Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie. Poszukuję wydajnego i stosunkowo cichego chłodzenia procesora do obudowy serwerowej typu rack. Powód dla którego zadaję to pytanie na forum jest nieoczywisty, a mianowicie chodzi o to jak chłodzone są obudowy serwerowe oraz kwestia ich rozmiaru. W obudowie którą chcę użyć czyli Inter-Tech 3U-3416 ( https://www.inter-tech.de/productdetails-143/3U-3416_EN.html ) chłodzenie jest realizowane od przodu do tyłu obudowy. 3 wentylatory z przodu pchają powietrze w kierunku dwóch wentylatorów i zasilacza. W komputerze poza procesorem będą mocno grzejące się, chłodzone pasywnie karty rozszerzeń - karta HBA oraz 2 karty sieciowe. Jeśli o zasilacz chodzi, będzie to certyfikowany Plus Titanium 1000W Fortron, jednak do 50% obciążenia działa on bez wentylatora. Jeśli o procesor chodzi - Intel Core Ultra 245K skręcony jak się da dla oszczędzania energii.

Moje pytania do was:
1. Jakie chłodzenie na procesor?
2. Jakie mam ciekawe alternatywy dla upgradu wentylatorów dostarczanych wraz z obudową? Normalnie pewnie szukał bym odpowiednich wentylatorów od Noctua, jednak co wydaje mi się niestandardowe to zasilanie wentylatorów 120mm za pomocą złącza molex. Z kolei wentylatory 60mm z tyłu są zasilane wedle producenta "serial, 3 pin".

3. Czy 16 dysków twardych HDD przed wentylatorami 120mm będzie dobrze chłodzone czy powinienem się martwić?

Czy polecicie mi konkretne modele wentyaltorów które sprawdzą się w tym dziwnym układzie? W załączniku zdjęcie podglądowe wnętrza obudowy.image.thumb.png.e5d018f2ec4aa33f4bf2af7ff48e9492.png

Edytowane przez kmicolo