tam może się zepsuć? 
przylegało dobrze.

no, ale było 65stopni w spoczynku, gdzie dla porównania założyłem teraz boxowe intela i jest 45 w spoczynku 
Więc no coś z tym chłodzeniem jest nie tak, wiatrak się wolno kręci na nim, ale z tego co kojarzę on zawsze tak chodził

image.thumb.png.c97c62df2211cf7eff95ad44a818e6f7.png

w budzie nie ma żadnego dodatkowego wiatraka :E , a ten 6700xt trochę ciepła daje + intel boost włączony na 4,2ghz 
może to jest przyczyną (obudowa duża) 
https://www.x-kom.pl/p/1116777-chlodzenie-procesora-endorfy-spartan-5-max-120mm.html?sm=Ocho9v93
Kupię to chłodzenie, może pomoże skoro na boxowym jest 45~ w spoczynku, no to pewnie z lepszym chłodzeniem będzie max 80-90st 

P.S
Czemu ten intel boost nie chodzi na 4400mhz tylko 4200? 
i ciekawe jak tak parę dni chodził komp (ale się nie resetował) 
i w grze było 100stopni+ czy nic się nie uszkodziło w płycie czy w cpu 

Edytowane przez Guli
  • Guli zmienił(a) tytuł na wysokie temperatury cpu 100stopni+
Opublikowano (edytowane)

Możliwe, że przy tym Zalmanie masz jakiś brak styku, lub coś blokuje poprawny styk chłodzenia z CPU. Pastę zmieniałeś? Swoją drogą, jeśli na boxowym chłodzeniu jest lepiej, to ewidentnie jakiś błąd przy montażu tego Zalmana jest.

Druga sprawa - zamiast nowego chłodzenia sprawdź lepiej stare, bo ja tu widzę brak kompatybilności. Co skończy się zakupem nowego pewnie, tu możesz sobie zapodać taką Ferę 5 czy też Fortisa 5. Możesz też poszukać używek od Noctua, bo do tych dostajesz nowe zapinki i działają dalej (ostatnio taki NH-U12P SE2 zakładałem na AM4, a zapiki do pionowego montażu dostałem od producenta w gratisie, po 4 dniach). Warto poszukać.

Edit: Nic się stać nie powinno, dzisiaj, jak będzie problem, to komp Ci sam "powie", że coś mu nie leży. Jeśli działa - jest OK.

Edytowane przez CryptTM
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.04.2025 o 21:45, CryptTM napisał(a):

Możliwe, że przy tym Zalmanie masz jakiś brak styku, lub coś blokuje poprawny styk chłodzenia z CPU. Pastę zmieniałeś? Swoją drogą, jeśli na boxowym chłodzeniu jest lepiej, to ewidentnie jakiś błąd przy montażu tego Zalmana jest.

Druga sprawa - zamiast nowego chłodzenia sprawdź lepiej stare, bo ja tu widzę brak kompatybilności. Co skończy się zakupem nowego pewnie, tu możesz sobie zapodać taką Ferę 5 czy też Fortisa 5. Możesz też poszukać używek od Noctua, bo do tych dostajesz nowe zapinki i działają dalej (ostatnio taki NH-U12P SE2 zakładałem na AM4, a zapiki do pionowego montażu dostałem od producenta w gratisie, po 4 dniach). Warto poszukać.

Edit: Nic się stać nie powinno, dzisiaj, jak będzie problem, to komp Ci sam "powie", że coś mu nie leży. Jeśli działa - jest OK.

Chyba chłodzenie jest uszkodzone, bo trochę ten radiator nie stykał idealnie z rurkami , już po prostu ze starości 
p.s
czy od fery 5 nie będzie lepsze Arctic Freezer 36 ?

Edytowane przez Guli
Opublikowano

To podobnej wydajności chłodzenia. Nawet w zbliżonych pieniądzach. Osobiście wykonanie chłodzenia Arctic jest znacznie lepsze, takie bardziej "pro" bym powiedział. Ferę 5 Dual miałem, wydajnościowo jest OK, kupiłem nawet niedawno znajomemu na promce za 99zł - więc nie ma co narzekać. Arctic ma fajny system montażu wentylatorów do radiatora, no czuć, że jest lepiej zrobiony. W tej samej cenie brałbym Arctica. Jeśli udałoby Ci się kupić Ferę 5 do 100zł - to wtedy Fera.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Wydajność +/- ta sama ale freezer ma  zdecydowanie cichszy wentylator p12, fluctus na radiatorze to jest suszara ;) więc polecam arctica.

no i takie argumenty do mnie przemawiają, ciszaaa po 30stce to jest rzecz święta :D ! zamawiam i dam znać ile spadło stopni 

Edytowane przez Guli
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, CryptTM napisał(a):

Czyli 360 wjechała, to grubo kolega pojechał :E

No ta, którą polecieliście, tylko jest mały szkopuł, zauważyłeś jaki? 🤭😁
EDIT:
dobra podpowiem (foto) otwór nr 3 nie pasuje 

Fere 5 sprawdzałem kompatybilność i pasowało do mojej płyty (w ogóle fera ma dużą kompatybilność)
a poleciliście freezera i zamówiłem w ciemno :E 
a to chłodzenie pasuje tylko do dwóch rodzajów płyt :  LGA1851 | LGA1700

1.jpg

Edytowane przez Guli
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Ktoś tu chyba pomylił Freezera 36 z AIO 360 :E 

no zamówiłem freezera 36 
https://www.amazon.pl/dp/B09VG6NBSJ?ref=ppx_pop_dt_b_product_details&th=1
czyli pozostaje mi fera 5, bo jest pod socket 1200 czy macie inne propozycje? :D

Cytat

Wydajność +/- ta sama ale freezer ma  zdecydowanie cichszy wentylator p12, fluctus na radiatorze to jest suszara

@Send1N
znikoma różnica?
6.thumb.png.86c7593d17c3dfe851d3020cd9ca0220.png

Edytowane przez Guli
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Guli napisał(a):

Faktycznie. Czyli pozostaje to zwrócić i wziąć inne.

@Guli Ten powinien styknąć

https://allegro.pl/oferta/thermalright-assassin-king-120-se-17415686982

Ewentualnie po taniości CRISP ze zwrotu

https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-silver-monkey-x-crisp-dual-2x120-mm-17364396912

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Guli napisał(a):

@Send1N
znikoma różnica?
6.thumb.png.86c7593d17c3dfe851d3020cd9ca0220.png

Na pewno nie, ja nie wypowiadam się przez pryzmat tego typu wykresów tylko miałem fluctusy i arctici w rękach i p12 pracuje ciszej na 1800rpm niż fluctus przy 1500 bez przeszkody a co dopiero przed czy za przeszkodą jak np radiator ;) 

@Guli O co chodzi z tą ramką od arctica bo piszesz że zestaw montażowy nie pasuje a na zdjęciu jest ramka od alf'a :hmm:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rlvn napisał(a):

mozesz dokupic zestaw montazowy pod lga 1200 do tego freezera po prostu 

https://www.amazon.pl/ARCTIC-Intel-LGA1200-115X-Mounting/dp/B09VGNYTD3

Pytanie ile wyjdzie za całość (cooler i zestaw) bo może lepiej wziąć coś innego od razu przystosowanego do kilku socketów.

57 minut temu, Send1N napisał(a):

Na pewno nie, ja nie wypowiadam się przez pryzmat tego typu wykresów tylko miałem fluctusy i arctici w rękach i p12 pracuje ciszej na 1800rpm niż fluctus przy 1500 bez przeszkody a co dopiero przed czy za przeszkodą jak np radiator ;) O co chodzi z tą ramką od arctica?

Też potwierdzam, że fluctus to głośny bubel. Na nawisie mam teraz chińczyki założone i na 2250 rpm są znacznie cichsze niż oryginały na 1800 rpm.

Edytowane przez Pentium D
  • Upvote 1
Opublikowano

@Guli faktycznie, masz rację. W toku dyskusji każdy z nas założył, że mocowanie do LGA1200 będzie w zestawie (jak w zasadzie u wszystkich innych producentów), a tu taki numer wywineli. Aż sprawdziłem sobie na stronie producenta i faktycznie brak tego mocowania w zestawie. To do AM4 dają, a do LGA1200 już nie....

W takim wypadku, opcje są dwie, albo zwrot albo dokupienie mocowania. Tu już sam musisz podjąć decyzję, co zrobić.

Opublikowano

Spoko, nie ma problemu
Właśnie od razu mi się to rzuciło w oczy wcześniej, ale
kompatybilny z Liquid Freezer III

to nie jest do jakiegoś wodnego chłodzenia? Liquid freezer 3? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jakby co to jest promocja w mediaex Fera 5 Dual za 119zł 
P.s
W testach widzę, że podłączenie drugiego wiatraka nie daje nic w praktyce prócz hałasu :E
Więc jako Janusz, odepnę go i będę trzymał póki pierwszy się nie zepsuję :lol2:
images.jpg.fa2eaf7635466963a07aaff4449a727f.jpg
EDIT:
Temperatury z 2 coolerami po 1h grania 68stopni gdzie komp jest w "klitce/dziurze" gdzie po obu stronach są "ściany" 
0 dodatkowego chłodzenia w budzie więc stwierdzam, że chłodzenie jest spoko, nie jest też jakieś głośne, odepnę drugi cooler będzie ciut ciszej

Edytowane przez Guli